15 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Hillary Clinton, autobiografie între ficțiune și realitate. O nouă carte a romancierei Sittenfield

Autoarea romanului American Wife se întoarce cu o autobiografie imaginară explozivă a fostei prime doamne, Hillary Clinton.
Curtis Sittenfeld a scris autobiografia femeii care ar fi fost Hillary Rodham – dacă nu s-ar fi căsătorit cu Bill Clinton. Este detaliată și bine documentată, dar prima jumătate este valabilă doar în anumite părți; a doua jumătate este aproape total inventată. Iar detaliile intime ale relației sale cu Bill sunt fictive – momentul în care ea îl ciupește de fesele lui albe, de exemplu, este în întregime nereală.
„Am sentimente complicate”, spune Sittenfeld, „despre sexul pe care am ales să-l includ. Și simt că face povestea. ”
Autoarea, conform The Times, nu a întâlnit-o niciodată pe Hillary, dar recunoaște că are orientări politice democratice și că îl ,,urăște pe Trump” menționat și el în noua sa carte.
Sittenfeld, 44 de ani, este deja o senzație literară. Are șase cărți scrise la activ, două în special – Soția Americană (American Wife) și colecția de povești scurte You Think It, I’ll Say It  (Tu Gândește-o și Eu O spun)- au făcut-o scriitoare de frunte; ambele cărți au anticipat noul roman. Soția Americană s-a bazat pe Laura Bush, soția lui George W Bush, iar naratorul uneia dintre nuvele, The Nominee, este Hillary Clinton.
Sittenfeld scrie femeile mai bine decât oricine, iar femeile o citesc în număr uriaș, cu bucuria reflectării propriilor lor personalități, scrie The Times. Dacă cineva o poate transforma pe Hillary într-o eroină fictivă, ea poate.
Această carte este contrafactuală bazată pe „și dacă?” un mod de a studia trecutul. Marele „ce s-ar fi întâmplat” dacă Hillary nu s-ar fi căsătorit cu Bill? Răspunsul ei, datorat stilului ei de a combina faptele reale cu ficțiunea, este complet convingător. Și, în mod crucial, despre cât de mult își dorea ca ea să devină președinte.
 
Deci, cât de mult este adevărat?
„Genul de detalii cum ar fi despre Școala de Drept de la Yale, sunt la fel de precise pe cât aș fi putut să le scriu”, explică Sittenfeld. „Apoi am scris scene care nu au nicio bază, în genul ceva ce ar fi putut face, nu ceva ce a făcut. Dar, da, cu cât este mai intim un moment în carte, cu atât este mai probabil să fie ficționalizat. ” Foarte puțini dintre prietenii lui Hillary din carte sunt reali. Spun asta pentru a vă salva din timpul de a-i căuta pe google.
„A fost un moment în care m-am gândit:„ Voi folosi numele reale doar ale persoanelor care au candidat la funcția de președinte. ”Dar a fost puțin greu să mă conformez cu asta. Oricine este prieten este inventat. ” Detaliile despre prima întâlnire a lui Bill cu Hillary sunt adevărate. Bill i-a intrat într-o galerie de artă închisă, acceptând să curețe curtea.
 
Rodham, de Curtis Sittenfeld (Doubleday) va fi publică în ebook și audio pe 19 mai și este disponibilă pentru precomandă.

Ultima oră
Pe aceeași temă