26.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăLifestyleRoy Makaay: "Cred într-o finală Olanda-Spania"

Roy Makaay: „Cred într-o finală Olanda-Spania”

Olandezul Roy Makaay este considerat unul dintre cei mai prolifici atacanţi europeni din ultimii 20 de ani, cu un total de 256 goluri marcate în Spania, Germania şi Olanda.

Apogeul carierei sale l-a atins în 2003, când a primit Gheata de Aur pentru cel mai bun marcator european, cu 26 de goluri înscrise în campionatul spaniol. La sfârşitul sezonului 2009/2010 Makaay a tras cortina peste ilustra sa carieră care a numărat o serie de succese la nivel de club, dar niciodată un rezultat important în Cupa Mondială. Fostul fotba-list a împărtăşit reporterilor FIFA.com impresiile sale de până acum despre turneu.

Roy, cu siguranţă că ai urmărit meciurile din cadrul Cupei Mondiale din Africa de Sud, dar de unde?

Am urmărit meciurile de până acum într-un parc din Germania, unde mi-am petrecut câteva zile de vacanţă împreună cu familia, iar semifinalele  le voi vedea acasă, în Olanda.

Ce părere ai despre turneu până acum?

N-a fost incendiar până acum. Am avut o serie de meciuri terifiante, dar şi câteva slabe de asemenea. Cred însă că acum, o dată cu fazele finale,  partidele vor fi  din ce în ce mai atractive.

Care este cea mai mare surpriză a ta de până acum şi ce te-a dezamăgit cel mai mult?

Cea mai mare surpriză a fost fără îndoială să văd Uruguay şi Paraguay în sferturi. Cea mai mare dezamăgire a fost prestaţia finalistelor din 2006, Italia şi Franţa.

Ai jucat în Spania, Germania şi Olanda. Cum ai aprecia prestaţia reprezentativelor celor trei ţări?

Olandezii s-au calificat foarte uşor în sferturi şi apoi au avut meciul fantastic cu Brazilia. Germania merită, de asemenea, din plin locul din semifinale după ce a eliminat Anglia şi Argentina, ultima fiind echipa care îmi plăcuse cel mai mult. Şi Spania are echipă foarte bună. Ibericii au fost un pic ghinionişti în primul meci contra Elveţiei, dar cu potenţialul lor îi văd ca favoriţi la câştigarea trofeului.

Îl ştii foarte bine pe antrenorul Olandei, Bert van Marwijk, după ce ai jucat sub comanda lui la Feyenoord Rotterdam. Cum este ca antrenor?

Van Marwijk este un antrenor excepţional. Este foarte calm, ştie cu exactitate ce vrea şi comunică asta direct jucătorilor. Ei ştiu că în acest moment nu există decât o singură ţintă, care este câştigarea Cupei Mondiale. Îl consider pe Van Marwijk unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-am avut vreodată.

Ca fost atacant de clasă mondială, care înaintaş te-a impresionat mai mult până acum?

Mi-a plăcut cu adevărat să-l urmăresc pe Lionel Messi. De asemenea mi-au plăcut Gonzalo Higuain, Diego Forlan şi Luis Suarez, pe care îi ştiu foarte bine din Eredivisie.

Care sunt favoriţii tăi la câştigarea trofeului?

Înainte de a începe, aş fi spus Brazilia şi Spania. Acum, văd Olanda întâlnind în finală Spania.

 

Avantaj Olanda la penalty-uri

Loviturile de departajare joacă un rol extrem de important într-o competiţie ca World Cup. Uruguay a reuşit să elimine Ghana după ce Abreu a transformat ultimul penalty cu o „scăriţă”. Dacă portarul Kingson l-ar fi studiat înainte pe sud-american, probabil că ar fi ştiut că aceasta este tehnica de executare a loviturilor de la punctul cu var a lui Abreu. Cu siguranţă, în semifinala cu Olanda, în cazul în care se va ajunge din nou la lovituri de departajare, Abreu se va gândi de două ori înainte să repete această execuţie. Cel mai experimentat din echipa sud-americană este Diego Forlan, care de-a lungul sezonului a marcat de cinci ori din şapte lovituri. Căpitanul „celeştilor” nu are un stil anume, însă încearcă de fiecare dată să plaseze mingea cât mai aproape de bară. Din tabăra cealaltă, Van Persie, Robben, Van der Vaart, Huntelaar şi Kuyt au împreună doar trei ratări în ultimii trei ani, indiferent de competiţie. Zona pe care o ţintesc, şi de obicei nu o ratează, este vinclul porţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă