3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăLifestyleTablou inedit, ''pictat'' cu şuviţe de păr uman

Tablou inedit, ”pictat” cu şuviţe de păr uman

Tabloul expus în Palatul Brukenthal provine dintr-o colecţie de trei tablouri realizate din păr uman, care aparţine Muzeului de Istorie. Tabloul este de dimensiuni mici şi a fost realizat cu şuviţe de păr tăiate de la o persoană necunoscută, pe durata vieţii acesteia, spre sfârşitul secolului 19.

“Pictura” inedită a fost realizată în perioada victoriană, în care era o adevărată modă, inspirată de englezi, să ai în casă un tablou cu propriul păr. Proprietara tabloului, sibianca Angelica Porr, a donat această creaţie Muzeului Naţional Brukenthal la începutul secolului 20.

Pentru a-i putea da contur, părul era prins cu ajutorul sârmei, pe pânză.

“Avem trei piese de acest gen în colecţia Muzeului de Istorie. Se pare că părul era strâns din diverse perioade ale vieţii şi se alcătuia un tablou. Moda a venit din Anglia – în perioada victoriană s-a purtat acest tip de ornament de casă. Sunt buchete de flori din păr uman, prinse pe sârmă şi decorate cu mărgele din sticlă colorată. Acesta a aparţinut unei doamne, Angelica Porr, şi a intrat în muzeu în prima perioadă a secolului 20”, a declarat, joi, Raluca Frâncu, de la Muzeul de Istorie din Sibiu.

Cabinetul de curiozităţi, nou creat în Palatul Brukenthal, mai conţine şi alte picturi deosebite, unele expuse pentru prima dată, pentru că nu au fost restaurate până acum.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă