Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zbzpt

Top 5 sfaturi pentru amenajarea unui spațiu de lucru care să te motiveze

Dorești să ai un spațiu de lucru care să te ajute să-ți crești productivitatea și motivația, dar să fie și confortabil și benefic pentru sănătate atunci când lucrezi?

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 18.11.2020 - 14:31

Chiar dacă locul de unde activezi pare un simplu birou pe care să plasezi calculatorul sau laptopul, există multe detalii care îți pot influența starea când lucrezi. Întregul ambient, lumina, culorile sau chiar temperatura din jur îți pot influența motivația și productivitatea.

Poate de aceea unele din marile companii recurg la modalități de amenajare care să includă cât mai multe facilități, dacă nu chiar curiozități în interiorul spațiului de lucru: canapele, fotolii, arbori naturali sau chiar terenuri de sport.

Trebuie să ții cont de mai multe criterii în amenajarea spațiului de lucru, fie că acesta este acasă sau la serviciu. Acestea au rolul să să te motiveze, să îți stimuleze capacitatea de concentrare dar și creativitatea.

Iată mai jos câteva sfaturi de care să ții cont în acest sens.

1. Amenajează un loc special

Există mai multe detalii care fac diferența între un spațiu de lucru amenajat acasă sau într-unul de tip coworking. Dacă lucrezi mai mult de acasă, cum a fost cazul multora în ultima perioadă, este nevoie să creezi un loc dedicat special activității tale. Specialiștii în resurse umane, și nu doar ei, sunt de acord asupra faptului că este nevoie de un spațiu de lucru bine delimitat în interiorul locuinței, ca să te menții atent și motivat în timp ce lucrezi.

Alege deci cu discernământ zona unde creezi spațiul de lucru. De exemplu în living, acesta trebuie să fie departe de zona de socializare, unde se adună mai des cei ai familiei, pentru a beneficia de liniștea de care ai nevoie.

Dacă dorești să-ți amenajezi spațiul de lucru în dormitor, alege o zonă apropiată de geam, pentru a avea acces la lumina naturală, și amplasează în fața acestuia un birou mic, compact, cu rafturi incorporate. Alte zone în care poți crea un spațiu de lucru sunt încăperi mai puțin convenționale, de exemplu balconul sau o nișă specială din apartament pe care o poți adapta în acest scop. Important este să creezi un loc distinct, bine delimitat, aerisit și puțin aglomerat.

2. Alege o piesă preferată de decor

Ca să te simți în largul tău alege un model de birou la care să stai confortabil și care să te încânte atunci când lucrezi. Din fericire există numeroase modele din care poți face selecția, în funcție de gusturile tale. Optează pentru o piesă care, împreună cu scaunul de birou, să se integreze în restul decorului din casă, pentru ca spațiul de lucru să fie o continuare firească a acestuia.

Dacă, dimpotrivă, dorești o notă de contrast, poți alege ca birou o piesă vintage, de forma unei console sau a unui secretaire, care te va ajuta să creezi o atmosferă mai clasică, mai sobră.

Nu uita însă ca, de fiecare dată când ai terminat activitatea, să lași spațiul de lucru curat și ordonat. Acest lucru te va ajuta să începi o nouă zi motivat și concentrat pe ceea ce este important.

3. Creează-ți ”colțișorul”

Amenajează biroul și spațiul de lucru cu câteva obiecte care îți fac plăcere, fără să creezi însă un loc prea aglomerat. Adaugă două-trei tușe personale, cum ar fi fotografii ale celor dragi sau alte obiecte la care ții. Un tablou cu un citat motivațional și o lampă de birou cu un design interesant vor fi de ajutor nu doar ca să-ți stimuleze creativitatea, dar și să te ajute să vizualizezi lucruri plăcute când ridici privirea din calculator sau din noianul de hârtii de care te înconjori.

Alege și un scaun confortabil, în nuanțe vesele și colorate, care să te binedispună. Înconjoară-te de lucruri care îți fac plăcere dar păstrează o atmosferă aerisită, îngrijită, propice lucrului și nu încărca excesiv spațiul.

În cazul în care nu beneficiezi de lumină naturală, o lampă înaltă a cărei lumină cade deasupra biroului te va ajuta să lupți cu somnolența, iar una sau două plante naturale îmbunătățesc calitatea aerului, asigurând oxigenarea de care ai nevoie.

4. Ești o persoană organizată? Alege un birou cu multe spații de depozitare

Dacă ești o persoană organizată sau este nevoie să lucrezi cu multe acte și dosare, amenajează cât mai ergonomic spațiul tău de lucru. Alege un birou cu sertare sau cu rafturi laterale incorporate, pentru un acces facil la documentele de care ai nevoie. Faptul că păstrezi totul la îndemână și nu te întrerupi des te va ajuta să îți păstrezi concentrarea și motivația pentru un timp mai îndelungat.

Dacă biroul se află mai departe de zona amenajată pentru depozitare alege pentru pardoseală mochete de la Decorino.ro, care sunt realizate din materiale rezistente la uzură dar și ușor de întreținut. Creează culoare de trecere cât mai apropiate de birou, ca să nu fii nevoită să te deplasezi prea mult când trebuie să cauți ceva.

5. Decorează minimalist

Ca să păstrezi atmosfera de care ai nevoie și să nu fii distras în timpul activității, ca să rămâi concentrat pe ceea ce ai de făcut, este important ca spațiul tău de lucru să fie aerisit, decorat cu obiectele strict necesare. Un lampadar cu linii drepte sau curbe, câteva rafturi cu materialele folosite în mod curent, un spațiu de depozitare mai generos în apropiere, una-două plante dar și o ramă foto - sunt cam tot ce ai nevoie pentru a păstra atmosfera relaxată și propice lucrului. Biroul și spațiul de lucru nu trebuie încărcate excesiv, ci păstrate într-o notă simplă, astfel încât să te poți menține motivat și concentrat pe ceea ce este important.

Un ambient potrivit, aerisit, decorat în funcție de preferințele tale personale va fi tot ceea ce ai nevoie pentru a rămâne motivat în timp ce lucrezi.

Comentarii