Gurmanderii de weekend

Trucurile lui chef Scărlătescu pentru cozonaci gustoși și pufoși

Chef Scărlătescu apreciază întotdeauna un desert bine făcut. Mai mult, știm despre el că, după ce a colindat întreaga lume în anii de experiență pe care îi are ca chef, gătește cu mult drag dulciurile românești.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 06.04.2018 - 08:52

Iar când spunem dulciuri românești, oare e cineva care nu se gândește prima oară la cozonac, mai ales în această perioadă?

Anul acesta, chef Cătălin Scărlătescu a pregătit o rețetă proprie de cozonac, o rețetă păstrată în familia sa din generație în generație. Cu siguranță te întrebi ce a pus Scărlătescu în acest cozonac special. Pentru că, așa cum l-ați văzut de mai multe ori în „Chefi la cuțite“, chef Scărlătescu apreciază simplitatea inteligent aplicată, compoziția pentru cozonacul său are la bază cacao și multă nucă, fix pe gustul celor mai mulți iubitori ai acestui desert tradițional.

Un cozonac tradițional iese în evidență datorită gustului său bogat în nucă și cacao. Frământat și modelat individual, cozonacul pregătit de chef Scărlătescu păstrează rețeta originală și gustul autentic românesc.

„Ingredientele de bază ale rețetelor mele românești le știu de la bunica mea, care le-a învățat de la mama ei, care le știe de la bunica ei. Așadar sunt transmise din generație în generație în ultima sută de ani. Pe lângă rețetă, secretul unui preparat stă în prospețimea și proveniența ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obții bucate pe măsură, dacă stăpânești cât de cât știința gătitului“, explică chef Scărlătescu.

A face un cozonac delicios este o reală provocare. Un cozonac bun depinde de calitatea făinii, de timpul dedicat frământării, de cât de bun este cuptorul – să nu ardă, să coacă bine pe toate părțile, să aibă intensitatea flăcării potrivită – și de multe alte secrete.

Respectă întocmai reţeta aleasă şi ţine cont de următoarele trucuri propuse de chef Cătălin Scărlătescu! Te vor ajuta să ai cozonaci gustoşi şi pufoşi!

  Ingredientele trebuie să aibă aceeași temperatură! Scoate-le din timp, aproximativ cu 3-4 ore înainte pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei.

  Dospitul se face la o temperatură de 35 de grade și umiditate 80.

  Pentru copt, cuptorul trebuie încălzit la 160 de grade, iar spre sfârșit temperatura trebuie coborâtă la 140 grade, pentru a-i permite cozonacului să se coacă bine.

  Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent.

  Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.

  Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine.

  Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă mixați ouăle cu puţină sare.   

 „Cozonacul lui Scărlătescu“ poate fi comandat pe internet
de la magazinul online
dulcesicevainplus.ro

Autor: Mara Moise

 

Comentarii