2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăLifestyleTEL AVIV. Public pasionat de film descoperă patrimoniul cinematografiei românești

TEL AVIV. Public pasionat de film descoperă patrimoniul cinematografiei românești

Acest public pasionat, majoritatea abonat deja la cinemateci israeliene, a răspuns invitațiilor lansate atât de organizatorul Festivalului, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, cât și de coordonatorii platformelor de cinema online din Tel Aviv, Rosh Pina, Haifa, Holon, Hertzliya și Sderot.

„Faptul că atât de mulți cinefili israelieni au ales să vizioneze cele șase filme incluse în programul nostru, într-o perioadă în care există deja o anumită saturație în ceea ce privește conținuturile online, demonstrează forța de atracție a artei cinematografice românești”, explică Iris Lackner, critic de film, curator al Festivalului de Film Românesc din Israel și director al MovieMania. Curatorul a subliniat că producțiile din noul val al industriei cinematografice românești sunt cunoscute și apreciate de publicul israelian, iar această ediție inedită a Festivalului îi dă ocazia să îi cunoască pe marii cineaști care au pus bazele artei cinematografice românești.

Programul a inclus o serie de filme aparținând patrimoniului cinematografiei românești, semnate de regizori precum Lucian Pintilie – Reconstituirea, Ion Popescu Gopo – Scurtă istorie, Mircea Daneliuc – Iacob, Andrei Blaier – Ilustrate cu flori de câmp, Radu Gabrea – Prea mic pentru un război atât de mare, și Mircea Săucan – Meandre.

În cadrul programului de evenimente a Festivalului Filmului Românesc în Israel, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat evenimente online dedicate patrimoniului de film românesc și producțiilor de film care au pus bazele istoriei cinematografiei românești pe plan național și internațional.

Evenimentele live, transmise pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv și pe canalul oficial de Youtube, au beneficiat de participarea unor specialiști români și israelieni din domeniul cinematografiei, precum: actorul și regizorul George Mihăiță, criticul de film Mihai Fulger, bloggerul israelian de film Dan Romașcanu, regizorul Mircea Daneliuc, cineaștii israelieni Liviu Carmely și Costel Safirman.

Despre cinematografia românească și festivalurile de film s-a discutat în cadrul unui eveniment online amplu, în data de 11 februarie 2021, moderat de directorul ICR Tel Aviv, Martin Salamon, alături de Dan Schlanger, președintele Bucharest Jewish Film Festival, criticul de film israelian Iris Lackner, curator al Festivalului de Film Românesc din Israel și Alon Rosenblum, directorul Cinematecii din Holon.

Conform invitaților, peliculele românești au pus România pe harta cinematografică a lumii, sunt o prezență constantă în festivalurile de film din toată lumea, câștigă premii importante în fiecare an și reprezintă unul dintre cele mai valoroase exporturi culturale ale României.

Alon Rosenblum a subliniat că profesioniștii și criticii de film israelieni apreciază în mod deosebit cinematografia românească pentru caracterul său interactiv, fiind „un tip de cinematografie care implică spectatorul și suscită, inevitabil, o reacție din partea acestuia. Orice ar fi, spectatorul nu poate rămâne indiferent în fața unui film românesc”.

Despre festivalurile de film și menirea lor, Dan Schlanger a precizat că „scopul acestora este nu doar proiectarea producțiilor cinematografice, ci și educarea publicului și dezvoltarea spiritului de awareness prin îmbogățirea cunoștințelor culturale atât referitoare la propria societate, cât și la cele ale altor popoare ale lumii”.

Ediția online a Festivalului Filmului Românesc în Israel a început la data de 30 decembrie 2020, desfășurându-se pe parcursul mai multor săptămâni, în format VOD, pe platformele cinematecilor israeliene. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român din Tel Aviv, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Arhivei Naționale de Film și DACIN SARA.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă