27.3 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

„Procesul” va rula în cinematografe din nouă oraşe din ţară

Distribuit de Wearebasca, filmul va putea fi văzut în Bucureşti (Hollywood Multiplex, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Cinema Europa), Baia Mare (Cinema Dacia), Botoşani (Cinema Unirea), Craiova (Cinema Modern), Gura Humorului (Centrul Cultural Gura Humorului – Casa de Cultură), Iaşi (Cinema Ateneu), Piteşti (Cinema „Sebastian Papaiani”), Slobozia (Casa de cultură) şi Târgu Mureş (Cinema Arta).

Nominalizat la Gala Premiilor Gopo de anul acesta, la categoria „cel mai bun documentar”, filmul urmăreşte cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofiţer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o. După un lung şir de încercări de a-şi demonstra nevinovăţia, în iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că – în cauza Moldoveanu împotriva României – a avut loc o încălcare a dreptului la un proces echitabil. Acuzatul nu a avut avocat, nu a fost audiat şi nu s-au administrat în mod direct probe.

Documentarul îl urmăreşte pe Mihai Moldoveanu după eliberarea provizorie şi se concentrează pe rejudecarea dosarului şi consecinţele noii sentinţe, oferindu-i spectatorului rolul de jurat într-un caz complicat şi controversat.

Cu un scenariu scris de Ileana Bîrsan şi Claudiu Mitcu, „Procesul” a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi a fost inclus în competiţia naţională de documentare la Astra Film Festival Sibiu.

Imaginea este semnată de Andrei Butică, montajul – de Cătălin Cristuţiu, sound-designer a fost Ioan Filip, mixajul a fost realizat de Dan-Ştefan Rucăreanu, iar muzica a fost compusă de Camil Dumitrescu. Producătorii sunt Claudiu Mitcu, Robert Fiţa şi Ioachim Stroe.

Proiecţii speciale ale documentarului sunt programate să aibă loc la Iaşi şi Botoşani. Vineri, de la ora 18.00, la Cinema Ateneu din Iaşi, Ileana Bîrsan, Mihai Moldoveanu şi avocata Alina Cojocaru vor răspunde întrebărilor publicului.

Co-scenarista Ileana Bîrsan va participa sâmbătă, de la ora 20.00, la premiera de la Cinema Unirea din Botoşani.

„Procesul” va rula în premieră la Timişoara în cadrul festivalului Ceau, Cinema!, pe 20 iulie, de la ora 22.00, la Grădina de Vară „Capitol”, în prezenţa membrilor echipei – Ileana Bîrsan, Mihai Moldoveanu şi avocata Alina Cojocaru.

Din 20 iulie, documentarul va putea fi urmărit şi la Bârlad (Cityplex Victoria) şi Constanţa (Cityplex), iar pe 27 iulie, la Braşov (Cinemateca Patria). În plus, pe 23 iulie, Ileana Bîrsan va fi prezentă la Cinema Arta din Arad pentru o discuţie cu publicul.

„Procesul” este o producţie Wearebasca realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Ultima oră
Pe aceeași temă