27 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăLifestyleJoachim Low: "Spania este favorita Mondialului"

Joachim Low: „Spania este favorita Mondialului”

Când antrenorul Joachim Low vorbeşte despre echipa sa, foloseşte mereu aceleaşi cuvinte: viteză, ambiţie, disciplină. Dar cei din jur spun că e vorba de mai mult: inteligenţă, spirit de sacrificiu, posibilitatea de a visa.

Toate acestea sunt legate de antrenorul Joachim Low. El este cel care a clădit o echipă fără mari individualităţi, în care strălucesc un Mesut Ozil de 21 de ani, un Thomas Muller de 20 de ani, un veteran ca Miroslav Klose sau un veşnic neadaptat ca Bastian Schweinsteiger. Germania atacă şi se apără ca o echipă şi despre asta a vorbit Low într-un interviu acordat site-ului fifa.com.

Vine meciul cu Spania din semifinale. Va fi o răzbunare din partea Germaniei pentru finala Euro 2008, pe care aţi pierdut-o în faţa ibericilor (n.r. 0-1)?

Nici vorbă. Nu va fi o răzbunare, ci poate o revanşă. Ei au fost mai buni atunci. Situaţia de acum este total diferită, deoarece noi suntem mai puternici. Pentru mine, Spania este favo­rita acestui Mondial, dar Germania a demonstrat că poate învinge echipe care, pe hârtie, sunt favorite. Ce mă impresionează la ei este comportamentul de ansamblu al echipei şi constanţa din ultimii 2-3 ani. Ei nu au un singur Messi, au mai mulţi. De asemenea, nu comit erori în defensivă aşa cum s-a întâmplat cu Anglia şi Argentina.

Cum anticipaţi meciul?

În acest moment suntem capabili să dominăm orice echipă până în minutul 90. Jucătorii nu au fost euforici după victoria în faţa Argentinei, deoarece ştiau că vom avea un meci greu în semifinale. Cheia meciului va fi să punem presiune pe Xavi şi Iniesta şi să nu-i lăsăm să paseze, aşa cum am făcut şi cu Messi.

Vă va lipsi un jucător important, Thomas Muller, care este suspendat…

În opinia mea, Muller este revelaţia acestui turneu final. Ştie să se plaseze pentru a fi mereu în situaţia de a finaliza şi prin instinctul său a pus adversarii în dificultate. Suspen­darea sa este o pierdere, dar am jucători care să-l înlocuiască. Cacau, Trochowski şi Kroos sunt în formă şi pot juca în locul lui.

Aţi venit la acest Mondial cu jucători tineri şi necunoscuţi. Acum li s-a schimbat statutul?

Privirea străinătăţii asupra fotbalului german s-a schimbat, fără îndoială, mai ales în privinţa jucătorilor tineri care sunt încă în progres. Marile cluburi europene i-au remarcat, ceea ce este ceva nou, deoarece aşa ceva nu s-a întâmplat până acum.

Vor juca mai mulţi germani în afara graniţelor ţării?

Este foarte bine pentru campionatul nostru să aibă cei mai buni jucători acasă, însă a juca în străinătate îţi permite să progresezi. Întotdeauna este bine pentru selecţionată să aibă jucători care descoperă un alt campionat şi care joacă într-un mare club din străină­tate, cum a fost cazul în anii ’90 cu Brehme şi Klinsmann.

Contractul dumneavoastră expiră la finalul acestui Mondial. Ce faceţi?

De problema viitorului meu mă voi ocupa după turneu. Mă simt foarte bine în această situaţie. Eu şi staff-ul meu nu vrem să ne gândim la nimic altceva decât la acest turneu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă