Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Tendinţele în amenajări şi designul de interior: Salonului de Mobilă de la Milano a dovedit o dată în plus că este cel mai important eveniment din domeniu

Salonul de Mobilă de la Milano a confirmat aşteptările

Desfăşurat în perioada 17-22 aprilie, ediţia din acest an a Salonului de Mobilă de la Milano s-a dovedit un adevărat far al designerilor de pretutindeni care a atras nu mai puţin de 435.000 de vizitatori

Share

Ion Diamandi 0 comentarii

Actualizat: 27.04.2018 - 15:08

Mai mult decât o expoziţie, Salone este o demonstraţie pe viu de cum cultura de business şi creativitatea designerilor poate conduce spre excelenţă în domeniu.

De altfel, conform Manifestului târgului, obiectivele principale ale târgului sunt: o calitate sustenabilă,  împărtăşirea valorilor, valorizarea tinerelor talente şi moştenirea culturală.

În afară de Salonul de Mobilă, evenimentul a cuprins şi alte expoziţii – cea de accesorii, de baie, EuroCucina şi Salone  Satellite, unde au expus 650 de tineri designeri. Colateral s-au desfăşurat în oraş expoziţia de plante şi flori Living Nature, precum şi un eveniment care a marcat emergenţa designului din Africa şi din America Latină.

Vom prezenta în mai multe episoade tendinţele remarcate la acest târg-fanion prin prisma unor designeri prezenţi la acest eveniment.

 

Apusul stilului industrial şi al minimalismului scandinav

 Arh. Stefania Bobaru, Contrapunct Design, [email protected], 0725 893 913

O primă impresie asupra tendinţelor prezentate în acest an la Salone a fost dispariţia stilului industrial şi a minimalismului scandinav cu care deja ne obişnuisem de mai mulţi ani.  În prim-plan vine stilul viu şi nonconformist al anilor ‘60, caracterizat de mix-ul de patternuri, culori și materiale.

PATERNURI

Betonul, metalul antichizat şi lemnul în nuanţe naturale sunt înlocuite cu combinaţii de piatră (în special marmură), lemn preţios băiţuit în nuanțe elegante închise, catifea, accente de bronz şi alamă, toate completate de ţesături, tapete cu printuri geometrice sau florale.

Influenţele retro ale anilor ‘60 îşi fac simţită prezenţa şi prin reinterpretarea pieselor iconice de mobilier şi a patternurilor geometrice. Scaunele şi canapelele ocupă un loc special, atât prin prisma formelor specifice vremii, cât şi a tapiţeriilor folosite. Fronturile îmbrăcate în piele şi detaliile fine de execuţie înnobilează piesele de mobilier de lux.

Am fost impresionată de atenţia specială acordată interioarelor de mobilier, executate din lemn, îmbinate şi frezate la 45°, îmbrăcate în piele şi accesorizate cu feronerie (atunci când este vizibilă) neagră/gri antracit.

De asemenea, remarcăm un detaliu extrem de prezent, cu o istorie extrem de lungă, dar adaptat tendinţelor momentului, şi anume un element rotativ plasat în centrul unei mese sau al unui blat, aşa cum este, de exemplu, cazul mobilierului Lazy Susan.

Multitudinea de vegetaţie de la ediţiile anterioare ale târgului este înlocuită de plante mari, statement prin dimensiune.

Am remarcat în mod deosebit trei standuri: Elica – un spectacol al îmbinării dintre tehnologie şi design în care punctul de atracţie a fost un prototip de plită cu inducţie încorporabilă, montată sub un strat de lemn tratat special pentru a rezista termic; Imperfetto Lab – stand care a ieşit în evidenţă prin piesele statement, cromatica şi liniile curate, suprafeţele şi formele curbe, cât şi prin ornamentele supradimensionate (imperfettolab.com); Momenti – cu un fascinant joc de imprimeuri (eng.momenti-casa.it).

Imperfetto

Capacităţile tehnologice de imprimare puse la dispoziţia designerilor generează posibilităţi infinite. Materialele suport pe care le pot personaliza cuprind tapet, textile, mochetă, metal, lemn şi derivate pe bază de lemn.

 Momenti

 

 

 

Comentarii

loading...