10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleProcuratura spaniolă va face plângere contra Shakirei pentru evaziune fiscală

Procuratura spaniolă va face plângere contra Shakirei pentru evaziune fiscală

Shakira Isabel Mebarak Ripoll a informat joi, printr-un comunicat, că „a îndeplinit toate obligaţiile tributare şi nu datorează nimic trezoreriei spaniole”.

În urmă cu câteva luni, cântăreaţa a plătit 20 de milioane de euro – datorii şi dobânzi din anul 2011, iar recent, alte 14,5 milioane, pentru 2012, 2013 şi 2014. În acei ani, Shakira era consiliată de PriceWaterhouseCoopers, companie înlocuită cu EY în decembrie 2017. 

În 2015, artista şi-a stabilit rezidenţa fiscală în Spania.

Procuratura anchetează dacă rezidenţa fiscală a artistei în perioada 2011 – 2014 era în Spania şi nu în străinătate, aşa cum a declarat. Dacă o persoană are sediul fiscal în Spania, plăteşte acolo impozitele.

Surse au transmis că Trezoreria spaniolă vrea să folosească eronat conceptul „absenţă sporadică” pentru a o considera pe partenera fotbalistului Gerard Piqué rezident spaniol.

Acest concept face referire la timpul pe care un contributor îl petrece în afara Spaniei, pentru diverse chestiuni, şi se contabilizează ca şi cum s-ar fi aflat pe teritoriul spaniol.

Shakira spune că acest caz este „unic, având în vedere că sunt cetăţean străin în Spania ale cărui venituri vin, practic în totalitate (96%), din străinătate”.

Odată ce plângerea va fi prezentată, există mai multe posibilităţi. Apărarea poate cere arhivele cazului, pe care un judecător le poate admite ca probă sau nu. O altă opţiune pentru a evita un proces este încheierea unui acord, aşa cum s-a întâmplat în cazul mai multor contribuabili importanţi, precum fotbaliştii.

Odată achitată datoria mai rămâne de plătit sancţiunea pe care o poate impune Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală care poate fi echivalentul datoriei.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă