Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Riscuri care planează asupra feminității și a relației de cuplu

Psihologii atrag atenția asupra faptului că atunci când energia feminină este perturbată în cuplu, acest lucru dezechilibrează și energia masculină. Şi cel mai adesea acest dezechilibru energetic individual se traduce prin apariția crizelor de relaţionare.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 20.05.2018 - 08:05

Se vorbește tot mai des despre pierderea feminității și adoptarea unor trăsături profund masculine de către reprezentantele sexului frumos. Trăsături precum compasiunea, naturalețea, jucăușenia, delicatețea, eleganța sau blândețea au fost înlocuite de duritate, pragmatism, egoism, vulgaritate, brutalitate și atingerea scopurilor cu orice preț. Chiar și în relația de cuplu lucrurile tind să se schimbe, femeia să împrumute din energia masculină și să manifeste un control excesiv în relație. Partenerii de cuplu ajung să își schimbe rolurile, ceea ce creează un cerc vicios și îi aruncă pe cei doi în posturi și roluri nefirești.

„Feminitatea transcende planul fizic și este, în principal, despre emoție, stare, trăire. Înseamnă mult mai mult decât forme voluptoase, rotunjimi și ținute sexy. Feminitatea este o trăire, o energie care vine din interior, din straturile noastre profunde, unde se naște, de fapt, acest impuls, această chemare, a ceea ce avem noi de făcut și îndeplinit ca ființe pe acest pământ. Dacă energia masculină este orientată spre acțiune, scop, competiție, spre formă și concretețe, energia feminină este focusată pe proces, pe felul în care ne simțim în drumul spre atingerea unui obiectiv, în drumul spre succes, pe a da timp și spațiu unor lucruri să se nască. Este focusată eminamente în interior, pe emoții, și nu spre exterior. Este curgătoare și unificatoare, nu competițională și dihotomică, așa cum este energia masculină. Freud descria foarte frumos energia feminina ca «interiorul unei biserici», care așteaptă liniștită într-o tăcere fertilă, plină de înțelepciune și sens“, explică psihoterapeutul Valeria Vîrlan, membru al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă.

Care sunt cauzele care conduc la pierderea feminității?

„Feminitatea este o calitate, o resursă cu care noi, femeile, ne naștem. Există situații însă, în care ne deconectăm de la ea pe parcurs, angrenate fiind în diverse procese și având un stil de viață haotic, fără alocarea unui timp și spațiu pentru sinele nostru profund”, susţine specialistul, care prezintă principalele motive ale deconectării de la sursa profundă a energiei feminității:

Lipsa de repere. Dacă în jurul nostru nu există femei conectate la feminitatea lor, nu vom avea un model demn de urmat, care să ne inițieze în tainele feminității. Dacă în societate sau în mediul profesional în care activăm vedem femei în poziții de management care „calcă pe cadavre“, manifestând duritate și competitivitate excesivă pentru atingerea scopurilor, dorind să ajungem cel puțin la rezultatele lor, le vom copia comportamentul.

Repere greșite de feminitate. Dacă bunicile sau mamele noastre au trăit umilințe, jigniri sau alte situații nefericite, ori, din contră, dacă în copilărie am fost expuse unui model de mamă de tipul femeii „bărbat“, adică total deconectată de corpul, emoțiile și feminitatea ei, foarte activă în a prelua și manifesta atribuțiile bărbatului, ceea ce noi vom duce mai departe în viețile noastre va fi un model greșit de feminitate. De asemenea, falsele modele de feminitate, care abundă în mass-media, axate strict pe aspectul exterior, având o conduită de parvenire și lipsă a valorilor, nu fac decât să adâncească acest dezechilibru al feminității.

Femei axate pe carieră, cu orice preț. Aceste femei care manifestă adesea un comportament de deconectare de propriul corp și de emoțiile lor, mult mai preocupate fiind de scopul final decât de ele însele, au o energie feminină scăzută. A nu se înțelege că o femeie, conectată la energia sa feminină, nu poate avea succes în plan profesional. Diferența este că, pentru ea, drumul spre succes este natural și fără compromisuri, deoarece nu se pierde din vedere nici o clipă pe ea sau nevoile sale. La polul opus, femeile care se află într-o perpetuă grijă cu privire la ziua de mâine. Grijile financiare și stresul slăbesc feminitatea, vitalitatea, sexualitatea, creativitatea și bucuria din viețile lor, ceea ce implicit va aduce un dezechilibru interior.

Stilul de viață. Ce ne mai slăbește feminitatea este stilul de viață dezorganizat și nesănătos: regim alimentar nepotrivit, nopți pierdute, odihnă puțină și starea de continuu roller coster emoțional în care stăm fără a încerca nimic pentru echilibrarea noastră.

Cum ne (re)conectăm la feminitatea noastră?

„Dacă în antichitate existau ritualuri de trecere, prin care fetițele erau învățate de femeile înțelepte din trib cum să se conecteze la feminitatea lor profundă și să o manifeste în viețile lor, astăzi aceste ritualuri nu numai că lipsesc cu desăvârșire, dar ceea ce ducem cu noi este o feminitate contorsionată, plină de răni dobândite în istoria personală, dar și în istoria umanității, de-a lungul timpului”, crede psiholog Valeria Vîrlan, care oferă, totodată, și câteva sfaturi pentru a ne reconecta la feminitatea noastră:

  • Creează-ți propriile ritualuri de conectare la sinele tău profund, deci la feminitate! Acest lucru înseamnă să ne acordăm timp de calitate, prin care să investim anumite obiceiuri zilnice cu emoție și însemnătate. Iată câteva exemple prin care poți face acest lucru: dușul rapid, în 5 minute, poate fi înlocuit cu o baie fierbinte, armonizată cu spumă, petale de trandafir, lumânări și muzică; o ceașcă de cafea băută în grabă, în picioare, poate fi savurată pe îndelete în compania unei cărți bune, ori cu pauze de focusare pe respirația proprie; jumătate de oră de așteptare până când mașina de spălat a terminat programul se poate transforma în jumătate de oră în care ne așezăm confortabil și încercăm să ne conectăm conștient cu noi prin meditație și/sau introspecție. Practic, orice formă de acțiune pe care încetezi să o mai faci automat, pe repede înainte, deconectată de tine, de corpul și emoțiile tale, căreia îi adaugi, în schimb, savoare, aducându-te pe tine în „aici și acum“, devine o cale de accesare a feminității tale profunde.
  • Pune pauză agitației cotidiene și conștientizează-ți feminitatea! Feminitatea vine din interior, așa că atunci când task-urile, grijile și viața de zi cu zi ne domină, este timpul să luăm o pauză, să ne relaxăm puțin, să ne detașăm și să căutăm adânc în sufletul nostru acele emoții care ne bucură sufletul. Tot ceea ce facem cu bucurie, cu pasiune, indiferent că este vorba despre un hobby sau despre profesia noastră, este încă un prilej de manifestare a energiei feminității în viața noastră. Doar astfel putem readuce în existența noastră abundența, frumusețea, bucuria, iubirea, magia și misterul.
  • Creează-ți un grup de femei dornice să pornească și ele în călătoria feminității! În cadrul unui astfel de grup vei putea „curge“ nestingherită cu emoțiile tale, pozitive sau negative, fără a fi judecată sau a pretinde că ești altcineva decât ești. Eliberează-te pe cât posibil de criticismul din viața ta. 

Dacă în antichitate existau ritualuri de trecere, prin care fetițele erau învățate de femeile înțelepte din trib cum să se conecteze la feminitatea lor profundă și să o manifeste în viețile lor, astăzi aceste ritualuri nu numai că lipsesc cu desăvârșire, dar ceea ce ducem cu noi este o feminitate contorsionată, plină de răni dobândite în istoria personală, dar și în istoria umanității, de-a lungul timpului.(Valeria Vârlan, psiholog)

Comentarii