Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Prejudecățile românilor legate de mersul la psiholog

Prejudecățile românilor legate de mersul la psiholog

Dinamica și evoluția ce caracterizează secolul 21 implică existența unor numeroase concepte care survin în scopul armonizării relațiilor sociale și a conflictelor interioare.

Share

COMUNICAT DE PRESA 0 comentarii

Actualizat: 10.05.2018 - 14:12

Psihologia este unul din aspectele pe care se pune un accent deosebit în societatea actuală, dar care, din varii motive, pentru multe persoane încă reprezintă un subiect care da curs la anumite dezacorduri.

Deși trăim într-o perioada încărcată de presiune și stres, lucruri care afectează în plan psihic foarte mult ființa umană, este foarte dificil ca anumite persoane să poată fi convinse că au nevoie de ajutor profesional și să se familiarizeze cu tot ceea ce presupune ideea de psiholog. Această atitudine de neacceptare își are fundamentul în calitatea informațiilor pe care le avem despre activitatea unui psiholog și modul sau de acționare.

Cei mai mulți dintre noi și-au creat o părere despre psihologie doar pe baza unor imagini văzute în filme sau în emisiunile TV. Aceste imagini au creat în cea mai mare parte un profil ușor deformat de realitate, sugerând că nevoia de a merge la psiholog se suprapune și cu alte chestiuni. Nici educația pe care am primit-o în familie nu reprezintă un factor productiv din acest punct de vedere. Părinții aveau obiceiul de a ne insufla ideea că problemele personale nu trebuie destăinuite în față unor persoane străine și că este necesar să păstrăm aparențele de fiecare dată când întâmpinăm dificultăți.

La momentul actual, specialiștii se confruntă cu demontarea mai multor prejudecăți legate de psihoterapie, orientand cât mai multe persoane care prin anumite situații neplăcute în viață către cabinetul unui psihoterapeut sau la un psiholog online.

Cei care apelează la psiholog trădează o formă de alienare mintală

Decizia de a nu merge la un psiholog atunci când trecem printr-o perioada mai delicată devine, uneori, chiar cauza pentru survenirea unor afecțiuni psihice. Această părere care este puternic înrădăcinată în mintea românilor, în mare parte în cazul reprezentanților sexului masculin care din orgoliu etichetează mersul la psiholog cu diverse aspecte negative.

Această idee formată greșit apare și din confuzia care se face între activitatea unui psiholog și a unui psihoterapeut. Subiectele și problemele pe care le rezolva cei doi sunt total diferite, psihologul fiind cel care tinde să caute cauze în unele situații, să readucă motivația pentru anumite persoane care se simt nefericite sau să redea armonia și echilibrul în diverse relații de cuplu sau părinte – copil.

O persoană care nu a trecut prin aceeași situație nu este capabilă să ofere sfaturi

Unele persoane care se află în situația de a merge la psiholog preferă să caute soluția în sfaturile venite din partea prietenilor sau cunoscuților. Pe principiul că experiența unora poate fi o recomandare pentru altul, cei mai mulți se chinuie să urmeze anumite indicații nefolositoare.

Un psihoterapeut poate oferi sfaturi prețioase pentru cei aflați în cazuri mai puțin plăcute. Deși, el ca persoană nu a trecut printr-o situație asemenea, capacitatea lui de gestionare a situației se bazează atât pe niște studii de specialitate, cât și pe o experiență cu alți oameni.

Un duhovnic este mai bun decât un psiholog

Societatea noastră este fundamentată într-o foarte mare măsură pe tradiția creștin-ortodoxă care pune o mare importanță pe spovedanie și pe discuțiile cu preotul. Acest lucru este unul foarte benefic, însă latura spirituală nu este chiar aceeași cu cea psihologică. De la un reprezentant al bisericii putem primi sfaturi care trimit doar într-o anumită direcție, una care să respecte cât mai fidel dogmele creștine. Psihoterapeutul are capacitatea de a asculta și oferi indicații care să se potrivească cât mai bine vieții contemporane și să poată fi aplicate ca atare. Specialiștii recomandă o îmbinare între consilierea pastorală  cu cea psihologică în anumite împrejurări pentru că poate acoperi un întreg sistem de nevoi interioare.

Problemele pot fi rezolvate doar prin gândire pozitivă

Gândirea pozitivă este cu adevărat cel mai eficient tratament. Însă după anumite pierderi, precum moartea unei persoane dragi, divorțul, lipsa locului de muncă care reprezintă niște probleme ce pot fi foarte greu de înlocuit într-un timp așa scurt, cel mai adesea, se întâmplă să nu avem în jurul nostru niște persoane sau anumite fapte care să ne motiveze sau să ne facă să putem avea un zâmbet pe buze. Vizita la psiholog reprezintă o metodă foarte bună de a găsi un sens al vieții în astfel de perioade și de a nu te lăsa pradă depresiei sau viciilor.

În România, numărul persoanelor care suferă de dizabilități mintale este unul îngrijorător. Acest lucru are loc doar datorită faptului că nu știm cum să ne îngrijim corespunzător de sănătatea noastră mintală, fiind convinși că deținem controlul de fiecare dată. Adevărul este că firea umană este foarte delicată și fragilă și necesită un ajutor de specialitate venit din partea unui psiholog care într-adevăr are puterea de a stăpâni și gestiona în mod corect unele circumstanțe mai dificile. 

 

Comentarii

loading...