Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Premieră medicală la Centrul de cercetare endovasculară din Sibiu

Medicii de la Centrul de cercetare endovasculară NextCardio din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu au tratat în premieră în urgență un caz de anevrism rupt de aortă abdominală infrarenală prin tehnică endovasculară.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 26.03.2018 - 19:50

 

Intervenția a fost realizată de conf. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, asist. univ. dr. Mircea Popițiu, medic specialist chirurgie vasculară și dr. Felix Fărcaș. Pacientul operat în regim de urgență la Sibiu, în vârstă de 68 de ani, prezenta un anevrism de aortă rupt, cu dilatarea aortei abdominale de 7 cm pe o lungime 10 cm. Operația care l-a salvat a durat aproximativ trei ore și a constat în introducerea, în premieră, a unei endoproteze Bolton Treo în interiorul vasului principal (artera aortă) și prin bifurcația ei, în arterele iliace, reparându-se astfel defectul arterial. ”Opțiunile terapeutice pe care le-am avut în acest caz au fost chirurgia deschisă și chirurgia endovasculară. Chirurgia deschisă implică mai multe riscuri, gradul de mortalitate este mai mare și pot apărea complicații intraoperatorii și postoperatorii. Din aceste motive, am optat pentru chirurgia endovasculară. Starea pacientului este în prezent stabilă, el fiind deja externat”, a declarat dr. Victor Costache.

 

Nefiind o intervenție chirurgicală deschisă, tratamentul endovascular elimină riscurile sau complicațiile unei intervenții chirurgicale majore, iar timpul de recuperare este mai scurt. Aplicată în cazuri atent selectate, pe baza unor criterii riguroase, chirurgia endovasculară prezintă  multiple avantaje în comparație cu chirurgia deschisă a anevrismului de aortă abdominală, oferind oportunități ter apeutice suplimentare, cu prețul unui risc intervențional redus. Acest tip de intervenție reduce durata de spitalizare, crește șansele de supraviețuire a pacientului și reduce riscul de apariție a complicațiilor postoperatorii cardiologice, renale sau hepatice.

 

Comentarii