12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleLiga Campionilor: Real Madrid, campioana Europei pentru a zecea oară. Spaniolii iau...

Liga Campionilor: Real Madrid, campioana Europei pentru a zecea oară. Spaniolii iau taurul de coarne!

Finala Ligii Campionilor, ediția 2013/2014, disputată la Lisabona, în care Real Madrid a fost încoronată drept noua campioană a Europei, a adus mai multe premiere în cea mai titrată competiție fotbalistică a lumii. Pentru prima dată în istorie, în finală s-au întâlnit două cluburi ale aceluiași oraș, la capătul unui sezon pe cât de spectaculos, pe atât de extenuant.

Marea finală, câștigată de Real Madrid, în fața lui Atletico, scor 4-1, pe stadionul Da Luz din Lisabona, a fost a cincea confruntare dintre cele două echipe pe parcursul acestui an. De două ori s-au întâlnit în campionat și de două ori în Cupa Spaniei. Atletico a câștigat o singură bătălie, pe cele trei fronturi, împotriva Realului, poate și cea mai importantă, campionatul Spaniei.

Faptul că fotbalul spaniol domină Europa este un fapt deja constat de câțiva ani, însă apogeul a fost atins anul acesta când 3 echipe iberice au disputat cele două finale europene. În timp ce finala Ligii Europa  a fost câștigată de Sevilla, împotriva Benficăi Lisabona, finala Ligii Campionilor a fost ca un preambul la Supercupa Spaniei, care va fi disputată în august între aceleași echipe.

La fel ca în Supercupa Spaniei, care va fi jucată la începutul sezonului 2014/2015, în finala Ligii Campionilor au ajuns câștigătoarea campionatului spaniol, Atletico și câștigătoarea Cupei Spaniei, Real. Astfel că duelul dintre cele două a fost în acest sezon ca un tango, în care galacticii lui Carlo Ancelotti au dominat, deși au făcut pasul greșit în campionat.

Golurile finalei Ligii Campionilor: Sergio Ramos '90+3, Gareth Bale '110, Marcelo '118 şi Cristiano Ronaldo '120 (penalti) – pentru Real; Diego Godin '36 – pentru Atletico.

Toreadori pe stadionul Da Luz. Repetă figura la Cardiff?

Modul în care Sergio Ramos a ales să sărbătorească victoria din finala de pe Da Luz, asemenea unui toreador care în loc de taur înfruntă trofeul Ligii Campionilor, a fost unul antologic pentru duelul Real – Atletico din acest sezon.

Real Madrid este cel mai de succes club din istoria Ligii Campionilor, “la Decima”, cel de-al zecelea trofeu, venind după zece ani de la ultimul câștigat. Dacă în sezonul 2001/2002 Zinedine Zidane era om de bază al primului 11, marcând golul victoriei din finala contra Bayer Leverkusen, câștigată cu 2-1, de această dată francezul a francezul a fost alături de echipă de pe banca tehnică, acolo unde face parte din echipa lui Ancelotti.

Real Madrid are șanse să domine în continuare fotbalul european, mai ales că a doua echipă cu cele mai multe trofee Champions League câștigate (șapte), AC Milan, trece prin cele mai dificile momente din ultimele 2 decenii. AC Milan, alături de care Ancelotti a câștigat primele sale două trofee Liga Campionilor, a terminat doar pe locul 8 în campionat și nu va participa în nicio competiție europeană anul viitor.

Carlo Ancelotti, al doilea antrenor din istoria Ligii Campionilor care câștigă competiția de trei ori, are șansa să-și mai treacă în palmares încă un trofeu, Supercupa Europei. Meciul se va disputa pe 12 august, pe stadionul din Cardiff, Anglia, iar la mijlocul terenului vor fi față în față Real Madrid, campioana Europei și FC Sevilla, câștigătoarea Ligii Europa.

Cristiano Ronaldo, cel mai bun golgheter într-un sezon de Liga Campionilor din istorie, cu 17 reușite anul acesta, va reveni în Anglia, după ce în 2009 o părăsea pe Manchester United pentru a lua drumul Realului. Totuși, în ciuda statutului său de primadona a fotbalului, nu Ronaldo a fost decisiv în semifinalele și finala Ligii Campionilor, ci un alt star, Gareth Bale, care va avea șansa să joace din nou pe un stadion englezesc, după ce, anul trecut, a fost cumpărat de la Tottenham pentru o sumă de peste 90 milioane euro.

Real Madrid va porni cu o sumedenie de atuuri în partida de la Cardiff, în timp ce Sevilla a avut nevoie de un adevărat miracol pentru a ajunge până aici.

Indiferent de cine va câștiga Supercupa, acesta este al treilea trofeu european care va fi luat, anul acesta, de o echipă spaniolă. Supremația fotbalului spaniol, în Europa, începută în jurul anului 2000 și întreruptă de mici episoade, cum ar fi sezonul 2012/2013, este mai puternică decât oricând, iar o revenire a Barcelonei în cărți ar consolida și mai mult această dominație.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă