13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleTestări gratuite pentru depistarea cancerului colorectal

Testări gratuite pentru depistarea cancerului colorectal

 

Aproape 11.000 de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu acest tip de cancer şi jumătate dintre persoanele diagnosticate, cel mai adesea într-un stadiu foarte avansat, îşi pierd viaţa. La nivelul Europei se înregistrează anual 450.000 de cazuri noi şi 230.000 de decese, iar la nivel mondial sunt diagnosticate anual aproape 1,5 milioane de persoane. Medicii pun aceste statistici alarmante pe seama tendinţei de a amâna foarte mult consultul medical de jenă sau din teama de procedurile paraclinice, cum este colonoscopia. Cu toate acestea, specialiştii recomandă prezentarea din timp la doctor pentru un diagnostic rapid, în condiţiile în care rata de supravieţuire la 5 ani pentru pacienţii cu cancer al intestinului gros este, în medie, de aproximativ 65%. Supravieţuirea depinde însă de stadiul bolii: rata de supravieţuire la 5 ani este de 95% pentru bolnavii oncologici cu boala în stadiul I, 60% pentru cei în stadiul III şi 10% pentru cei cu boala în stadiul IV (metastatic).

Cancerul intestinului gros este o tumoră solidă care se formează prin înmulţirea necontrolată a unor celule, fapt ce duce la apariția unor polipi fie în colon, fie în rect. Intestinul gros (1,5 m) este format din cecum, colon (1,3 m) și rect. De aceea, cancerul intestinului gros se mai numește și cancer colorectal. Depistat la timp, acest tip de cancer poate fi tratat. Una dintre cele mai simple metode de depistare este testul hemocult, care are ca scop identificarea sângerărilor ascunse în scaun. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) oferă gratuit 500 de teste tuturor celor interesați. Tot ce trebuie să faceți este să intrați pe site-ul www.invingemcancerul.ro și să solicitați testul care va fi trimis, gratuit, la adresa pe care o menționați. În cazul în care testul identifică sângerări ascunse în scaun, vă puteţi adresa cât mai rapid medicului de familie. De reţinut că, uneori, cancerul intestinal în fază incipientă poate să nu prezinte niciun simptom; iar anumite simptome ale cancerului intestinal în stadiu avansat pot apărea şi la persoane cu probleme medicale mai puţin grave, precum hemoroizii.

România, fără program naţional de prevenţie

”Am decis să oferim 500 de teste hemocult și să încurajăm oamenii să își facă anual această analiză. Este prima acțiune de acest gen derulată în România, în lipsa unui program național de screening pentru această formă de cancer. Studiile au arătat că testul hemocult, făcut anual, reduce cu 16% riscul apariției cancerului intestinului gros”, spune Cezar Irimia, președintele FABC. Iniţiativa survine în contextul în care 25 dintre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene au implementat programe de screening pentru cancerul colorectal, așa cum se arată într-un document publicat în anul 2017. ”Cancerul colonului este de multe ori asimptomatic până în stadii avansate. Cu cât este diagnosticat mai precoce, cu atât șansele de vindecare cresc. De aceea, este foarte important ca oamenii să vină la medic, să nu se teamă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!”, explică medicul oncolog Adina Croitoru. Medicii atrag atenţia că majoritatea cazurilor debutează prin apariția unor vegetații mici sau polipi la nivelul rectului sau colonului. 

Simptomele cancerului colorectal

– sângerările în scaun. Totuşi, sângele prezent în scaun poate fi semn și de alte afecțiuni (hemoroizi, fisuri anale, colită ulcerativă, ulcer duodenal), de aceea este important să discutați cu medicul dumneavoastră;

– modificarea tranzitului intestinal (constipație sau diaree);

– modificarea aspectului și consistenței scaunului;

– senzația că intestinul nu a fost golit complet după eliminarea scaunului;

– senzația de balonare;

– scăderea inexplicabilă în greutate;

– starea de oboseală și slăbiciune neexplicată;

– durerile la nivel rectal sau anal;

– o masă palpabilă la nivel abdominal;

– durere, crampe sau umflarea abdomenului;

– anemie prin deficit de fier (număr redus de celule roșii din sânge).

Factori de risc

  
Antecedente în familie: riscul crește dacă o rudă de gradul I a fost diagnosticată cu această boală până la vârsta de 45 de ani.

Vârsta: mai mult de 90% dintre cazuri apar la pacienţi cu vârsta de peste 50 ani.

Sexul: cancerul de colon apare mai ales la femei, iar cancerul rectal mai frecvent la bărbaţi.

Fumatul creşte de 2,5 ori riscul de apariție a adenoamelor.

Alcoolul consumat în cantități crescute, în fiecare zi (în special berea), dublează riscul de apariție a acestei boli.

Dieta: dietele vegetale cu conţinut bogat în fibre şi sărac în grăsimi pot reduce riscul de cancer al intestinului gros. Consumul crescut de grăsimi și glucide rafinate se asociază însă cu un risc crescut.

Bolile inflamatorii intestinale: colita ulcerativă și boala Crohn cresc riscul de cancer de 4 până la 20 de ori.

RECOMANDĂRI

Faceţi săptămânal cel puţin 150 minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 minute de activitate fizică de intensitate crescută.

Mâncaţi mai puţină carne roşie (vită, porc, miel). Recomandările la nivel mondial sunt de maximum 500 g/săptămână, adică 70 g/zi, pentru a preveni riscul de a face cancer.

Dacă aveţi peste 50 de ani, se recomandă:

– o dată pe an – un test hemocult şi testarea markerilor tumorali;

– o dată la 5 ani – o sigmoidoscopie;

– o dată la 10 ani – o colonoscopie.

Cancerul colorectal este al doilea tip de cancer din România ca frecvenţă. Intervenția chirurgicală este cea mai recomandată metodă de tratament, dar, în funcție de stadiul bolii, poate fi nevoie de chimioterapie sau radioterapie.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă