7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleTrofeul Anim’est 2018 a fost câştigat de un scurt metraj belgian

Trofeul Anim’est 2018 a fost câştigat de un scurt metraj belgian

Scurtmetrajul belgian ¨This Magnificent Cake!¨, în regia lui Marc James Roels şi Emma de Swaef, este câştigătorul Marelui Trofeu la cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est – The Experimental Edition, care a avut loc între 28 septembrie şi 7 octombrie, la Bucureşti, arată un comunicat remis de Mediafax.

Juriul format din Thomas Renoldner, din Austria (artist vizual, regizor, producător), Vessela Dantcheva, din Bulgaria (regizor de animaţie), şi Joris Clerté, din Franţa (artist vizual, muzician, producător şi regizor de animaţie), a decis să premieze pelicula care foloseşte mijloacele animaţiei pentru a spune o poveste tulburătoare.

¨În stilul lor vizual unic, regizorii ne poartă într-o călătorie excepţională în lumea exotică a Africii coloniale. Naraţiunea construită în jurul unor situaţii suprarealiste şi catastrofale vorbeşte despre lăcomie, ignoranţă, cruzime, slăbiciune şi prăbuşirea rasei albe în sălbăticia unui continent nou¨, a explicat juriul opţiunea făcută.

Scurtmetrajul se va înscrie automat pe lista lungă de nominalizări la premiul Oscar, votată de membrii Academiei Americane de Film, Anim’est fiind singurul festival de film din România care propune filme pentru Oscar, începând din 2017.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie a mers la filmul ¨Ride¨, în regia lui Paul Bush, care ¨îmbină magia animaţiei stop motion cu o coloană sonoră excelentă. O mulţime de motociclete istorice superbe creează un organism mecanic nou şi vibrant, care ne poartă într-o cursă nostalgică şi captivantă¨, spun membrii juriului.

Două menţiuni speciale în această categorie au fost acordate scurtmetrajului belgian ¨Wildebeest¨, în regia lui Matthias Phlips şi Nicolas Keppens, pentru ¨maniera de succes în care îmbină desenul cu imaginile documentare din sălbăticia africană¨, şi scurtmetrajului polonez ¨III¨, regizat de Marta Pajek, ¨o frumoasă animaţie desenată de mână, sensibilă şi bine executată, despre complexitatea relaţiei dintre un bărbat şi o femeie¨, după cum a motivat juriul, citat de organizatori.

Competiţia de scurtmetraj studenţesc a câştigat-o filmul estonian ¨Mutuem¨, în regia lui Aggie Pak Tee Lee. ¨Designul grafic original şi sincronizarea perfectă dintre momente ilustrează cu măiestrie vizita unui grup şcolar într-un muzeu de artă. Când învăţătoarea îşi scapă elevii din vizor, aceştia răstoarnă orice interpretări clasice ale faimoaselor opere de artă¨, a declarat juriul.

Scurtmetrajul estonian ¨Once in the Fields of Boredom¨, în regia lui Teele Strauss, care urmăreşte ¨o poveste clasică despre sfârşitul unei relaţii redată într-o maniera vizuală inovatoare şi surprinzătoare, folosind proiecţii animate pe timp de noapte în decorul real al unei păduri¨, şi scurtmetrajului britanic ¨Losing the Sponge¨, în regia lui Leto Stojanovic Meade, ¨pentru maniera în care îmbină diversele tehnici de animaţie experimentală cu naraţiunea plină de umor¨, după cum a declarat juriul, au primit două menţiuni speciale pentru film studenţesc.

Categoria ¨Cel mai bun lungmetraj de animaţie¨ a câştigat-o este filmul maghiar ¨Ruben Brand – the Collector¨, în regia lui Milorad Krstic. Din juriul acestei secţiuni au făcut parte Luce Grosjean, din Franţa (CEO-ul companiei franceze de distribuţie Miyu Distribution), cehul Pavel Horáček (directorul de programe al Festivalului Internaţional de Film de Animaţie AniFilm, din Třeboň), şi regizorul român Sergiu Negulici, câştigătorul competiţiei româneşti la Anim’est 2017, premiat recent cu Grand Prix la Hiroshima IAFF pentru scurtmetrajul său, ¨Splendida Moarte Accident“. ¨Am fost captivaţi de acest lungmetraj de animaţie modern cu o producţie curajoasă şi o abordare proaspătă, artistică şi distractivă, care trece publicul prin diverse genuri – horror, noir, aventură. Ne-a surprins stilul extrem de curat şi de precis, combinat cu designul îndrăzneţ. Acest film oferă o perspectivă nouă asupra lucrurilor şi provoacă imaginaţia audienţei cu universul său bogat şi inventiv¨, au arătat membrii juriului care au accentuat dorinţa pe care o lasă filmul de a fi văzut şi a doua oară.

Cel mai bun scurtmetraj românesc¨ a fost stabilit de acelaşi juriu, ¨Monstrul¨, în regia Laurei Pop, primind premiul ¨pentru că a reuşit să ne poarte în călătoria ei, construită cu ajutorul imaginilor curate, simple şi puternice. Am fost fermecaţi de bucuria, inteligenţa şi creativitatea acestui film¨, au explicat juraţii. O menţiune specială în această categorie a mers la scurtmetrajul ¨Sleepless Sleep¨, regizat de Iris-Nicole Arsu. ¨Într-un cadru spaţio-temporal limitat, regizorul construieşte o poveste plină de simboluri şi metafore personale, cu ajutorul desenelor de mână sugestive. Acest film spune o poveste într-o manieră spontană şi poetică şi reuşeşte să transmită emoţie în lipsa cuvintelor¨, a motivat juriul.

În secţiunea Music Video, Adrian Despot, fondatorul şi frontmanul trupei Viţa de Vie, Paul Mureşan, artist, regizor, animator şi ilustrator şi George Stanca, cunoscut şi sub numele NotSoCommonDJ, om de radio, organizator de evenimente, pasionat de muzică electronică şi promotor al acesteia au decis că videoclipul piesei ¨Clandestiny¨, al formaţiei Mastodon, regizat de BlinkMyBrain, este câştigătorul competiţiei.

¨O poveste veche de când lumea, despre cuceritori care transformă ambiţiile altor oameni în propriile arme. Cu o tehnică impecabilă şi o imagine impresionantă, această animaţie transformă fiecare cadru într-o pictură…sau într-un tricou rock¨, a declarat juriul. O menţiune specială în această categorie a fost acordată videoclipului “Seven Tides” al formaţiei Why Mud, regizat de francezul Florent Grattery. ¨Această călătorie spusă din perspective diferite este despre minţile noastre sub influenţa…timpurilor noastre. Stilul este îmbrăcat în influenţe pop-art şi povestea este extrem de inteligentă¨, adaugă juriul, citat de organizatori.

Un juriu format din copii (Maria Clara Bălan, Maria Coşescu şi Emine Calit), a ales câştigătorul secţiunii Minimest. Premiul a fost acordat scurtmetrajului franţuzesc ¨Ella, Oscar şi Hoo – MeteHoo”, în regia lui Emmanuel Linderer. ¨Ne-a plăcut acest film pentru că Soarele este personajul principal, el ne dă lumină şi vitamina D¨, au explicat cei mici.

Câştigătorul Premiului Publicului la această ediţie este scurtmetrajul american ¨Weekends¨, în regia lui Trevor Jimenez, povestea unei familii destrămate ale cărei momente de zi cu zi sunt încărcată de momente suprarealiste.

Filmele câştigătoare la ediţia Anim’est 2018 pot fi văzute duminică, 7 octombrie, începând cu ora 18.30, la Cinemateca Eforie.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est a avut loc în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point şi Expirat.

Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...
Ultima oră
Pe aceeași temă