27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăLifestyleSa comunicati sincer cu copiii si adolescentii!

Sa comunicati sincer cu copiii si adolescentii!

Adultul care se ocupa de educatia copiilor trebuie sa le castige increderea si respectul, deci sa comunice sincer cu ei. Prin urmare, nu sunt permise raspunsurile eronate la curiozitatea lor, ci cand explicatiile necesare depasesc puterea lor de intelegere sau cunostintele pe care trebuie sa le detina la varsta respectiva, sa se tergiverseze raspunsul.

In prezent, sa nu va mirati, daca micutii incepand cu 6-7 ani va intreaba, cum au venit ei pe lume si ce este acela un sex shop, fiindca in momentul in care sunt lasati singuri in fata computerului care are conexiune la internet, pot afla o multime de lucruri.

Cuvintele noi, cenzurate in epoca trecuta, au fost trecute in dictionar, iar adolescentul le poate gasi, cand isi face tema la limba romana sau lucreaza cu dictionarul. O limba vie este in permanenta miscare si  intr-o societate dezvoltata apar meserii noi, produse si servicii noi.

Explicatia conform careia ei, copiii, au fost adusi de barza nu este credibila datorita accesului la informatii si faptului ca de multe ori copiii citesc si gasesc singuri raspunsuri la intrebarile care ii framanta.

In momentul in care parintele sau educatorul a fost prins cu minciuna, greu recapata increderea celui care i-o acorda neconditionat.

Cel mai bine ar fi sa supraveghem copiii cand navigheaza pe internet, chiar si pe cei care pretexteaza ca au de realizat un referat sau de cautat informatii despre un anumit subiect la una dintre disciplinele din programa scolara, sa nu ne trezim intr-o zi ca suntem intrebati la ce folosesc jucarii sexuale.

Sa ne luam timp pe care sa il petrecem discutand cu copiii nostri sau cu copiii aflati in grija noastra si lucruri de viata, fiindca pregatirea adevarata pentru viata nu se invata din carti. Aceasta sarcina se imparte intre parinti si educatori, iar daca tanara generatie din aceste timpuri moderne face fata cu dificultate stresului, acest fapt se datoreaza si lipsei de pregatire temeinica pentru viata.

Lumea nu ar trebui sa fie infatisata intr-un mod idealizat celor mici, sa nu ramana cu gust amar sau traumatizati pe viata, la prima confruntare cu ea! Copilul trebuie invatat sa aiba sperante, sa lupte, sa reziste, fiindca dupa nori apare mai puternic soarele.

Uneori cel mic aude un cuvant vulgar in parc sau pe strada, il inregistreaza si cere explicatii privind sensul acestuia. In prezent si in filme sau in anumite desene animate apar astfel de clisee, iar noi ne trezim cu intrebarile.

Cel mai grav este cand copiii sau adolescentii aud cuvinte periferice chiar in familie la parintii lor, care sunt cele mai importante modele!

Iata de ce trebuie sa avem grija maxima la felul in care vorbim si ne purtam in prezenta lor!

In prezent, copiii nostri au nenumarate surse de informatie: cartile, noile si masivele dictionare, televizorul care emite toata ziua si jumatate din noapte, telefoanele lor inteligente si internetul.

Sa fim rabdatori si sa ii conducem cu dragoste in directia cea buna, sa nu regretam amarnic mai tarziu!

Sa vorbim ca niste prieteni cu copiii nostri, sa fim generosi si morali ca ei sa nu isi aleaga gresit modelele in viata!

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...
Ultima oră
Pe aceeași temă