19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestylePericolele din farfurie: carnea roșie procesată și alimentația săracă în fibre

Pericolele din farfurie: carnea roșie procesată și alimentația săracă în fibre

Specialiștii oncologi atrag atenţia că această formă de cancer este una a omului modern, pentru că apare și pe fondul alimentației dezechilibrate, bogate în carne, lactate procesate și alimente cu aditivi. “Cele mai periculoase sunt alimentele procesate din carne (sunt bogate în calorii și cresc și nivelul colesterolului), pâinea în cantitate mare și produsele de panificație. În plus, alimentația pe bază de lactate din prezent este de o calitate mai slabă, din cauza metodelor industriale. Procesul pasteurizării și utilizarea metodelor de sterilizare pot distruge atât microorganismele benefice, cât și pe cele dăunatoare. De asemenea, pentru a fi procesate, alimentele suferă o serie de modificări fizice, chimice și conțin aditivi artificiali care au potențial carcinogen”, avertizează medicul radiolog Cristina Guduleasa.

Cancerul colorectal este pe locul doi ca frecvență în rândul femeilor, după cancerul de sân, și al treilea ca frecvență în rândul bărbaților, după cel de plămâni și prostată. 15 la sută dintre cancere pot fi moștenite genetic, însă în restul cazurilor, fumatul și alcoolul pot juca un rol fatidic. “Fumatul crește riscul de cancere colorectale de 2,5 ori, existând studii care au legat fumatul de dezvoltarea adenoamelor colorectale, în special după 35 ani de fumat. Alcoolul e un factor de risc important pentru mai multe tipuri de cancer, printre care și cele de colon. Există mai multe mecanisme prin care alcoolul își exercită acest potențial de a dezvolta tumori maligne, cum ar fi metabolizarea lui în acetaldehidă, compus chimic cancerigen”, adaugă specialistul.

Colonoscopia virtuală, de bază în prevenţie

În aceste condiții, programele de prevenție recomandate și de medicii trebuie respectate și prin efectuarea evaluării medicale anuale. După vârsta de 40 de ani, aceasta poate include consultul gastroenterologic și colonoscopia virtuală. Ele trebuie făcute mai ales de către cei care au cancere în familie sau boli precum colita sau polipii adenomatoși, factori de risc semnalați de medici. Acestea pot pune în evidență cancere colorectale înainte ca maladia să ajungă în stadii avansate.

“Rezecția totală a tumorii este tratamentul optim când se detectează endoscopic sau radiologic o leziune malignă în intestinul gros. Radioterapia pelvisului este indicată mai ales pacientilor cu cancer rectal, ca urmare a probabilității de 30-40%  de a face recurențe regionale după rezecția chirurgicală completă a tumorii. Radioterapia preoperatorie e indicată la pacienții cu cancere rectale mari, potențial nerezecabile, pentru ca acestea să se poată micșora suficient pentru a permite îndepărtarea chirurgicală ulterior. Chimioterapia este de asemenea, aplicată în cancerul rectal, iar radioterapia postoperatorie, atunci când este combinată cu chimioterapia, reduce probabilitatea recurențelor regionale și astfel, cresc șansele de vindecare”, descrie tabloul tratamentelor medicul Cristina Guduleasa.

Nu ignorați simptomele!

Orice simptom digestiv persistent, precum scaunele cu sânge, constipația sau durerile trebuie semnalat medicului. Acestea pot anunța un cancer care, diagnosticat corect și la timp, se poate trata cu succes. Nu trebuie neglijate nici hidratarea corectă, cele 30 de minute de sport zilnic și un regim alimentar bogat în fibre din cereale integrale, care mențin sănătatea sistemului digestiv.

 

Ce spun cercetătorii

Cercetătorii americani cred că vinovată de legătura între consumul de carne roşie şi apariţia anumitor tipuri de cancer este o moleculă de zahăr, numită Neu5Gc, care se găseşte în carnea de vită, de porc şi de miel. Atunci când este ingerată, organismul percepe carnea roşie ca fiind o substanţă străină, iar reacţia sistemului imunitar duce la inflamaţii ale organismului, ceea ce în timp provoacă formarea de tumori.

Fundaţia Mondială de Cercetare a Cancerului (World Cancer Research Fund) recomandă limitarea consumului de carne roşie, cum ar fi cea de vită, porc sau miel, la 500 de grame pe săptămână (echivalentul a cinci sau şase porţii medii de friptură), precum şi evitarea produselor procesate.  

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă