Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Regizorul ucrainean Oleg Sentsov a ieşit din greva foamei după patru luni

Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, aflat într-o închisoare rusească în care execută o pedeapsa de 20 de ani pentru terorism, a ieşit, vineri, după 144 de zile, din greva foamei, potrivit lefigaro.fr.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 05.10.2018 - 17:43

Sentsov a refuzat să consume hrană solidă în semn de protest, însă a ieşit din greva foamei vineri, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a respins cererea acestuia de eliberare a deţinuţilor ucraineni.

În prezent, Sentsov se află la spitalul închisorii, dar va fi transferat în celulă după ce se va simţi mai bine.

La Kiev, Dnepr şi Odesa, ca şi în alte localităţi de pe teritoriul Ucrainei au fost organizate demonstraţii de solidaritate cu regizorul care a intrat în greva foamei pe 14 mai.

Sentsov execută o pedeapsă de 20 de ani în închisoarea rusească din Labytnangi, în nordul Siberiei, după ce a fost condamnat pentru terorism. Justiţia rusă l-a acuzat că a pus la cale mai multe atacuri după anexarea peninsulei Crimeea, în 2014.

Detenţia regizorului este calificată de partea ucraineană drept ilegală.

În august 2015, un judecător de la Tribunalul din Rostov-pe-Don, un oraş din sudul Rusiei, l-a condamnat pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, opozant al anexării Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, la 20 de ani de închisoare, pentru "terorism". Instanţa rusă a considerat că Oleg Sentsov şi Alexander Kolchenko, un activist ucrainean de extrema stângă, se fac vinovaţi de faptul că au complotat împotriva statului rus, încercând să pună bazele unei grupări teroriste în Peninsula Crimeea. Alexander Kolchenko a fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un lagăr cu un regim sever de muncă.

La momentul respectiv, Amnesty International a spus că procesul lui Oleg Sentsov a fost "fatal viciat", notând de asemenea faptul că o serie de plângeri credibile făcute de acuzaţi, care au spus că au fost torturaţi, au fost complet ignorate de tribunalul rus. "Întregul proces a fost creat pentru a transmite un mesaj. Se înscrie în propaganda de război folosită de Rusia împotriva Ucrainei şi aminteşte de procesele-spectacol în care disidenţii erau judecaţi în epoca stalinistă", a declarat atunci Heather McGill, expert în probleme euroasiatice pentru Amnesty International.

În vârstă de 42 de ani, Oleg Sentsov a devenit o figură marcantă a protestatarilor din Maidan, piaţa centrală din Kiev, care l-au constrâns pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să renunţe la putere. Cineastul locuia în Crimeea, o regiune din sudul Ucrainei care a votat, într-un referendum contestat de majoritatea comunităţii internaţionale, alipirea la Rusia.

Oleg Sentsov este cunoscut graţie filmului său din 2011 "Jucătorul/ Gamer", un lungmetraj despre un adolescent care încearcă să scape de realitate cu ajutorul jocurilor video.

Sentsov şi Kolchenko, alături de alţi doi cetăţeni ucraineni, au fost arestaţi în Peninsula Crimeea în mai 2014, după anexarea acestei peninsule de către Rusia. Ei au fost acuzaţi că au incendiat birourile în care funcţionau două organizaţii ruse şi că plănuiau o serie de atacuri violente - acuzaţii pe care ei le-au negat. În timpul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, Sentsov şi Kolchenko au oferit alimente soldaţilor ucraineni care erau înconjuraţi în bazele lor militare de trupele de elită ale Rusiei.

Oleg Sentsov a declarat că a fost torturat şi ameninţat cu violul în timpul perioadei de detenţie care a precedat procesul său, însă anchetatorii ruşi spun că regizorul prezintă "tendinţe sado-masochiste" şi că şi-a provocat singur mai multe răni şi vânătăi.

Comentarii