15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleTipuri de vin: calități și diferențe între acestea

Tipuri de vin: calități și diferențe între acestea

Sec sau dulce? Fiecare soi are calitățile sale, așa că pentru a face alegerea potrivită, îți vom prezenta cele mai populare tipuri de vin și diferențele dintre acestea.

 

Tipuri de vinuri roșii

În România, cele mai populare tipuri de vinuri roșii sunt Cabernet Sauvignon, Merlot și Pinot Noir, așa că pentru a alege cel mai potrivit vin pentru preparatele pe care le-ai pregătit, îți vom prezenta câteva diferențe între aceste trei soiuri și care sunt calitățile fiecăruia.

 

Cabernet Sauvignon

Acesta este unul dintre cele mai răspândite soiuri de vinuri, fiind extrem de popular în regiunea orașului Bordeaux, dar și în Napa Valley din California. Cabernet Sauvignon a fost creat în secolul al 17-lea prin încrucișarea soiurilor cabernet franc și sauvignon blanc,  una dintre caracteristicile sale principale fiind grosimea cojilor. În general, vinul Cabernet Sauvignon are aromă de cireșe sau coacăze negre, cedru sau mirodenii, având în același timp o densitate mare și un gust intens, acid, care-ți lasă gura uscată. Acest tip de vin roșu poate fi servit atât cu friptură de miel sau vită, cât și cu brânzeturi maturate și tari, precum Pecorino.

 

Pinot Noir

Soiul Pinot Noir provine din regiunea franceză Burgundia, acolo unde este și produs cel mai bun vin de acest tip. Spre deosebire de Sauvignon, un Pinot Noir bun are un gust fructat și chiar floral, deseori cu note de rubarbă sau sfeclă. În general, soiul Pinot Noir este un vin amplu și rotund, cu o culoare rubinie și cu o tărie de 12-13%. Acesta poate fi servit cu pui, porc, rață, dar și cu brânzeturi ușoare, precum Gruyere.

 

Merlot

Merlot este un tip de vin elegant, ușor de băut, care poate fi servit cu aproape orice fel de mâncare. În general, acest soi este recomandat celor care sunt „începători” într-ale vinului roșu. Soiurile de Merlot au o aromă de cireșe negre, ciocolată și arome ierboase și o aciditate scăzută.  Spre deosebire de Cabernet Sauvignon, acesta poate fi servit și dacă este mai nou, pentru ca taninul din el nu este așa puternic. Această calitate îl face să fie unul dintre cele mai bune, dar și mai accesibile vinuri.

 

Tipuri de vinuri albe

Spre deosebire de vinurile roșii, cele albe sunt proaspete și aromate, dar mai puțin sofisticate. În lume există sute de soiuri de struguri albi, fiecare dintre acestea producând un anumit tip de vin. Însă, de această dată am trecut în revistă trei dintre cele mai cunoscute tipuri de vin alb, pentru a vedea mai bine diferențele dintre acestea.

 

Chardonnay

Originar din regiunea franceză Burgundia, acest soi de struguri este cultivat astăzi peste tot în lume, dar cel mai bine se simte în regiunile cu climat ceva mai rece, precum Noua Zeelandă, Africa de Sud și Pacificul de Nord-Vest.

Spre deosebire de vinurile roșii, un vin alb Chardonnay are note proaspete, de măr verde, lămâie, ananas și țelină, rotunjite de arome subtile de cocos sau caramel. În general, vinurile Chardonnay se savurează cel mai bine cu brânzeturi albe, semi-moi, precum halloumi sau chevres, cu păstrăv sau sturion, cu paste cu sosuri bazate pe unt sau ulei de măsline, sau cu piept de curcan, nuci, migdale sau caju.

 

Riesling

Strugurii din soiul Riesling sunt foarte parfumați, iar aciditatea lor de la maturitate poate fi ușor transformată. În general, vinurile Riesling nu sunt foarte tari, însă au note dulci de miere, caisă sau mere verzi. Cu cât sticla este mai veche, cu atât aromele vor fi mai profunde, iar vinul mai sec. Vinul Riesling se servește rece, la temperaturi între 7 și 10 grade, și poate fi savurat cu pui shanghai, pește, creveți sau guacamole.

 

Pinot Gris

Strugurii pinot gris au o culoare gri-gălbuie și o textură mai încărcată, comparativ cu alte soiuri de struguri albi. De asemenea, în momentul în care guști un vin pinot gris, vei observa că acesta este ușor mai uleios și mai catifelat decât alte vinuri albe. În general, vinurile Pinot Gris sunt mai corpolente și au o paletă mai puțin fructată, însă, vei descoperi în el note de lămâi, cuișoare și ghimbir. Un Pinot Gris se servește rece, împreună cu pește, midii și scoici, spaghette carbonara, pepene galben și cărnuri afumate.

Așadar, acestea sunt cele mai populare tipuri de vinuri pe care le găsești atât în restaurante, cât și în magazine. Așa că înainte de a alege un anumit sortiment, ar fi bine să știi care sunt calitățile acestuia și cu ce fel de preparate poate fi savurat. Iar dacă ți-am făcut poftă de un vin, intră pe Desprevin.ro și vezi întreaga gamă de vinuri de la Domeniile Averești.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă