10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleNunta Regală: Ghidul bunelor maniere pentru invitaţi

Nunta Regală: Ghidul bunelor maniere pentru invitaţi

Invitaţii la nunta regală ce va avea loc la 19 mai vor trebui, de asemenea, să respecte un protocol strict în ceea ce priveşte interacţiunea cu familia regală. AFP publică un mic ghid al bunelor maniere pentru a evita incidentele stânjenitoare pentru invitaţi, citându-l pe William Hanson, specialist britanic în convenţiile şi protocolul ce trebuie urmat cu ocazia unor astfel de evenimente, scrie Agerpres.

Salutul şi reverenţa

Pentru a saluta un membru al familiei regale, bărbaţii trebuie să încline capul, în timp ce femeile trebuie să facă o reverenţă. “Nu este vorba de o reverenţă în care să vă înclinaţi până la pământ pentru că aţi putea avea probleme să vă ridicaţi”, glumeşte William Hanson. “Este vorba de un gest care se face cu capul, cu mâinile în lateral spre spate şi cu plasarea unui picior în faţa celuilalt. Apoi, înclinaţi genunchii, dar păstraţi spatele drept”, a explicat el.

În prezenţa viitorului său soţ, Meghan Markle beneficiază de eticheta la care este îndreptăţit acesta, conform rangului său princiar. Membrii familiei regale de rang inferior prinţului Harry trebuie să se încline în faţa actriţei.

“Dacă însă Meghan traversează singură un coridor şi se întâlneşte cu prinţesa Beatrice de York, care este de sânge regal, atunci Meghan trebuie să facă o plecăciune. Aceste cutume pot duce la confuzii”, a adăugat expertul.

Pentru novici în ale etichetei, există o modalitate simplă de a recunoaşte rangul diferiţilor membri ai familiei regale. “Este suficient să observăm ordinea în care aceştia sosesc la eveniment: cu cât se află mai la baza ierarhiei, cu atât sosesc mai devreme”.

Prezentările

Solistul britanic Ed Sheeran a oferit recent, fără voie, un exemplu de “aşa nu” cu ocazia unei întâlniri cu prinţul Charles. Acesta a cuprins cu mâna stângă braţul drept al prinţului moştenitor în timp ce-şi strângeau mâinile, un gest obişnuit de salut cordial între egali, dar care nu se face atunci când dai mâna cu o faţă regală. “A fost o încălcare a protocolului. Nu vă folosiţi deloc mâna stângă, braţul stâng trebuie să rămână pe lângă corp”, mai precizează expertul în etichetă.

De asemenea, dacă începeţi o conversaţie cu regina, este important să ţineţi minte ca primul apelativ pe care-l folosiţi să fie “Majestatea voastră”, după aceea, în conversaţie putând fi folosit şi apelativul “Doamnă”.

Ţinuta

Ţinând cont de faptul că Meghan Markle a mai fost căsătorită, sunt foarte multe speculaţii cu privire la rochia pe care o va alege pentru nunta cu prinţul Harry. Va purta o rochie tradiţională de mireasă sau va opta pentru o ţinută mai puţin formală?

“Va fi vorba de o rochie de mireasă, dar nu cred că va fi una impozantă”, a tranşat William Hanson problema.

În ceea ce-l priveşte pe prinţul Harry, acesta va putea alege între frac şi uniforma militară de gală. “Prinţul William a arătat sublim în uniformă militară la nunta sa din 2011”, a amintit Hanson.

Codul vestimentar pentru invitaţi

Invitaţii au fost informaţi cu privire la ţinutele pentru care pot opta pentru a participa la evenimentul anului în familia regală britanică. Ei pot alege între uniformă (doar pentru militari sau veterani), frac, costum, respectiv rochie şi pălărie pentru doamne şi domnişoare.

Expertul în etichetă a remarcat drept “interesant” faptul că în invitaţie se precizează pălăria, amintind că, din acest punct de vedere, nu toate doamnele au respectat eticheta la nunta prinţului William cu Kate Middleton din 2011. Samantha Cameron, soţia premierul britanic din acea vreme, nu a purtat pălărie, preferând să se afişeze cu capul gol şi cu câteva bijuterii în păr. “De asemenea, a fost semnalat faptul că (Samantha Cameron) nu purta nici dres. În calitatea ei de soţie de prim ministru şi de fiică a unui baronet (titlu nobiliar în Anglia, superior celui de cavaler, dar inferior celui de baron n.r.), ar fi trebuit să fie mai bine informată”, a adăugat William Hanson.

Fotbalistul David Beckham, celebru şi pentru extravaganţele sale stilistice, a comis, de asemenea, câteva greşeli de etichetă, dintre care cea mai evidentă a fost faptul că a purtat o cămaşă cu gulerul ridicat şi nu coborât, aşa cum ar fi trebuit.

Se vor ţine sau nu de mână?

Prinţului Harry şi lui Meghan Markle le place să se ţină de mână în public, un comportament destul de neobişnuit pentru membrii familiei regale britanice. “Va fi interesant să observăm dacă Harry şi Meghan vor continua să se ţină de mână şi la evenimentele oficiale. Nu este un gest britanic. Este o formă de expresie a emoţiei, iar la astfel de evenimente nu trebuie să-ţi etalezi sentimentele decât (cel mult) faţă de câini şi cai”, a concluzionat el, mai în glumă mai în serios.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă