11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăLifestyleNutriţie: 10 alimente ieftine şi sănătoase cu termen îndelungat de valabilitate

Nutriţie: 10 alimente ieftine şi sănătoase cu termen îndelungat de valabilitate

Marilena Oprişanu

Chef dietetician şi nutriţionist holistic

www.holistik.ro

1.    Orez brun

Acest aliment este bogat în toţi nutrienţii necesari organismului. 100 g produs conţine 123 kcal, 515 kJ, 2.7g proteine, 1 g lipide, 25.6 g glucide şi 1.6 g fibre. Orezul brun are un conţinut ridicat de minerale (fosfor, potasiu, magneziu, seleniu, sodiu, calciu), vitamine (vitamina B3, B4, B1, B2 şi acid folic) şi aminoacizi esenţiali. Nu conţine colesterol.

Se depozitează în recipiente neaerisite, în locuri uscate şi răcoroase, preferabil în frigider sau beci. În aceste condiţii, termenul său de valabilitate poate atinge 30 de ani.

2.    Conserve de alimente

Printre acestea se numără conservele de peşte, fructe, legume, carne, supe.

Eticheta trebuie verificată. Evitaţi conservele cu zahăr adăugat, sodiu şi conservanţi. Îndreptaţi-vă atenţia spre cele care conţin vitamina C (denumită şi acid ascorbic). În funcţie de alimentul conservat, valorile nutriţionale diferă. În general, conservele sunt surse bune de substanţe nutritive.

De exemplu, conserva de ton cu o greutate de 170 g are 220 kcal, 920 kJ, 40.6 g proteine, 5.1 g lipide, 0 g glucide, 0 g fibre, 72 mg colesterol, acizi grasi omega-6 şi omega-3, grăsimi poli- şi mononesaturate benefice pentru organism. Desigur, aceste valori diferă, în funcţie de producător.

Conservele trebuie ferite de razele soarelui sau căldură. Cele preparate în casă pot fi păstrate aproximativ un an, iar cele achiziționate din magazin, de la 2 la 5 ani (se specifică pe etichetă).

3.    Fasole roşie

Fasolea este bogată în fibre, proteine, vitamine (vitamina K, acid folic) şi minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu). Nu conţine colesterol şi grăsimi. Majoritatea boabelor uscate conţin toţi aminoacizii esenţiali, fără de care organismul nostru nu ar funcţiona corect.

Acest aliment înmagazinează într-o cantitate de 100g, 77 kcal, 322 kJ, 6.15 g proteine, 13.85 g glucide, 0 g lipide şi 7.7 g fibre.

Fasolea poate rămâne intactă până la 3 ani, dacă este depozitată corespunzător. Depozitarea corectă presupune un recipient care să nu permită circulaţia aerului, păstrat într-un loc uscat şi răcoros.

4.    Ierburi uscate

În această categorie intră pătrunjelul uscat, arpagicul uscat, rozmarinul uscat, oregano uscat şi busuiocul uscat.

Acestea conţin minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu) şi vitamine (vitamina A, beta-caroten, vitamina K şi C), dar şi aminoacizi esenţiali. Aceste alimente nu conţin colesterol, grăsimi sau zahăr şi sunt sărace în calorii.

O lingură de pătrunjel uscat are 1 calorie, 4.184 kJ, 0.1 g proteine, 0 g lipide, 0.3 g glucide şi 0.1 fibre. Valorile diferă de la o plantă la alta.

Pot fi păstrate până la 2 ani, în recipiente neaerisite, în locurile răcoroase şi uscate.

 5.    Lapte praf

Obţinut prin deshidratare, laptele praf este o sursă bogată de calciu, vitamina D şi B12. 100 g din acest produs conţine 496 kcal, 2075 kJ, 26.3 g proteine, 26.7g lipide, 38.4 g carbohidraţi, 97 mg colesterol, minerale (calciu, potasiu, magneziu fosfor, zinc, sodiu, fier) şi aminoacizi esenţiali.

Acest aliment trebuie păstrat într-un loc răcoros şi uscat. La temeperatura camerei, acesta va începe săse altereze dupa aproximativ 6 luni, însă la temperaturi scăzute durează până la 6 ani.

 6.    Cacao pudră

O lingură de cacao înmagazinează 12 kcal, 50 kJ, 1.1 g proteine, 0.7 g lipide, 3.1 g glucide şi 2 g fibre, aminoacizi esenţiali şi minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier). Se poate folosi în combinaţie cu laptele praf, asigurând împreună un aport ridicat de nutrienţi.

Se depozitează în locuri uscate şi răcoroase, pentru 1 an, după desfacere.

7.    Ulei de cocos

Uleiul de cocos este un aliment benefic pentru sistemul circulator. Deşi conţine grăsimi saturate în proporţie de 56%, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, datorită conţinutului ridicat de grăsimi mono- şi polinesaturate. Uleiul de cocos stimulează producţia de colesteorol bun (HDL-colesterol). Acesta are rolul de a-l extrage pe cel rău din ţesuturi şi de a-l trimite spre ficat pentru metabolizare.

O lingură de ulei de cocos conţine 121 kcal, 506 kJ şi 13,5 g lipide (100%).

Termenul său de valabilitate poate atinge 2 ani, dacă uleiul este păstrat într-un loc întunecat şi răcoros.

 8.    Alge marine uscate

Alegele de mare sunt un aliment ieftin, care constituie o sursă bogată de iod, calciu, fier şi vitamina B12.

100 g produs conţine 294 kcal, 1230 kJ, 11.76 g proteine, 0 g lipide, 58.82 g glucide, 23.5 g fibre.

Depozitarea corectă se face în recipiente neaerisite, plasate în locuri răcoroase şi uscate, ceea ce va prelungi durata de valabilitate până la 6 luni.

9.    Caise deshidratate

Precum orice alt fruct, acestea reprezintă o sursă bună de minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu) şi vitamine (A, E, beta-caroten). Consumul excesiv nu este recomandat, deoarece au un conţinut ridicat de zahăr.

100 g de caise deshidratate înmagazinează 241 kcal, 1008 kJ, 3.4 g proteine, 0.5 g lipide, 62.6 g glucide, 7.3 g fibre.

Se depozitează în locuri uscate, răcoroase, ferite de lumina soarelui, în recipiente neaerisite, între 6 şi 12 luni.

10.  Alimente murate

Acestea pot fi o sursă bună de substanţe nutritive, mai ales de vitamine şi minerale. Valorile acestora diferă în funcţie de produs. Totuşi, nu se recomandă consumul excesiv, din cauza conţinutului ridicat de sare.

100 g de măsline verzi murate conţin 145 kcal, 607 kJ, 1 g proteine, 15.3 g lipide, 3.8 g glucide, 3.4g fibre.

Deşi alimentele murate nu pot fi păstrate la fel de mult precum cele conservate, au şi acestea un termen de valabiliate lung, dacă sunt păstrate la rece (câteva luni). Dacă sunt păstrate la temperatura camerei, trebuie consumate în 2 săptămâni.

Aşadar, puteţi alege alimente sănătoase cu termen îndelungat de valabilitate, chiar şi raportat la un buget mic. Astfel, sunteţi salvaţi în situaţiile care nu permit procurarea de alimente proaspete.

 Reţetă de post

Paste de linte cu arome asiatice

Ingrediente:

250 grame fusili de lint

2 ardei capia

1 fir de praz

1 catel de usturoi

2 linguri de ghimbir ras

1 lingurita turmeric

1 praf de nucsoara

250 ml lapte de cocos

3 linguri de ulei de masline extravirgin

sare dupa gust

2 linguri de vin alb

1 lingurita de chili proaspat tocat marunt

200 de grame de tofu afumat

100 de grame de baby spanac proaspat

Preparare

Pastele se fierb 8 minute in apa sarata. Se scurg de apa si se pregateste amestecul de legume. Intr-o tigaie antiaderenta se soteaza 1 minut spanacul verde cu un catel de usturoi. Se aseaza pe un prosop de hartie pentru a  se evita excesul de lichid. In alta tigaie se soteaza prazul taiat fasii impreuna cu ardeiul capia si tofu afumat taiat cubulete.Cand sunt usor patrunse si au inca o culoarevie se adauga laptele de cocos si condimentele. La final se adauga ghimbir

Marilena Oprişanu

Chef dietetician şi nutriţionist holistic

www.holistik.ro

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă