12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăLifestyleSmartwatch-uri pentru activitati indoor si outdoor

Smartwatch-uri pentru activitati indoor si outdoor

Pe de altă parte, există și ceasuri care sunt adevărate instrumente de antrenament- smartwatch și care sunt dedicate celor care își propun să facă sport intens sau să se antreneze într-un mod organizat, nu „după ureche”.

Despre acestea din urmă vorbim în acest material – mai exact, despre două branduri special concepute să fie niște activity trackere, gadget-uri complete care să-ți spună cât ai alergat, pe unde ai mers cu bicicleta, câte calorii ai ars ș.a.m.d. atât indoor, cât și outdoor.

Linia de ceasuri Garmin Fenix 6 a fost un element de neclintit de la liniile de pornire ale curselor importante din intreaga lume, o lunga perioada de timp. Sunt ceasuri sport de anduranta, robuste, care te ajuta sa-ti monitorizezi performanta sportiva in cele mai mici detalii. Asa ca, nu a fost deloc o surpriza ca noile modele de smartwatch Garmin Fenix 6 Solar sa vina cu un plus de valoare adaugata.

Chiar daca se bazeaza pe multe dintre caracteristicile Garmin Fenix 6 Pro Solar, noile modele de ceasuri solare ofera in plus, in primul rand lentile solare cu afisaj permanent care poate fi citit in lumina soarelui – pana acum exista un singur model; caracteristici de surf; MTB grit and flow; activitate alpinism interior; monitorizare somn;  iar pentru modelele pro solare se mai adauga pe langa cele mentionate anterior: topo and ski maps, golf courses, music apps), pe langa  o serie de senzori, o durata mai mare de viata a bateriei gratie incarcarii solare si calcule algoritmice aferente pentru a oferi functii avansate de navigare prin GPS.

Așadar, cand vine vorba de noile modele de ceasuri solare Garmin, intrebarea noastra este mai mult decat legitima: Care este urmatoarea ta cursa?

Suunto: ceasurile perfecte pentru activități sportive outdoor 

Gama Ambit de la Suunto este iconică. De exemplu, unul dintre cele mai recente și avansate modele este ceasul Ambit3.

Așadar, cu cele mai recente modele ale brandului Suunto, ai parte de funcționalități precum:

– O rețea socială creată special pentru iubitorii de sport și purtătorii de ceasuri Suunto. Aici te loghezi și, după ce alergi, vezi statistici ale tuturor utilizatorilor – așa poți să vezi, de exemplu, dintre toți cei care au alergat 5 kilometri de-a lungul timpului, tu pe unde te situezi ca performanță.

– Real-time și remote training. Mai concret, să zicem că ești un trainer din Brazilia. Cu ajutorul ceasurilor Suunto poți să îți faci clase de oameni din toată lumea și să le dai anumite tipuri de exerciții. După ce fac exercițiile, ai acces la statisticile lor, ce au făcut și cum etc.

– O hartă calorică specifică sporturilor, cu locurile cele mai frecventate pentru cei care se antrenează. De exemplu, dacă ești un om de afaceri care călătorește într-o altă țară și la un moment dat vrea să iasă și alergat, te loghezi în aplicație, cauți după orașul în care ești și găsești o hartă cu rutele de alergare, în timp real. Cu cât nuanța de roșu e mai intensă, cu atât sunt șanse mai mari să găsești mai mulți alegători la momentul respectiv într-un loc anume.

– Smart notifications. Acestea nu lipsesc de la ceasurile Suunto – îți vibrează odată cu telefonul, îți arată un mesaj pe ecran etc. Desigur, nu se compară cu un smart watch, destinat și conceput special pentru așa ceva, însă îți arată cu succes lucrurile absolut necesare.

– GPS. Niciun ceas dedicat iubitorilor de sport nu e complet fără să știi și pe unde ai alergat, dar și viteza cu care te-ai deplasat. Această funcționalitate îți permite să îți faci tot felul de rapoarte legate de top speed, viteza medie sau cea mai mică viteză înregistrată.

– Centură de ritm cardiac. Cum funcționează, mai exact? Se pune pe piept și îți monitorizează în timp real bătăile inimii. Mai întâi, faci un test de condiție fizică – în care centura îți stabilește pulsul în condiții de totală relaxare. Apoi, în funcție de parametri ca sex, vârstă, greutate etc., ceasul îți spune ritmul cardiac maxim pe care poți să-l susții. De ce sunt importante toate aceste informații? În funcție de ce rezultate vrei să ai, e necesar să știi o serie de parametri legați de bătăile inimii. De exemplu, dacă vrei fat burn, atunci trebuie să ai un ritm cardiac situat între valori mai mici. Dacă, în schimb, vrei să îți dezvolți rezistența, e nevoie să ai un ritm cardiac mai ridicat. Centura și ceasul te ajută să nu mai faci sport după ureche și să știi, de asemenea, și când trebuie să te oprești.

– Barometru. Fiind ceasuri destinate activităților outdoor, barometrul îți spune temperatura și te anunță cum va fi vremea, chiar și cu câteva ore înainte. Spre deosebire de smart watch-uri, care își iau informația de pe internet, ceasurile Suunto au senzori încorporați, deci sunt mai precise.

În funcție de model, smarwatch-urile Suunto sunt alegerea perfectă dacă vrei să faci sport, dar și să te și monitorizezi în detaliu.

Polar: ceasuri pentru indoor cu cele mai precise informații despre bătăile inimii
Pentru zona de fitness, ceasurile de la Polar sunt o alegere foarte bună. În plus, promisiunea lor este că monitorizează cel mai precis bătăile inimii, cu o abatere de maximum 2% față de instrumentele medicale.

La fel ca la Suunto, centura de ritm cardiac ce vine odată cu ceasul se conectează wireless la aparatura din sala de fitness. În acest mod, nu mai e nevoie să te uiți la ceas pentru informațiile legate de ritmul cardiac propriu, ci direct pe ecranul aparaturii.

Chiar dacă faci parte dintre cei care nu văd scopul imediat al uneii centuri, aceasta e de fapt cea mai sigură, eficientă și precisă modalitate de a-ți măsura bătăile inimii. Comparativ cu senzorii optici ai unui smartwatch, centura e singura metodă cu adevărat validă și de încredere pentru a-ți citi pulsul.

Câteva recomandări pentru ceasurile cu design sport
Desigur, dacă te interesează doar un model cu design sport, dar fără funcții care să te monitorizeze într-un mod specializat, ceasurile celor de la Casio sunt o opțiune pe care o poți lua în considerare. De asemenea, au și câteva ceasuri de outdoor – Pro Trek. Toate îți pot da informații despre vreme, au cronometru și timer și, în general, sunt foarte sigure din punct de vedere etanșeitate – pentru situațiile în care vrei doar să faci o activitate sportivă și să știi și cât e ceasul. G-shock, de exemplu, sunt foarte bune în acest sens.

Cele mai citite

UNSAR: 8 din 10 şoferi vor să ştie cât a fost valoarea despăgubirii achitate

Opt din zece şoferi (81%) şi-ar dori ca, în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere şi sunt despăgubiţi de poliţa RCA a...

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă