15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăLifestyleGoogle sărbătorește 20 de ani de la înfiinţare

Google sărbătorește 20 de ani de la înfiinţare

Pentru cea de-a 20-a aniversare, compania a programat, la San Francisco, un eveniment dedicat viitorului motoarelor de căutare online, promiţând şi câteva anunţuri supriză.

Fondat în 1998, de absolvenţii Universităţii Stanford Larry Page şi Sergey Brin, motorul de căutare Google este în prezent o companie activă pe toate marile pieţe globale. Google are sediul central în Silicon Valley şi birouri în America de Nord şi de Sud, Europa şi Asia.

 

În ianuarie 2012, Google a devenit prima companie importantă de servicii de internet care a obţinut certificarea ISO 14001 şi OHSAS 18001 pentru toate centrele de date deţinute care funcţionează în SUA, pentru standarde înalte în ceea ce priveşte managementul mediului şi siguranţa forţei de muncă.

În ultimii ani, Google a investit tot mai mult în sectoare străine de activitatea de bază, de IT, publicitate online şi servicii pe internet. Fondul de capital de risc al grupului, Google Ventures, a investit deja în mai multe companii din domeniul sănătăţii. Printr-o divizie de cercetare, compania este implicată şi în dezvoltarea de ochelari computerizaţi şi sisteme de navigaţie autonomă pentru automobile.

În luna octombrie 2015, Google Inc a format un nou conglomerat, Alphabet Inc, care a încorporat unităţile tot mai diversificate de afaceri şi de investiţii, ce aduceau totuşi mai puţin profit imediat decât motorul de căutare pe internet. La momentul respectiv, Larry Page, cofondatorul şi directorul general al Google, a anunţat că Alphabet este o “colecţie de companii”, în care Google este cea mai mare dintre ele.

Între actualele filiale ale Google se află Google Maps, YouTube, browserul şi sistemul de operare Chrome şi Android. Din Alphabet fac parte, în mod separat, filialele axate asupra sănătăţii Calico şi Life Sciences, alături de Google Ventures, Google Capital, Google X, Google Photos, Google Now şi altele.

Google este un jucător major şi în domeniul inteligenţei artificiale, unde îi are ca rivali pe Amazon, Apple şi Microsoft.

În ciuda eforturilor de a-şi diversifica afacerile, Alphabet – care are peste 80.000 de angajaţi la nivel mondial – încă îşi obţine mare parte din venituri din publicitatea online. Potrivit companiei eMarketer, Google şi Facebook vor atrage anul acesta 57,7% din veniturile din publicitatea online în SUA.

În al doilea trimestru al anului 2018, Google a raportat un profit de 3,2 miliarde de dolari, în ciuda unei amenzi de 5,1 miliarde de dolari impusă de Uniunea Europeană. Comisia Europeană a argumentat că Google a utilizat sistemul de operare pentru telefoane mobile Android pentru “consolidarea poziţiei dominante” pe piaţă în mod ilegal în activităţile de căutare online.

Au existat nelinişti privind faptul că Alphabet este mai interesat să facă bani din datele privind informaţii personale, decât să asigure o protecţie a lor. Google a mai fost acuzat că a “deturnat” atenţia cititorilor de la site-urile celor mai mari companii media, furnizând în rezultatele căutărilor online conţinuturi în care putea plasa publicitate.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă