Rolul profilelor decorative de interior și exterior, din polistiren și poliuretan este acela de a da identitate oricărei locuințe. Elementele arhitecturale precum ancadramentele, plintele, cornișele sau panourile decorative sunt cele care definesc stilul și personalitatea unei locuințe. Acestea conferă detalii și profunzime unei încăperi. Ele aduc un plus de valoare locuinței datorită aspectului luxos oferit.
În momentul în care veți începe să citiți despre profile decorative, ele vor deveni prioritatea numărul 1 în decorarea locuinței personale. Vă recomandăm să accesați site-ul NMC România. Varietatea gamelor de la NMC România, alături de sugestiile consilierilor și specialiștilor noștri, oferă soluțîi optime pentru orice tip de amenajări ați opta. Fie că doriți să înfrumusețați sau să schimbați stilul unui spațiu, elementele decorative dau locului amenajat personalitate și o identitate ce nu vor putea fi trecute cu vederea.
Rolul profilelor decorative din polistiren și poliuretan
Folosită la îmbinarea dintre perete și podea, plinta decorativă din polistiren sau poliuretan, ascunde goluri între finisaje, protejându-le. În mod tradițional, plinta era alcătuită din trei părți separate. În prezent, plintele sunt făcute dintr-o singură piesă pentru o estetică simplă și apropiată de stilul contemporan.
Panourile decorative permit modelarea și înfrumusețarea cu stil a locuinței, oferind numeroase opțiuni creative și efecte vizuale deosebite. Variantele de panelare sunt numeroase și au avantajul că pot fi vopsite în culoarea dorită pentru amenajarea locuinței.
Ancadramentele reprezintă metoda tradițională de încadrare a ferestrelor și ușilor cu ajutorul pieselor laterale, superioare și inferioare separate. Deoarece fiecare piesă este distinctă, ornamentul poate fi bogat detaliat. Piesele pot fi achiziționate separat. Astfel, poate fi creat un profil cu aspectul pe care îl veți dori. Ancadramentul ușilor, asemenea celui al ferestrelor, poate fi realizat din piese separate, ele făcând parte din aceeași categorie de profile.
Brâul decorativ evidențiază talia pereților și îi protejaza. În același timp, poate îndeplini și rolul de platformă pentru etalarea obiectelor de artă, chiar dacă nu este mereu aproape de partea superioară a peretelui.
Cornișa îmbină pereții cu tavanul având capacitatea de a modela și a defini tranziția între acestea. Alegerea acestor profile decorative din polistiren sau poliuretan poate fi făcută dintr-o gamă foarte variată, care acoperă toate gusturile.
Cum alegem profilele decorative de interior și exterior
În general, profilele mari, puternic ornamentate, sunt impresionante atât pe interior, cât și pe exterior. De aceea, este important să știți dacă sunt potrivite pentru locuința voastră! De exemplu, eleganța și rafinamentul britanic pot fi cu ușurință reproduse alegând elemente decorative specifice stilului victorian. Contrastele vor putea fi puse în valoare prin alegerea elementelor coloniale care vor evidenția mobilierul din lemn și vor accentua proporțiile camerei. Cei care preferă formele geometrice, motivele repetitive și accentele stilizate, pot opta pentru decorațiunile interioare aparțînând stilului modern sau art deco.
Profile ample pentru tavane mari
Când vă decideți să folosiți profile decorative pentru amenjarea de interior, este bine să luați în considerare înălțimea plafonului, precum și stilul casei, mobilerul și alte elemente de decor. Într-o încăpere cu pereți și tavane mari se potrivesc plintele și cornișele înalte. De asemenea, se recomandă ancadramentele bogat ornamentate, în special dacă stilul arhitectural al încăperii este unul tradițional. În acest context mobilierul trebuie să fie cât mai simplu, aproape fără model pentru a pune în valoare spațiul și a evidenția arhitectura.
Alege dimensiunile adaptate pentru interior
În cazul tavanelor generoase, sunt recomandate caroiajele ample sau profile mari care pot fi realizate prin combinarea mai multor tipuri de modelare. În măsura în care înălțimea tavanelor diferă, nu este necesar să păstrați același model în toată casa.
Putem folosi profile decorative și în locuințele cu tavane care nu sunt neapărat înalte, cu interior mai redus ca suprafață. Important este să alegeți modelele și dimensiunile în funcție de dimensiunile casei. Profilele reprezintă o alegere inspirată atunci când sunt proporționate conform înălțimii încăperii și potrivite cu stilul mobilierului și al obiectelor ornamentale.