10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleSIAB 2018, un salon auto sărăcăcios în expozanți și vizitatori, dar cu...

SIAB 2018, un salon auto sărăcăcios în expozanți și vizitatori, dar cu câteva premiere

La mai bine de un deceniu de la ultima expoziție auto națională, SIAB 2018 nu se prezintă chiar bine, având în vedere marile absențe, iar aici trebuie menționată lipsa celor de la Dacia, care şi-au motivat absenţa susţinând că standurile internaţionale ale Alianţei Renault-Nissan nu pot fi modificate astfel încât să se potrivească spaţiului de la Romexpo.

Este decizia comercială a celor de la Dacia, însă, chiar dacă SIAB 2018 nu este un eveniment de anvergura celor internaționale, mulți români au simțit lipsa constructorului auto național la târg, cu atât mai mult cu cât Dacia are gama de modele recent împrospătată. Un vizitator, Mihai Lucaniuc, ne-a declarat: „Chiar voiam să fac un test cu noul Duster, dar am fost surprins când am aflat că Dacia nu e prezentă. E ca și cum naționala României de fotbal ar juca toate meciurile în deplasare. Trebuie neapărat să merg la Geneva sau Frankfurt să văd Dacia?“.
Cât despre importatorul Citroën, Peugeot şi DS, acesta a arătat că nu mai investeşte în astfel de evenimente la nivel european.

Dacă treci peste deziluzia absenței unor mărci cu impact mare pe piața auto de la noi, descoperi că sunt prezente trei premiere europene – noul Volkswagen Touareg şi modelele Mini Hatch (facelift) şi Mini Cabriolet (facelift), 16 naţionale şi trei automobile prototip.

Mărcile prezente sunt următoarele: Audi, Bentley, Ford, Honda, Isuzu, Kia, Lamborghini, Lexus, Mazda, MINI, Opel, Porsche, Rolls Royce, Seat, Skoda, Suzuki, Toyota, Volkswagen şi Volvo.

Majoritatea acestor mărci se prezintă destul de bine, standurile fiind pregătite cu destulă atenţie. În plus, vizitatorii pot vedea maşini exotice mai greu de găsit pe străzile din Bucureşti precum Rolls Royce Phantom, Lamborghini sau Ford GT.

Hidrogenul – un combustibil mult prea costisitor

Astfel, modelul pe hidrogen Toyota Mirai este chiar imposibil de văzut în România pentru că la noi nu există nicio staţie de alimentare cu un astfel de combustibil. „În următorii 10 ani nu o să puteți cumpăra acest model în România, pentru că nu există stații de încărcare cu hidrogen. În Europa, doar în Germania și Belgia există asemenea stații, iar în restul lumii se găsesc în SUA și Japonia. O stație de încărcare cu hidrogen costă cam 100.000 de euro, deci o să vedem așa ceva peste mulți ani în România”, ne-a declarat reprezentantul de la standul Toyota. Nici prețul modelului japonez nu este chiar pentru oricine: 60.000 de euro.

O premieră mondială și 16 naționale

Poate una dintre cele mai importante prezențe la SIAB este noul Volkswagen Touareg, adus pe meleagurile românești la doar câteva ore după premiera mondială din China. Este pentru prima dată când în România este prezentat un model înaintea celorlalte piețe europene, fapt ce demonstrează atenția acordată de producătorul german. Surprinzător pentru mulţi, clienţii autohtoni au propulsat România pe locul al treilea din Europa, după Germania şi Marea Britanie, în clasamentul vânzărilor modelului Volkswagen Touareg.

O altă prezență importantă este Volvo XC 40, SUV-ul suedez care a câștigat râvnitul titlu de „Mașina anului 2018 în Europa”, fiind prima oară pentru constructor când obține un astfel de titlu. În plus, pot fi văzute 16 premiere naţionale, cum ar fi noul Audi A6, Audi RS4, noul BMW X2, noul BMW X4 (la numai două săptămâni de la debutul mondial din cadrul Salonului Auto de la Geneva), noul BMW M5, Ford GT, noul Ford Mustang, Ford Fiesta Active, Ford Fiesta ST, noul Ford Transit Custom, Mazda6 Combi, Skoda Fabia (facelift), Suzuki Swift Sport şi noul Volvo V60.

Mașinile hibrid și electrice, la loc de cinste

În rest, SIAB redă perfect accentul pe care producătorii auto îl pun în ultima vreme pe maşinile hibrid sau total electrice. Mai toţi expozanţi au astfel de maşini în standurile de prezentare. O serie de producători expun modele printre care se află şi variante exclusiviste.

Vorbim aici despre BMW i8 Garage Italia CrossFade Edition – unul dintre cele mai exclusiviste modele de la SIAB, fabricat în doar 10 exemplare în lume, despre BMW i3 – cel mai vândut model electric din România, precum şi de Audi, cu varianta 100% electrică a unui SUV, e-tron quattro. Cei pasionaţi vor avea la dispoziţie şi o expoziţie de mașini clasice, unele dintre ele fiind chiar de vânzare. Un alt lucru ce s-a schimbat la SIAB 2018 față de târgurile din anii ’90-2000 este apariția mai mult decât decentă a prezențelor feminine din standuri. Dacă acum 20 de ani românii veneau să admire mai mult fotomodelele decât mașinile, la SIAB 2018 partea feminină a expoziției se prezintă mai mult decât decent. Iar asta îi va bucura pe unii, însă cu certitudine îi va întrista pe mulți alții. O altă schimbare majoră de percepție a unui astfel de eveniment, cel puțin din partea importatorilor, este lipsa celebrelor „oferte speciale” de pe perioada desfășurării târgului, care transformau un astfel de eveniment într-un adevărat bazar auto.

În concluzie, dacă vă duceți să vedeți un decolteu adânc, forme voluptuos de incitante sau să „prindeți oferta”, mai bine stați acasă. De asemenea, dacă vreți să vedeți Dacia, Renault, Nissan, Fiat, puteți merge în parc sau la film. Însă, dacă sunteți pasionat de industria auto și de noile tehnologii, aveți ce vedea.

Cele mai citite

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă