Marele derby al Ligii a IV-a municipale a adus, în această rundă, față în față, pe Stadionul ”Valentin Stănescu-Giulești”, pe cele două mari rivale, Academia Rapid și Steaua București. A fost pentru prima dată când aceste nume uriașe ale fotbalului românesc s-au întâlnit într-un eșalon inferior.
Meciul a fost organizat sub auspiciile Asociației Municipale de Fotbal București și a fost transmis în direct de către un post național de televiziune, fiind inclus și în grila caselor de pariuri.
Jocul a avut nerv, a fost echilibrat și s-a ridicat cu mult peste media valorică a eșalonului în care se află cele două echipe. Debutul meciului a găsit o echipă roș-albastră cu inițiativă, dominând tactic și teritorial, însă fără a-și crea ocazii prea mari. Planurile lui Ion Ion, antrenorul stelist, au fost încurcate de accidentarea lui Butoi, din minutul 22, acesta fiind înlocuit fortuit cu Zamfirescu.
Patru minute mai târziu, formația stelistă a beneficiat corect de o lovitură de pedeapsă acordată după un henț în careu comis de Bratu. Cu un sânge rece incredibil, Predescu a transformat trimițând o ”scăriță” de efect care a redus Giuleștiul la tăcere. Rapidiștii au egalat în minutul 38, la o fază la care experimentatul Daniel Niculae a șutat imparabil, de pe linia careului mare, după o fază lucrată de Goge, cel care i-a pasat decisiv fostului internațional. Rapidiștii au fost obligați să efectueze două modificări în garnitura de bază, înainte de pauză. Pancu nu s-a dovedit a fi pregătit fizic pentru acest derby, iar Burcea nu a dat randament.
Ratări în prelungiri
Cu acest rezultat de egalitate s-a intrat la pauză, senzația fiind că Steaua a fost mai bună în primele 45 de minute. Partea secundă a început cu o mare ocazie pentru echipa oaspete. Noul intrat Zamfirescu a executat excelent o lovitură liberă de la 30 de metri, dar balonul a întâlnit bara orizontală a porții feroviare.
Între minutele 62 și 63, fiecare echipă a pierdut câte un jucător din efectiv. Mai întâi giuleștenii au rămas în zece oameni, după al doilea cartonaș galben văzut de Bratu, la un fault care a anulat o acțiune promițătoare a vizitatorilor. Imediat, centralul Iulian Dima din București a simțit nevoia să restabilească egalitatea numerică, eliminându-l poate ușor pe Predescu, pentru o presupusă simulare la marginea careului mare. Decarul din Ghencea a primit, astfel, cel de-al doilea cartonaș galben în decursul aceluiași joc. El a încercat să pătrundă din lateral stânga, un contact ușor, ce-i drept amplificat și de el, existând la faza incriminate de suporterii oaspeților.
În cel de-al treilea minut de prelungiri, steliștii au mai avut oportunitatea unei lovituri libere, însă Zamfirescu a trimis peste transversală.
În urma acestui rezultat de egalitate, Academia Rapid își păstrează poziția de lider, cu 20 de puncte și un meci mai mult disputat. Steaua are 19 puncte și ocupă poziția secundă, în timp ce Carmen București, care completează podiumul, a pierdut primul meci al stagiunii, fiind învinsă de FC Dinamo cu 1-0.
Următorul meci pentru roș-albaștri va avea loc în runda intermediară, în Ghencea, pe 18 octombrie, de la ora 15.00, cu Comprest GIM. În aceeași etapă, Academia Rapid are meci în deplasare cu Progresul Spartac II, marți, 17 octombrie, de la ora 15.00.
Cele două echipe aliniate în derby:
Academia Rapid
Vl. Ignat – Cristil, Iacob, D. Bratu, M. Stancu (min. 56 Lădaru) – Burcea (min.37 Olariu), Ad. Mitea, Duriță – D. Niculae, D. Pancu (min. 30 Bărbălău), Goge.
Steaua București
M. Iancu – M. Butoi (min. 22 Zamfirescu), Pădureț, Sitaru, A. Grigore – A. Vâlcea (min. 80 Lalescu) – Zeciu (min. 71 Pătrănoiu), G. Constantinescu, Olaru, Predescu – C. Mirea.
La partidă au asistat
10. 000 de spectatori, dintre care 1.000 au fost fani steliști. Aceștia au făcut spectacol înainte de fluierul de start, după care, pe tot parcursul meciului, și-au încurajat echipa favorită. Au existat și ”incidente interne”, membrii peluzei Sud luându-se la bătaie între ei. La înălțime au fost și fanii giuleșteni, care au creat un spectacol unic în tribunele bătrânului stadion de lângă Podul Grant.
O ultimă remarcă referitoare la palmaresul comparativ al celor două echipe de tradiție ale fotbalului românesc. Steaua este, de fapt și de drept, continuatoarea tradiției, secția de fotbal a clubului militar reactivându-se, cu tot cu palmares, în această vară. De partea cealaltă, Academia Rapid nu are nicio legătură cu Clubul Sportiv Rapid, instituție subordonată Ministerului Transporturilor. Totuși, Academia Rapid a participat la licitație și a obținut, pe perioadă determinată, dreptul de a utiliza marca și palmaresul deținute în patrimoniu de FC Rapid București.
Oina intră în sală
Sezonul oficial al practicanților oinei, sportul național al tuturor românilor, va continua, în aceste luni, cu componenta de sală. După cum se știe, condițiile meteorologice nu mai permit, toamna și iarna, practicarea oinei în aer liber, în varianta tradițională, așa că oiniștii trec în sală.
Astfel, în perioada 20-22 octombrie, în comuna Recea din județul Brașov, vor fi grupate trei competiții. Pentru titlurile naționale se vor întrece juniorii I, II și III.
După aceea, tot sub auspiciile Federației Române de Oină, la Zalău se vor desfășura Campionatele Naționale de fete, Junioare II și III, în perioada 10-12 noiembrie. Junioarele mari și senioarele, deoarece multe evoluează la ambele categorii, vor determina medaliatele cu ocazia acțiunii de la Drăgășani, județul Vâlcea, în perioada cuprinsă între 17 și 19 noiembrie.
Totul va culmina cu competiția care se va derula chiar la București, între 24 și 26 noiembrie, când va avea loc Campionatul Național de oină în sală pentru seniori.
Oina în sală se joacă între echipe formate din câte 6 jucători,păstrându-se aspectele fundamentale ale jocului clasic. Diferența este că avem un singur culoar, care trebuie parcurs de jucători în ambele sensuri. Culoarul este alcătuit din două triunghiuri și un careu, maximum doi jucători ai echipei la bătaie putându-se găsi, în același moment, în alergare.
Modalitatea de acordare a punctelor este identică precum la oina în 11 jucători.