14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleRețeta de weekend. Păstrăv cu sos de gălbiori și sos de fructe...

Rețeta de weekend. Păstrăv cu sos de gălbiori și sos de fructe de pădure

Rețetă pregătită în cadrul filmărilor live „Gătesc cu Prietenii“/Pairinguri gourmet cu SERVE, inspirate din volumul Gastronomie Românească de secol XXI – Vinul.Ro

Ingrediente (3 persoane)

3 păstrăvi filetați, fără cap și coadă

1/2 ardei gras roșu/kapia

1 morcov

1 dovlecel

sare, piper

4 linguri de ulei

3 căței de usturoi

400 ml smântână pentru gătit

1/2 legătură pătrunjel

500 g. gălbiori

90 g. fructe de pădure

Mamaligă: 300 g. mălai, 1 l apă, 1 linguriță rasă de sare

 

Preparare

Pregătim mămăliga: punem apa cu sare la fiert, la foc mediu. Când se apropie de momentul în care începe să fiarbă, adăugăm puțin mălai, apoi treptat până începe să clocotească. Amestecăm cu telul să evităm cocoloașele. Avem nevoie de o mămăligă mai tare, așa că e posibil să mai fie nevoie de 20-30 g. mălai. Când e gata, o punem în tavă și o nivelăm. La final, o decupăm sau tăiem cuburi.
Cât fierbe mămăliga (în pauzele în care nu amestecăm în ea), pregătim legumele. Le tăiem fâșii, le călim puțin în două linguri de ulei. Am călit în avans un cățel de usturoi tăiat pe jumătate 30 de secunde. Legumele trebuie să fie tari când le luăm de pe foc, pentru că se mai gătesc la cuptor și nu le vrem moi.

Asezonăm fileurile de pește cu sare și piper, punem legumele într-un capăt, rulăm și strângem cu o sfoară. Le ținem strâns, să ia formă frumoasă, în care se observă legumele. Le dăm la cuptorul preîncălzit la 200°C, 18-25 min., în funcție de puterea cuptorului. E important să nu coacem excesiv, peștele își pierde gustul și proprietățile. Cât stă la cuptor, pregătim sosurile. Tăiem ciupercile; le călim în două linguri de ulei. Punem usturoi, sare, piper, stingem cu 50 ml vin alb și lăsăm să se evapore. Luăm de pe foc, adăugăm smântană și pătrunjel tocat.

Pentru sosul de fructe de pădure, pregătim o reducție de vin. Punem la fiert 150 ml vin alb și lăsăm să scadă la 1/3. Pasăm fructele, le strecurăm să eliminăm cojile/sâmburii; le fierbem cu reducția de vin până ce scade cantitatea la jumătate.

Coacăzele sunt acrișoare, înlocuind cu succes lămâia folosită în mod obișnuit la pește. În plus, sosul aduce un plus de savoare preparatului.

Scoatem peștele din cuptor și îl punem în farfurie cu mămăligă și sos de gălbiori. Nu uităm să punem peste păstrăv puțin sos de fructe de pădure.

Asociere vin: Rezerva Contelui Alb 2017 – SERVE Clubul Cavalerilor

Un plating care cere un vin proaspăt, mineral-vioi. Aromele citrice ale vinului se vor dezvălui mai bine lângă peștele la cuptor, iar notele sale fresh, crocante, echilibrează sosul de gălbiori cu smântână.
Cupaj de Riesling, Sauvignon Blanc și Fetească Albă, Rezerva Contelui Alb 2017 înglobează esența fiecărui soi, așa că vom recunoaște în miros nuanțe de grapefruit, dar și florale (flori de lămâi și salcâm), iar în gust, așa cum spuneam, arome de citrice (grapefruit, pomelo) și măr ionatan.

Cristina Toth, divainbucatarie.ro

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...
Ultima oră
Pe aceeași temă