11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăLifestyleStarea de flux, un antidot pentru stresul de zi cu zi

Starea de flux, un antidot pentru stresul de zi cu zi

Este vorba de impactul pozitiv al exprimării creativităţii în activităţi de hobby dintre cele mai diverse, de la olărit, arte marţiale, fotografii, grădinărit, coloratul cărţilor sau surfing şi gastronomie. Faimosul psiholog croat Mihaly Csikszentmihalyi susţine că în aceste momente de libertate creativă omul intră în „starea de flux” („flow state” – denumirea în limba engleză), o trăire emoţională intensă de extaz şi graţie, ce îmbină perfect autenticitatea exprimării sinelui cu stimularea abilităţilor personale.

Deşi poate fi considerată o stare la graniţa dintre terapie ocupaţională şi mindfulness, starea de flux descrie experienţa psihologică globală pe care, de obicei, o trăim atunci când suntem complet absorbiţi de o activitate care ne solicită la maximum abilităţile, care ne implică într-o asemenea măsură încât de multe ori pierdem noţiunea timpului, dar în care avem sentimentul de control plenar al situaţiei, de utilizare eficientă a resurselor de care dispunem, anulează limitele şi fricile obişnuite, iar blocajele dispar şi reuşim să ne exprimăm autentic.

 

Beneficii multiple, dovedite ştiinţific

 

Mai multe studii au demonstrat că efectele psihologice extraordinare ale „stării de flux” pot fi un veritabil instrument pentru maximizarea şanselor de reuşită personală şi profesională, dar şi o abordare terapeutică eficientă pentru diverse afecţiuni somatice provocate şi de dezechilibre emoţionale, cum ar fi depresia, anorexia, colonul iritabil sau gastritele hiper-acide şi sindromul de burnout. Potrivit datelor clinice, cele mai comune efecte benefice includ eliberarea de stres la locul de muncă, inducerea relaxării, reducerea anxietăţii, îmbunătăţirea performanţelor intelectuale şi a gradului de satisfacţie personală, precum şi creşterea capacităţii de concentrare, de relaţionare interumană şi de rezolvare a problemelor.   

 

ISTORIC

Mihalyi Csikszentmihalyi a utilizat pentru prima dată termenul de „stare de flux” în anii ’70 pentru a descrie acea experienţă psihologică optimă pe care o trăiesc sportivii de performanţă, alpiniştii sau jucătorii de şah, în care implicarea este completă, având sentimentul de curgere unitară de la un moment la următorul. Conceptul de flux devine cu atât mai interesant cu cât descrie foarte bine fenomenele asemănătoare care apar în cazul utilizării calculatorului sau al navigării pe internet.

Secretul stării de flow este atenţia, în special în prezența unor factori anxiogeni reprezentați sub diferite forme, cum ar fi iluzia lipsei de timp sau teama de eșec.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Krainer, va fi adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner, a acceptat să fie adus în ţară din Irlanda, iar...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Economia UE va suferi dacă va intra într-o „cursă a subvențiilor” cu SUA și China

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite(SUA) și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului...
Ultima oră
Pe aceeași temă