Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Spune-mi cum mănânci, ca să-ţi spun cât de fericit eşti!

Între ambuteiajele în trafic sau deadline-urile de la serviciu, omul modern uită adesea de sine şi atunci când îşi aduce aminte că trebuie să se hrănească o face pe fugă. Oamenii de ştiinţă au descoperit explicaţia pentru starea de nefericire - solitudinea din faţa farfuriei.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 05.06.2018 - 19:08

Un studiu recent relevă că,  în cazul în care nu există un diagnostic psihiatric de depresie, luarea mesei în singurătate este una dintre cauzele majore ale nefericirii. Cercetătorii de la Universitatea Oxford şi-au pus, desigur, întrebarea de ce este atât de important să mâncăm în compania unui prieten, mai ales în cazul gurmanzilor care preferă să înfulece pastele sau pizza cu gura plină şi să-şi lingă de pe degete crema de ciocolată sau îngheţata preferată, fără teama de a se face de râs în public. Chiar şi aşa, răspunsul pare tranşant, după studierea obiceiurilor alimentare a peste 8.000 de persoane.

Endorfine şi ataşamente, în furculiţă

 

Specialiştii au măsurat gradul de satisfacţie personală şi au constatat că majoritatea participanţilor la studiu erau cu atât mai fericiţi cu cât luau mai des masa în compania prietenilor. De asemenea, socializarea la pauza de masă de la serviciu creşte mulţumirea de sine, fiind un factor pozitiv în extinderea relaţiilor sociale şi a conexiunilor emoţionale. Coordonatorul studiului, profesorul de psihologie Robin Dunbar, crede că este vorba despre efectul ancenstral benefic al unui ritual social (similar cu cel trăit în triburile ce împart prada), care îi „hrăneşte” omului modern sentimentul de apartenenţă şi incluziune într-o lume haotică. Specialistul britanic susţine că, la nivel psihologic, simplul fapt de a avea prieteni te face fericit, iar a împărţi masa cu ei, glumind sau povestind diverse, s-a demonstrat ştiinţific că stimulează sistemul nervos să producă endorfine, denumite „moleculele fericirii”, acele substanţe chimice din creier înrudite cu morfina.

În concluzie, oamenii de ştiinţă ne îndeamnă să evităm singurătatea la masă şi să ieşim mai des cu prietenii pentru a ne proteja sănătatea mintală, fizică şi emoţională, în condiţiile în care statisticile enumeră printre cauzele unor boli grave, precum atacul de cord sau cancerul, singurătatea. De altfel, se pare că efectele incontestabile ale renunţării la fumat, de pildă, sunt similare menţinerii unei relaţii de calitate cu câţiva prieteni buni. 

Omul este construit, biologic, ca fiinţă socială, este proiectat să interacţioneze cu semenii, mai ales faţă-n faţă, iar studiile au dovedit că înlocuirea acestei comunicări directe cu interacţiunea virtuală, în special în social media, dublează riscul de depresie. Statistic, pentru a ne păstra sănătatea mintală este recomandat să ne vedem cu prietenii şi familia de cel puţin trei ori pe săptămână.“(prof. Robin Dunbar, cercetător la Universitatea Oxford)

Comentarii

loading...