Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rețeta de weekend. Salam de biscuiți cu sos de vanilie și fructe de pădure

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.07.2018 - 09:25

Ingrediente:

300 g biscuiți

200 g rahat

80 g zahăr pudră

120 g nuci măcinate

30 g ciocolată albă tocată mărunt

60 g nuci tocate grosolan

50 g stafide

100 ml lapte

1 linguriță rom

120 g unt gras (80-82% grăsime)

30 g pudră de cacao neagră

 

Pentru sosul de vanilie

300 ml lapte

1 păstaie de vanilie

20-30 g zahăr

3 gălbenușuri

1/4 linguriță amidon

 

Pentru sosul de fructe de pădure cu reducție de vin rosé:
150 ml vin rosé

150 g fructe de pădure

30 g zahăr pudră

Pentru decor:

50 g nucă de cocos

fructe de pădure

frunze de mentă


Preparare:
Sfărâmăm biscuiții puși într-o pungă cu un făcăleț, astfel încât să rămână bucăți mai mari și mai mici. Punem stafidele în lapte cu rom și le lăsăm în jur de 30 minute. În acest timp tăiem rahatul, 60 g nucă și ciocolata albă în cuburi de mărime mică. Punem peste biscuiți praful de cacao, nucile măcinate și cele tocate, pudra de cacao, zahărul pudră, amestecăm, apoi adăugăm rahatul și stafidele. Vom amesteca încă o dată, pentru ca omogenizarea compoziției să se facă ușor.

Turnăm laptele în care au stat stafidele, apoi untul topit și răcit și amestecăm până omogenizăm tot. Punem compoziția pe o folie alimentară, o folie de staniol sau hârtie de copt și îi dăm forma dorită, apoi îl punem la frigider pentru câteva ore sau peste noapte.

Cu o oră înainte de a servi desertul putem pregăti sosurile. Începem cu sosul de fructe de pădure. Turnăm vinul rosé într-o oală mică și îl fierbem până rămâne o treime din cantitatea inițială. Luăm de pe foc și-l lăsăm să aștepte.

Sosul de fructe îl obținem pasând fructele de pădure cu zahărul pudră, le punem pe foc și le lăsăm să dea în clocot, la foc mic, până se îngroașă sosul. Luăm de pe foc și strecurăm pentru a elimina toți sâmburii, sosul fin ce rezultă fiind pus peste reducția de vin.

Readucem vinul cu fructe de pădure pe foc și-l dăm în câteva clocote, la foc mic, până se îngroașă puțin. Luăm sosul de fructe de pădure de pe foc și-l turnăm într-un vas.

La final a rămas sosul de vanilie, un sos clasic, realizat cu o consistență mai fluidă. Punem 250 ml lapte la fiert cu semințele dintr-o păstaie de vanilie și puțin zahăr. Lăsăm pe foc până ajunge la punctul de fierbere. În acest timp amestecăm gălbenușurile cu restul de lapte și un sfert linguriță de amidon. Turnăm laptele fierbinte peste gălbenușuri, amestecăm rapid și întoarcem compoziția pe foc. O lăsăm până se îngroașă puțin, apoi o luăm de pe foc și o strecurăm sau o pasăm cu un mixer vertical pentru a obține textura perfectă.Urmează asamblarea desertului. Punem sosul de vanilie în farfurie, pe margine turnăm sosul de fructe de pădure, apoi creăm efectul de marmorat amestecându-l cu o scobitoare. În mijloc aranjăm o felie de salam de biscuiți tăvălită prin nucă de cocos. Putem să decorăm cu fructe de pădure și o frunzuliță de mentă.

Cristina Toth, divainbucatarie.ro

Comentarii

loading...