16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăLifestyleRomânii preferă mașinile care se întrețin ușor!

Românii preferă mașinile care se întrețin ușor!

Având în vedere faptul că după un timp la orice mașină piesele se uzează, mai ales din cauza drumurilor rele din țară, românii țin să aibă mașini la care piesele de schimb sunt de calitate dar care nu costă mulți bani. De asemenea, ei vor să nu plătească foarte mult pe consumabile și de aceea se informează cu privire la aceste aspecte. În cazul în care aleg mașini care sunt mai scumpe, de marcă, se gândesc că pot găsi piese auto și componente aftermarket, care sunt de calitate deși nu sunt originale, ele provin de la producători terți.

Românii consideră că pot economisi cu adevărat bani dacă decid să cumpere piese de schimb la mașini, la preț mic, apelând la firmele de piese din dezmembrări auto care se pot găsi destul de ușor, online. Ideea este bună la prima vedere, dar ei trebuie să se gândească că au de plătit totuși costurile de instalare, de schimbare a pieselor, asta dacă nu sunt în situația de a avea abilități de mecanici.

Mulți șoferi se consideră buni mecanici când vine vorba de reparații auto. Unii au învățat această meserie pe parcursul anilor de la persoane avizate, au câteva noțiuni de macanic auto și de aceea nu prea mai dau pe la service decât dacă au o problemă mai serioasă, la care nu-i dau de capăt. În plus, statisticile arată că românii care sunt șoferi evită să facă verificări la mașini, unul din zece nu a făcut acea verificare recomandată o dată pe an.

Românii au mașini de la mărci bune – Audi, Opel, BMW, Volkswagen – și când vine vorba de schimbarea unor piese auto, care sunt foarte scumpe (dacă sunt noi sau originale), optează pe varianta unor piese auto second hand pentru a plăti mai puțin. Dorința lor de a avea  mașini de brand este de înțeles, însă ei trebuie să țină cont și de faptul că acestea se vor strica la un moment dat. Din păcate, traficul intens și drumurile foarte proaste din țara noastră îi fac să ajungă în situația de a înlocui anumite piese auto la mașini mai repede decât ar trebui în mod normal dacă nu ar avea probleme de acest fel. Este vorba despre: pivoți, bucșe, piese de direcție, capete de bară, amortizoare, ambreiaj, etc.

 

Principalele mărci de  mașini conduse de români care apelează la piese din dezmembrări sunt:

·        VW Touareg

·        Audi A4 8W B9

·        VW Tiguan

·        VW Passat B8

·        Audi Q7 4M

·        Ford Focus 3

·        Audi A5 F53.

Statisticile arată că astfel de mărci de mașini sunt preferate de români, la acestea ei caută piese auto de schimb, la prețuri convenabile. Cele mai multe componente auto s-au vândut la mașinile de marcă Volkswagen, dar în top apar și celelalte mărci de mașini de care spuneam anterior. De asemenea, se pot adăuga și mașinile Dacia și Opel la această listă de mașini care folosesc piese de  schimb din dezmembrări. Multe dintre aceste mașini depășesc bugetul românilor, de aceea ei aleg varianta achiziționării pieselor second-hand.

Din cauza drumurilor din țară, unele piese la mașini cedează mai repede, se uzează și trebuie schimbate. Din păcate, starea drumurilor este foarte rea, există foarte multe gropi nesemnalizate, denivelări la trecerile de calea ferată, canale ieșite din asfalt, toate duc la deteriorarea mașinilor. Sunt piese auto care au un grad de uzură mare și care după un timp destul de scurt trebuie neapărat înlocuite. De exemplu plăcuțele de frână sunt în această situație, dar și anumite consumabile – lichidele și filtrele. Nu mai spun de amortizoare, care se deteriorează rapid pentru că șoferii sunt nevoiți să conducă pe drumuri care sunt pline de gropi, majoritatea din ele fiind greu de evitat.

 

Calitatea carburantului lasă de dorit în țara noastră. Acesta este motivul pentru care românii ajung în situația de a schimba mai des filtrele de benzină, sau de a înlocui injectoarele. Dacă românii nu folosesc benzină sau motorină de calitate (în funcție de mașină) pot ajunge să aibă un consum mare din cauza injectoarelor care se deteriorează, acestea nu mai au o durată de viață mare, cum ar fi normal.

Românii evită să facă plinul la rezervorul mașinii din cauza lipsei banilor, ei nu alimentează rezervorul nici măcar pe jumătate. Astfel merg deseori cu puțină benzină, cu becul de benzină roșu aprins și de aceea riscă să aibă probleme cu pompa de benzină. Dacă în rezervor este puțin carburant, pompa se poate strica în timp, se poate uza prematur. Pentru ca pompa de benzină să aibă o durată de funcționare mai mare trebuie ca rezervorul să fie destul de plin cu carburant, iar acesta (benzina, motorina) să fie de calitate.

Alți factori care duc la uzura mare a componentelor mașinilor sunt:

·        Viteza crescută în trafic.

·        Frânarea bruscă.

·        Deplasările scurte, pornirile și opririle frecvente ale motorului pot deteriora bujiile.

·        Motoarele care consumă mult ulei pot provoca uzura rapidă a bujiilor. 

·        Neschimbarea filtrelor de benzină la timp.

·        Uzura rapidă a alternatorului din cauza faptului că se circulă cu picioarul stâng pe pedală, sau că se pleacă de pe loc în trombă.

·        Alte obiceiuri greșite la șofat.

Toate acestea explică necesitatea înlocuirii pieselor auto și a componentelor mașinii mult mai des.

 

Cele mai citite

Ion Țiriac va construi o arenă de tenis la Otopeni: “Se face, dar durează birocraţia”

Ion Țiriac a anunțat, după finala de la Țiriac Open, că intenționează să construiască o arenă de tenis la Otopeni, care să găzduiască turneul...

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...

Milano, la un pas de a interzice vânzarea de pizza sau înghețată după miezul nopții

Liderii din Milano au fost acuzați că au pornit un război împotriva mâncării la pachet (n.r. sistemul to go), printre care se numără și...
Ultima oră
Pe aceeași temă