14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleSimina Filat, designer: „Doar cu un profesionalism ajungi la ingredientele reușitei“

Simina Filat, designer: „Doar cu un profesionalism ajungi la ingredientele reușitei“

Modul în care au fost ele receptate de către cei din jur au făcut-o să continue, să se perfecţioneze studiind, prospectând piaţa şi încercând să înţeleagă oamenii pentru care crea.

RL: Vorbește-mi puțin despre cum ai ajuns designer – ce te-a îndemnat să faci acest lucru, ce credeai că înseamnă el, când ai hotărât să faci asta?

Simina Filat: Din fericire, domeniul design-ului contemporan este larg și mereu surprinzător, oferind zone de investigare, de cercetare și creație ample și foarte utile. De altfel, faptul că latura tehnologică și practică se poate îmbina întotdeauna creativ cu latura artistică a reprezentat principalul element care m-a atras atât de puternic în acest domeniu.

Totul s-a petrecut treptat, intuitiv și cu multă pasiune încă de la început. Sunt mândră că primii pași în domeniul croitoriei i-am făcut alături de mama mea. Mama mea are un talent special către această zona, poate și de la părinții ei, poate și de la originea ucrainean-dobrogeană, recunoscută pentru cultură și tradiția broderiilor, a țesăturilor și a înclinațiilor artistice în general. În această atmosferă am crescut și cred că într-o anumită măsură m-a influențat destul de mult.

După terminarea facultății și specializarea prin masterat tot în domeniu economic,  mi-am
asumat un risc foarte mare pentru mine și am renunțat la toată siguranța dată de o bună carieră în zona economiei. Am hotărât încă de la început să mă dedic creației vestimentare pe direcția de marochinărie. Dar nu am dorit să fac acest lucru ca un pasionat cu câteva succese în domeniu.

Am studiat și în foarte scurt timp am reușit să întru la Universitatea Națională de Arte București secția Design Vestimentar, printre primii, astfel încât să pot întâlni oameni cu experiență în domeniul design-ului, oameni de la care pot să-mi desăvârșesc formarea. Și am întâlnit oameni frumoși cărora le mulțumesc: doamnele Ioana Sanda Avram,  Luncanu, Unda Pop, Liliana Țuroiu, Venera Arapu, dl. Sergiu Chihaia. Practic, meseria și toată amploarea noțiunii de designer și design am înțeles-o aici, dar dublând-o cu activitatea mea și atelierul meu de creație. Am învățat și am muncit în același timp și asta cred că a fost cheia succesului meu!

Iar că  o concluzie a acestei perioade, ascensiunea și efortul de aproape 10 ani făcut de mine, au fost răsplătiți cu Premiul Național de Design acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Cum a arătat drumul parcurs până acum? Cum ai reușit să te impui pe piață?

A trăi din design, astăzi, este o experiență complicată, anevoioasă, dar cu momente unice de bucurie și succes, fără de care nu poți continua. Drumul a început ca o pasiune practicată în paralel cu facultatea: creațiile mele se vindeau și erau purtate încă de la început. Și acest fapt mi-a dat o încredere interioară foarte mare. Probabil și latura mea artistică și latura economică m-au făcut să văd mai bine și mai clar piața în care am intrat. Și, în același timp să înțeleg oamenii cărora mă adresez și pentru care creez. Lucrul pozitiv, dar foarte clar, care m-a definit până acum este că „piața“ și latura economică nu a pus stăpânire pe ce sunt eu și ceea ce realizez. Întotdeauna am făcut eforturi și fac în contiunare să găsesc resurse să cercetez, să inovez, să vin cu piese noi în domeniul marochinăriei. Cred că această combinație de curaj și tenacitate de a aduce soluții noi în mod constant, de a produce lucruri noi, de a fi atentă și sensibilă la nevoile și cerințele oamenilor, precum și o claritate a demersului economic, m-au făcut să mă impun în această complicată și mereu surprinzătoare piață de modă.

În acest spirit, trebuie să-ți mărturisesc, că în ciuda premiilor și distincțiilor acordate până astăzi, cea mai mare bucurie o am când văd pe stradă persoane care îmi poartă creațiile mele. Cred că pentru orice designer este momentul de maximă glorie, când poate să spună fericit că a înțeles și oamenii, și piață și modă, dar și pe sine.

Pentru cine creezi, cui te adresezi?

Suntem în secolul XXI, când limitele identitare dintre bărbat și femeie par că au fost absorbite pe alocuri în moduri foarte diferite. Întrebări de genul „pentru cine” sau „cui”, astăzi, pot fi ambigue. Inițial am început să realizez marochinărie feminină și am reușit în zona aceasta fiindcă am înțeles foarte bine dorințele și nevoile clientelor mele, aducând mereu ceva nou pentru ele. Aceasta a fost rampa mea de lansare, dar și baza mea: am știut importanța unui
obiect de marochinărie pentru viață sofisticată a unei femei. Mai nou, în contextul contemporan despre care aminteam, am început să realizez piese dedicate unui segment neutru sau androgin, care au un limbaj aparte. Este o arie de explorare pe care o cercetez acum și câteva piese apreciate vândute foarte bine în ultimii ani au aparținut acestei direcții.

Povestește puțin în ce constau colecțiile tale pentru acest an.

Colecția mea din anul acesta merge pe două direcții: o direcție de tip casual urban-
smart, curajoasă și fiabilă, cu ușoare accente glam, pentru orice zi, atât pentru femei cât și pentru bărbați, și o colecție de tip „explore & investigate”, ca o alternativă la gestica de zi cu zi a locuitorilor unei metropole a secolului XXI. Din fericire am clienți cărora le realizez produse de marochinărie pe majoritatea continentelor: din America de Nord, Asia, Europa și Australia. Această experiență o materializez acum în realizarea unor diferite piese care se pot integra inteligent în diferite contexte. Conceptul-umbrelă aici este acela de „co-creation“ care îmi definește ambele
direcții ale colecției Simina Filat Leather Goods 2019. Colecția mea către public răspunde variat acestei direcții. De altfel, anticipând acest trend, am câștigat o nominalizare internațională la Lexus Design Award 2018, cu un proiect care îmbină fashion-designul cu arhitectura și arta construcției. Cred că trăim într-o lume plină de provocări și de oportunități: creațiile mele răspund acestei lumi.

Ce-ți place și ce-ți displace în lumea în care trăiești?

Îmi plac filmele SF! prin urmare cred într-o lume trans-
formată în ideea de viitor și tehnologie. Nu știu către ce vor duce toate acestea, dar nu pot să nu remarc că secolul XXI a debutat cu inovații în cascadă într-o frenezie a unui orizont creat prin știință și tehnică. Acest lucru mă inspiră și mă face să merg și eu înainte într-un mod explorativ și curajos. Pe de altă parte aceeași perioadă pare a fi momentul unor crize puternice, a unor seisme sociale, care mă tulbură și mă fac să mă întreb cum va evolua de fapt lumea în viitor. Dar în același timp îmi dau seama că și aceste momente au valoarea lor de creativ și pot constitui o resursă pentru noi explorări și inovații atât în zona socială, economică,tehnică, cât și în cea culturală și artistică. Totul este să ne acceptăm unii pe alții, să aceptam că trăim într-o natură cu resurse limitate, pe care trebuie să o respectăm și să o ajutăm. Trebuie să învățăm să co-existăm!

Ce înseamnă să fii antreprenor în România?

România este un mediu plin de oportunități, dacă înțelegi piața și contextul social. Antreprenorul trebuie să aibă în primul rând curaj și încredere în propriile abilități și ale echipei sale, având mereu pregătit răspunsul la întrebarea: „noi cu ce venim nou pe piață și cui ne adresam?“ Având răspunsul la această întrebare în mod constant, se poate construi un business util și creativ  atât pentru promotori, cât și pentru clienți. Din punctul acesta de vedere, România devine o piață din ce în ce mai interesantă. Pe zona de modă, lucrurile sunt complicate, cadrul financiar nu te ajută, concurența este acerbă și doar cu un profesionalism foarte bun, creativitate, și comunicare către publicul larg, ajungi la ingredientele principale ale reușitei în acest domeniu.   

Cele mai citite

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă