18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăLifestyleTrăieşti în prezent sau în viitor?

Trăieşti în prezent sau în viitor?

Statistic vorbind, generaţiile anterioare experimentau mai des starea de fericire decât generaţia actuală, asta deoarece părinţii sau bunicii noştri obişnuiau să-şi concentreze toată atenţia pe momentul prezent, rareori proiectându-şi viaţa în viitor.

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, oamenii sunt tot mai nefericiţi deoarece proiectează orice acţiune pe care o întreprind într-un scenariu al viitorului, iar cele mai afectate dimensiuni sunt relaţiile sau viaţa sentimentală. 

 

Specialistul este de părere că dacă ne “capturăm” mintea un timp îndelungat în proiecţii ale viitorului, se vor instala stări dăunătoare pentru sănătatea noastră, precum anxietatea şi depresia. Tiparul nostru mental axat pe acţiuni din viitor poate fi redefinit dacă vom urma zilnic 3 paşi simpli.

 

1. Fii conștient de gândurile tale!

Observă în mod activ gândurile tale și direcţiile încotro se îndreaptă: se duc în trecut ori în viitor, retrăind trecutul sau construind un viitor fictiv? Observă tiparul pe care îl urmează și caută, în mod conștient, să le aduci mereu în prezent. Mută-ți atenția din planul mental către planul senzorial.

 

2. Respiră

Concentrează-ţi toată atenţia pe respiraţie. De ce? Deoarece respiraţia nu are trecut sau viitor, ea se petrece aici şi acum. Observă-i ritmul, cât de profund respiri, viteza cu care respiri, mai rapid sau mai lent.

 

3. Conectează-te la corpul tău!

Cea mai bună metodă de a deveni prezent, este să devii conștient de corpul tău. Care sunt senzațiile pe care le simți, care este poziția corpului tău, cum se mișcă etc. Fă acest lucru împreună cu schimbarea gândurilor și cu observarea respirației și începe să trăiești totul din plin, acum, în prezent, bucurându-te de fiecare clipă și de tot ce îți rezervă viața.

 

„Viitorul este doar o plăsmuire a imaginaţiei noastre. Acesta se construieşte din prezent!”.(Andra Tănăsescu, psiholog)

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...

Partidul AUR susține că este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția

Politicianul Dan Tanasă, purtător de cuvânt al AUR, susține că partidul său este atacat prin intermediul unui ziar din Elveția, Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă