13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleIsrael, o scrisoare a lui Albert Einstein, despre secretul fericirii, licitată pentru...

Israel, o scrisoare a lui Albert Einstein, despre secretul fericirii, licitată pentru o sumă record

Scrisă de mână în limba germană şi având drept subiect teoria gravitaţiei, scrisoarea a fost trimisă de Albert Einstein în 1928 de la Berlin unui coleg matematician. Cumpărătorul său a rămas anonim.

Alte obiecte scoase la licitaţie la Ierusalim, printre care scrisori, autografe şi fotografii ale savantului distins în 1921 cu Premiul Nobel pentru fizică au fost vândute pentru câteva mii de dolari.

Printre acestea figurează o notă scrisă de Einstein în octombrie 1921 unei tinere cercetătoare italiene, care a refuzat să-l întâlnească. Potrivit casei de licitaţii, fizicianul, la acel moment în vârstă de 42 de ani, i-a scris această notă Elisabettei Piccini, o studentă la chimie care locuia cu un etaj mai sus decât sora sa, Maja, la Florenţa. În timpul unei vizite în oraş, “Einstein a fost foarte interesat să o întâlnească, însă Elisabetta era introvertită şi prea timidă pentru a se întâlni cu o persoană atât de celebră”, a indicat casa de licitaţii pe site-ul său, în descrierea scrisorii vândute cu 6.100 de dolari.

“Aceste scrisori dezvăluie personalitatea complexă a marelui om de ştiinţă”, a declarat pentru AFP directorul de la Winner’s, Gal Wiener.

În octombrie 2017, o notă scrisă de mână de Albert Einstein cu privire la secretul fericirii a fost vândută la Ierusalim pentru 1,56 milioane de dolari, după ce iniţial fusese estimată la 5.000 – 8.000 de dolari.

Einstein a refuzat să devină primul preşedinte al statului Israel, însă a fost guvernatorul nerezident al Universităţii Ebraice din Ierusalim până la moartea sa, în 1955.

Arhivele Einstein sunt accesibile cercetătorilor din campusul universităţii, care deţine şi manuscrisul teoriei relativităţii, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...
Ultima oră
Pe aceeași temă