Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ozonoterapia în tratarea herniei de disc

Petrecem tot mai mult timp în spatele unui birou: minimum opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Iar când sedentarismul este însoţit de o poziţie vicioasă, starea de sănătate nu are decât de suferit, atrag atenţia medicii.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 25.02.2018 - 19:28

Vestea bună este că astăzi putem beneficia de tratamentul cu ozon, care conține elementul vital pentru o stare generală de sănătate mai bună: oxigenul.

Statul prelungit la birou, într-o poziție vicioasă, poate conduce în timp la afectarea coloanei vertebrale, ce se traduce prin apariția durerilor și a unor afecțiuni de tipul lombalgiilor, herniilor de disc lombare sau cervicale. Mai mult decât atât, tot organismul are de suferit din cauza unei slabe oxigenări a țesuturilor. Ozonoterapia tratează durerile musculare și articulare, hernia de disc, precum şi lipsa de energie a corpului, redându-i tonusul și vitalitatea.

Dr. Mihai Băican, medic specialist traumatologie sportivă și, totodată, specialist în ozonoterapie, avertizează că aceasta postură a corpului, în timp, conduce la apariția contracturii musculare, care va determina reducerea spațiului intervertebral. În această situație va apărea “iritarea” ramurilor nervoase, generând stări de disconfort și durere, care încep să iradieze spre membrele inferioare sau superioare, însoțite de parestezie, adică amorțeală în anumite posturi sau situații. “Afectarea coloanei vertebrale poate fi cauzată și de alți factori precum statul îndelungat în picioare, ridicarea sau cărarea unor greutăți, poziția vicioasă atât în timpul mersului sau al alergării, cât și atunci când stăm pe scaun, în bancă, la școală sau la birou. Toți acești factori contribuie la apariția durerii - primul semnal de alarmă al organismului și ultima noastră șansă de a mai preveni instalarea unei afecțiuni grave. Dacă nu luăm nicio măsură terapeutică, simptomatologia se va croniciza și va conduce la apariția discopatiei, adică a acelor modificări la nivelul discurilor intervertebrale, care fie se deplasează, fie se deshidratează, fie apar fisuri la nivelul lor, iar de aici până la apariția unei hernii de disc nu mai este decât un singur pas”, explică medicul.

Cum administrăm tratamentul

În stadiile avansate ale bolii, administrarea de ozon se poate face intervertebral sau intradiscal, obținându-se în acest fel rezultate foarte bune pentru cura problemei respective. În plus, dr. Mihai Băican atrage atenția asupra faptului că statul prelungit la birou afectează oxigenarea tuturor țesuturilor: “Respirăm ineficient, creierul se oxigenează deficitar, iar acest lucru conduce la o serie întreagă de alte simptome: stare de oboseală, disconfort permanent și așa-numitul „brain fog”. În această situație, putem asocia tratamentului mai sus menționat și administrarea sistemică de ozon, prin recoltarea a 200 ml de sânge într-un recipient steril, adăugarea unui amestec de ozon și oxigen de concentrație și calitate pură și reintroducerea acestuia în organism, pe cale venoasă. Prin această procedură, tot corpul beneficiază de “infuzia de oxigen” și de efectele acestei terapii, care se traduc printr-o stare generală mai bună, dispariția oboselii, îmbunătățirea calității somnului, creșterea capacității de concentrare, deci un organism care are toate premisele necesare pentru a funcționa optim”, argumentează specialistul.

Simptomele și stadiile herniei de disc

Hernia de disc apare în momentul în care discul intervertebral se fisurează dinspre zona de mijloc spre periferie, astfel încât nucleul pulpos poate să migreze spre exterior, formând un sac hernial. Acesta va exercita o compresie pe rădăcinile nervoase, sporind simptomele specifice afecțiunii, de tipul durerii sau paresteziei membrelor. Afecțiunea neglijată poate să conducă la paralizia unui segment, a unui membru sau pierderea controlului asupra unor funcții fiziologice. Astfel, în general, hernia de disc cunoaște trei stadii clinice evolutive:

- Hernia de disc în stadiul I – pacientul resimte o senzație de iritare, fiind prezente durerea și amorțeala;

- Hernia de disc în stadiul II – pacientul resimte o senzație de compresie cu anestezie și apar modificările de reflexe;

- Hernia de disc în stadiul III – pacientul se află în imposibilitatea de a mai efectua anumite mișcări, manifestând chiar paralizie radiculară.

Program personalizat

În funcție de stadiul herniei de disc, aceasta se poate trata printr-un program personalizat de terapii, ce poate include ozonoterapia, infiltrațiile MeaPlasma, cu plasmă proprie îmbogățită în trombocite, recuperarea medicală prin exerciții specifice de kinetoterapie, dar și utilizarea unor mijloace moderne de fizioterapie, precum terapia Tecar sau laserul de înaltă putere.

Sfatul medicului

“Pentru tratarea afecțiunilor coloanei vertebrale, în general, și a herniei de disc, în particular, sunt indicate infiltrațiile locale cu ozon, care au o valoare antiinflamatorie foarte bună și contribuie la regenerarea țesuturilor. În fazele incipiente, se recomandă 10 ședințe de ozonoterapie, cu o periodicitatae săptămânală, prin infiltrarea unor cantități mici de ozon, subcutanat, în regiunile coloanei vertebrale cu probleme. Tratamentul va conduce la dispariția contracturii musculare, a inflamației și a durerii. De asemenea, tratamentul trebuie însoțit și de schimbarea stilului de lucru la birou, prin includerea unor pauze de 10 minute la fiecare oră pentru mobilizarea organismului și realizarea unor exerciții de stretching.” (dr. Mihai Băican, specialist în ozonoterapie)

Ozonoterapia tratează durerea, inflamaţia şi contracturile musculare şi ajută la îmbunătăţirea calităţii somnului şi la dispariţia stării de oboseală, creşte capacitatea de concentrare şi tonusul general.

Comentarii

loading...