21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleRețeta de weekend. Profiterol cu cremă catalană și sos de ciocolată

Rețeta de weekend. Profiterol cu cremă catalană și sos de ciocolată

INGREDIENTE

Pentru crema
catalană:

150 ml lapte

45 g zahăr

12 g unt

3 gălbenușuri

24 g făină

½ băț de vanilie

½ ceașcă zeamă de portocală

1 praf de scorțișoară

 

Pentru pâte à choux:

60 ml apă

60 ml lapte

50 g unt

1 praf de sare

90 g făină

3 ouă mari

Pentru sosul de ciocolată:

150 ml lapte

80 g zahăr

40 ml apă

36 g smântână de gătit

2-3 g amidon + 10 ml apă

14 g pudră de cacao

140 g ciocolată amăruie 50%

 

PREPARARE

Crema catalană:
Amestecăm toate ingredientele (mai puțin untul) într-un bol și le punem pe plită la 80 de grade, amestecând continuu pentru a nu se lipi. Când începe să fiarbă, mai trebuie lăsată 2-3 minute până când se îngroașă. Crema se ia de pe foc și se lasă la odihnit 2-3 minute, după care se amestecă bine cu untul.

Pâte à choux (cojile de profiterol):
Amestecăm lichidele și le punem la fiert. Când încep să clocotească, luăm de pe foc și punem făina, amestecând bine, până capătă consistență de cocă densă. Lăsăm 5 minute la răcit, apoi amestecăm pe rând ouăle, la mixer. Cu ajutorul unui dui pentru dozarea aluatului creăm cojile de profiterol. Acestea se coc timp de 14 minute la 190 de grade.

Sosul de ciocolată:
Se amestecă laptele, zahărul, apa și smântâna de gătit și se pun la fiert. Adăugăm pudra de cacao, apoi amidonul dizolvat în apă. Când începe să fiarbă, luăm amestecul de pe foc și adăugăm ciocolata amăruie – aici s-a folosit ciocolată belgiană Callebaut.

 

ASAMBLARE

Cojile de profiterol se umplu cu crema catalană, peste care se toarnă sosul de ciocolată, răcit în prealabil la frigider. Pentru decor se folosește fistic măcinat.

Chef Mert Karabaki
Pio Bistro
Str. Puțul lui Zamfir, nr. 2.
Tel. 0770.328.251, https://www.facebook.com/piobistro/

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă