20.7 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Prima insulă din lume certificată Smoke-Free

Astypalea este prima insulă certificată Smoke-Free Culture din lume.

Această insulă care aparține Greciei a dezvoltat o cultură în care locuitorii și turiștii sunt încurajați să elimine fumul de țigară din viața lor.

Insula a primit certificarea Smoke-Free Culture din partea TÜV Austria – o importantă organizație independentă de certificare. Acest atestat confirmă angajamentul de a reduce fumatul țigărilor prin adoptarea unui set de măsuri care încurajează renunțarea la fumat – cea mai bună alegere pentru sănătatea fumătorilor.

Dacă, însă, fumătorii nu sunt în stare să renunțe la țigări, lor li se recomandă alte variante, socotite mai puțin nocive pentru sănătate decât fumatul.

Interesant este faptul că inițiativa adoptată pe insula Astypalea a fost salutată și de una dintre cele mai mari companii din industria tutunului, Philip Morris.

„Suntem mândri să sprijinim această inițiativă și felicităm Astypalea pentru eforturile depuse. Sperăm ca și alte destinații din lume să îi urmeze exemplul prin adoptarea unei culturi fără fum”, a declarat Frederic de Wilde, președintele Regiunii Uniunea Europeană în cadrul Philip Morris International. 

Specialiștii consideră că procesul de ardere este cel care generează majoritatea substanțelor chimice nocive care se regăsesc în fum și care sunt asociate cu bolile legate de fumat. O variantă alternativă, socotită mai puțin nocivă pentru sănătate, este aceea a dispozitivelor IQOS, care încălzesc tutunul și care pot fi folosite în spațiile special amenajate. Aceste spații sunt lipsite de fum de țigară. 

Trebuie însă subliniat că și produsele fără fum conțin nicotină, care provoacă dependență.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă