19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleSfatul Expertului: Întreținerea corectă a unui boiler electric

Sfatul Expertului: Întreținerea corectă a unui boiler electric

Aparatele de tip boiler au devenit o variantă foarte populară în rândul celor care vor să obțină rapid apă caldă la un cost accesibil. Boilerul poate pune la dispoziția consumatorilor apă caldă atât pentru bucătărie, cât și pentru baie, iar utilizarea lui este posibilă atât în cazul locuințelor situate în orașe, cât și în cele din mediul rural. Cum aceste echipamente sunt populare, varietatea existentă pe piață este una destul de bogată. 

Există boilere termoelectrice, pe gaz și electrice, iar acestea din urmă sunt foarte eficiente în orice mediu de utilizare și cu un excelent randament al costului. Totuși, asemeni oricăror altor echipamente, și boilerele electrice sunt supuse defectării, iar întreținerea lor este un aspect căruia utilizatorii trebuie să îi acorde o importanță deosebită.

Boilerul electric – caracteristici 

Avantajul unui boiler electric este că poate fi utilizat și în zonele fără acces la gaz, precum localitățile izolate. Boilerul folosește energia electrică pentru a genera apă caldă, însă trebuie să ai în vedere că nu toate boilerele au aceeași capacitate de încălzire. Această particularitate face referire la cantitatea de apă pe care o poate încălzi un boiler, iar variantele existente pe piață presupun o capacitate mică, medie sau extinsă. 

Boilerele cu capacitate mică pot încălzi între 30 și 50 de litri, cele cu o capacitate medie oferă între 50 și 80 de litri, în timp ce aparatele destinate marilor consumatori au o capacitate de 80 – 200 litri. 

Dincolo de acest criteriu, un altul foarte important constă în funcționalitatea boilerului, criteriu ce are în vedere modul în care încălzitorul de apă poate fi controlat de către utilizator. Un boiler performant poate fi reglat manual, în așa fel încât consumatorul să aleagă nivelul temperaturii pe care dorește să o aibă apa. 

Din punct de vedere al performanței boilerului electric, acesta poate fi judecat în funcție de presiune și de putere. Cu cât presiunea și puterea sunt mai mari, cu atât apa va ajunge mai rapid la robinete și se va încălzi într-un timp mai scurt. 

Cum întreții boilerul electric

În cazul boilerului electric, cea mai mare amenințare asupra funcționării optime a acestuia este reprezentată de fluctuațiile de tensiune care pot apărea la nivelul instalației electrice la care este conectat. 

Alte inconveniente care pot interveni constau în acumularea de calcar, cauzată de duritatea apei, scurgerile de apă, coroziunea și defectarea termostatului. 

Acumularea de calcar reprezintă o problemă foarte frecventă, iar consecința acestei defecțiuni este reprezentată de incapacitatea instalației de a mai încălzi apa. Pentru a evita apariția acestei probleme, se recomandă efectuarea unor controale periodice a instalației, de către instalatori specializați, care pot curăța elementele ce ar putea fi afectate. 

Referitor la scurgerile de apă, acestea apar atunci când se defectează robinetele și garniturile. Apa scursă poate să afecteze alte componente ale instalației, dar și să provoace scăderea presiunii boilerului. Această problemă poate fi preîntâmpinată prin alegerea unor piese de calitate și verificarea regulată a stării de funcționare a robinetelor. 

Scăderea presiunii este o altă problemă ce poate apărea frecvent, iar ea este cauzată fie de existența unei scurgeri pe circuitul de apă caldă, fie de o defectare a manometrului, care nu mai înregistrează presiunea în mod precis. 

Coroziunea, adică depunerea de rugină, apare în timp din cauza scurgerilor de apă, în vreme ce căderile de tensiune pot fi rezolvate în avans prin cumpărarea unui stabilizator sau a unui UPS prin care să se asigure autonomia de încălzire a boilerului. 

Boilerul electric, și nu numai, poate funcționa eficient pe o perioadă îndelungată de timp, însă totul depinde de modul în care este întreținut de către proprietar. Problemele trebuie rezolvate la timp, în cazul în care apar, pentru că acțiunea apei, de pildă, ori a ruginei poate fi foarte dăunătoare și cu consecințe costisitoare. Instalația de încălzire trebuie curățată frecvent, la fel și serpentinele și nodul de magneziu. 

 

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă