11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestylePiese auto - top 4 motive să nu cumperi niciodată de la...

Piese auto – top 4 motive să nu cumperi niciodată de la dezmembrări

Piesele achiziționate de la dezmembrări au o constantă clară: uzura. Sunt produse folosite un număr indefinit de kilometri, pe o perioadă necunoscută de timp și în niște condiții pe care nu le poți afla. De la caz la caz, uzura poate fi insesizabilă sau mai pronunțată, însă cu cât este mai degradată, piesa poate provoca mai multe stricăciuni pentru mașina ta. Prețul mai mic pentru un produs față de magazinele autorizate nu înseamnă că piesa cumpărată din dezmembrări poate fi montată pe mașină în siguranță. Compromisul pentru o piesă folosită poate transforma aparenta economie într-o pagubă mai mare. În cele ce urmează, îți prezentăm câteva motive pentru care atunci când cauți piese pentru Skoda, parcurile de dezmembrări trebuie să rămână întotdeauna ultima opțiune posibilă.

Originalitatea nu este garantată

Unul dintre primele argumente care ți se prezintă în favoarea achizițiilor din dezmembrări este originalitatea pieselor oferite. Din cauza lipsei informațiilor despre istoricul mașinii abandonate în parcul auto, nu poți avea garanția că piesa pe care ai ales-o este originală. Proprietarul respectivei mașini ar fi putut înlocui la un moment dat acea piesă cu un produs de o calitate îndoielnică. Din acest punct de vedere, balanța înclină tot către vânzătorii de piese auto autorizați, care oferă garanție și documente de proveniență a produsului.

Nu ești sigur că piesa se va potrivi

La achiziția dintr-un magazin – de desfacere sau online – prezentarea datelor din certificatul de înmatriculare a mașinii este suficientă pentru a primi o piesă de schimb compatibilă. Producătorii pieselor auto respectă tiparele comunicate de fabricanții de mașini în funcție de zona pentru care a fost produs autovehiculul. În schimb, într-un parc auto te orientezi doar după marcă, model, motorizare și anul fabricației, dar nu ai garanția că piesa se va potrivi. Spre exemplu, dacă mașina donatoare a fost produsă pentru Marea Britanie, multe dintre subansamble nu se vor potrivi pe caroserii destinate restului Europei.

Procesul de demontare poate deteriora piesa

Spre deosebire de piesele auto cumpărate din magazin, care vin ambalate în cutie și pregătite de montare, piesele din dezmembrări presupun o operațiune în plus: demontarea de pe mașina abandonată. Pentru anumite piese, unele centre se ocupă de dezechiparea mașinilor și așezarea pe categorii. Însă de cele mai multe ori trebuie să aștepți ca un mecanic să demonteze piesa de pe mașină și funcționalitatea ulterioară depinde de cât de multă grijă a avut pentru filete, garnituri, clipsuri sau alte sisteme de prindere. Tot din acest punct de vedere, trebuie să fii atent la piesele alcătuite dintr-un complex de componente. Poți merge la un parc de dezmembrări cu o comandă din partea unui mecanic pentru o anumită piesă, iar atunci când te întorci în service să afli că este incompletă și trebuie să mai faci un drum pentru a aduce partea complementară.

Prețul poate fi mai mare decât în magazin

Pentru anumite categorii de piese, prețul din dezmembrări poate fi mai mare decât în magazin. Unii proprietarii de parcuri auto speculează originalitatea pieselor de pe mașinile pe care le au spre vânzare și solicită prețuri superioare produselor comercializate în magazinele de profil. De asemenea, există componente auto noi care nu sunt vândute decât de producătorii de mașini, la prețuri foarte ridicate. În acest caz, prețul piesei vândute în dezmembrări va fi pe măsură, mai ales că vânzătorii știu că nu ai alternativă. Tot aici trebuie să amintim și dificultățile cu returul în caz de nepotrivire, pentru ca vei fi nevoit să suporți de două ori taxele de transport.

Așadar, recursul la piese de schimb din dezmembrări nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Prețul aparent mai mic, comparativ cu cel din magazine, poate deveni mult mai mare dacă piesa second-hand pe care ai achiziționat-o îți produce alte daune la mașină. Documentele de proveniență ale mărfii și garanția asupra piesei sunt motive pentru a investi doar în produse noi, care oferă siguranță atât persoanelor care circulă cu autovehiculul respectiv, cât și celorlalți participanți la trafic.

 

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă