9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăLifestyleNutriționist, despre cât de sănătoase sunt murăturile

Nutriționist, despre cât de sănătoase sunt murăturile

Sunt murăturile bune pentru sănătate? Explicația nutriționistului Gianluca Mech

„Legumele se transformă în murături printr-un proces de conservare utilizat din timpuri străvechi, care ne-a ajutat să le păstrăm și pe durata anotimpului rece. Oamenii pot face murături din aproape orice legumă, fie că vorbim despre castraveți, varză, gogonele, gogoșari sau conopidă. Legumele se păstrează într-o saramură fermentată care conține bacterii benefice, ceea ce înseamnă că pot fi un beneficiu pentru o dietă sănătoasă. Murăturile fermentate oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât alte tipuri de murături. Însă chiar și murăturile nefermentate sunt bogate în vitamine precum vitamina K și vitamina A”

declară nutriționistul Gianluca Mech

Cu toții știm că legumele proaspete sunt foarte benefice pentru sănătate prin aportul de fibre și de nutrienți de care organismul are nevoie. Care este însă situația celor care au fost transformate în murături prin clasicul proces de conservare?

Ce valori nutriționale au murăturile

„Murăturile nu conțin grăsimi și sunt sărace în calorii. Conțin însă mult sodiu. O porție de 100 de grame de murături conține 457 de miligrame de sodiu, aproape 20% din limita zilnică recomandată. Așadar, este important să nu le consumăm în exces. Persoanele cu hipertensiune arterială sau probleme de sănătate cardiovasculară ar trebui să evite murăturile”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech. 

Murăturile conțin bacterii benefice

„Principalul beneficiu al murăturilor este că ele conțin bacterii benefice. Pentru producerea murăturilor, oamenii folosesc saramură, apă amestecată cu sare sau un acid, cum ar fi oțetul. Saramura fermentată conține bacterii bune care pot îmbunătăți sănătatea. Totuși, nu toate tipurile de saramuri trec prin procesul de fermentație.

Murăturile fermentate acționează ca probioticele, protejând microbiomul organismului și susținând multiplicarea bacteriilor sănătoase în intestin.

Stomacul conține milioane de bacterii care ajută organismul să digere și să absoarbă alimentele. Aceste bacterii pot preveni infecțiile, dereglările intestinale și pot ajuta la tratarea problemelor cronice de sănătate a stomacului, cum ar fi boala Crohn.

Murăturile fermentate sunt bogate în probiotice, așa că pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea problemelor stomacale minore”, explică Gianluca Mech. 

Restabilesc echilibrul electrolitic în caz de deshidratare

„Electroliții sunt săruri de care organismul are nevoie pentru o funcționare sănătoasă. Când o persoană se confruntă cu deshidratare, poate pierde și electroliți.

Murăturile sunt bogate în sodiu și, prin urmare, sunt bogate în electroliți. Teoretic, acest lucru înseamnă că zeama de murături ar putea fi o opțiune pentru restabilirea electroliților în cazul persoanelor care suferă de febră, vărsături sau care sunt deshidratate. Menționez însă, din nou, că acesta trebuie consumat în cantități mici”, declară nutriționistul Gianluca Mech (www.gianlucamech.com.ro.). 

Murăturile în oțet ajută la controlul glicemiei

„Murăturile în oțet pot ajuta la controlul glicemiei. Trebuie să știm că nivelurile stabile de glucoză din sânge pot ajuta la prevenirea senzației intense de foame. Prevenirea creșterilor de glucoză din sânge este, de asemenea, esențială pentru sănătatea persoanelor cu diabet. Așadar, cantități mici de murături în oțet le sunt recomandate oamenilor și pentru controlul glicemiei”, mai spune Gianluca Mech. 

Murăturile conțin antioxidanți

„La fel ca toate fructele și legumele, murăturile conțin antioxidanți. Studiile au demonstrat de-a lungul timpului că antioxidanții pot contracara efectele radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt substanțe chimice din organism care pot juca un rol în dezvoltarea unei game largi de probleme de sănătate. Acestea includ cancerul, inflamația, bolile de inimă și diverse boli cronice. Radicalii liberi pot contribui, de asemenea, la îmbătrânire”, încheie nutriționistul Gianluca Mech. 

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutriționiști din Europa. La nivel internațional, sfaturile sale sunt urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson – Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi. Produsele celebre din dieta sa fito-ketogenică, precum și cele din gama Decottopia sunt disponibile în România pe www.gianlucamech.com.ro

The post Nutriționist, despre cât de sănătoase sunt murăturile appeared first on casamea.ro.

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă