3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăLifestyleFoodGhid pentru o viata sanatoasa - ce sa faci si ce sa...

Ghid pentru o viata sanatoasa – ce sa faci si ce sa eviti?

Indiferent de varsta, o viata sanatoasa trebuie sa fie telul oricarei persoane care isi doreste sa traiasca pana la adanci batraneti si sa se bucure de experiente unice. Iar acesta este si cel mai important scop al nostru in viata, nu-i asa?

Este ideal sa transformam stilul de trai intr-o prioritate, punand accent pe dorinte si nevoi, dand la o parte viciile si situatiile care ne afecteazalinistea si stabilitatea. Chiar daca pare un tel ideal, dar aparent imposibil de obtinut, ti-am pregatit un mic ghid prin care sa descoperi cat e de simplu sa construiesti calea catre o viatasanatoasa.

Pro si contra unei vieti sanatoase

Viata sanatoasa nu este determinata de o reteta unica, dar nici nu inseamna ca presupune compromisuri majore. Bineinteles, începutul este mai dificil intotdeauna. Dar odata cu trecerea timpului iti vei insusi toate aceste bune practici si le vei transforma in tabieturi zilnice. Iata ce sa faci si ce sa eviti pentru o viatasanatoasa.

PRO viata sanatoasa

  • Alimentatie bogata in fructe si legume proaspete

Avand o alimentatie sanatoasa nu doar ca-i poti oferi organismului toate acele resurse aflate in deficit insa, in acelasi timp, vei preveni aparitia multor afectiuni de sanatate care-ti pot afecta calitatea vietii in ansamblu. Chiar daca pentru asta trebuie sa fii atent la ceea ce consumi si sa spui “NU” tendatiilor, nu inseamna ca, ocazional, nu te poti bucura de mici recompense. Astazi gasesti inclusiv gustari mai putin procesate care iti vor arata ca te poti bucura de o alimentatie de calitate fara a omite savoarea cu care ai fost obisnuit.

  • Miscare regulata

Nu trebuie sa te inscrii la sala ca sa faci sport si sa resimti efectele benefice ale stilului de viata activ. Yoga, curatenia generala din locuinta, mersul de jos la cumparaturi, alergarile usoare sau plimbarile in parc, impun minim de efort si un plus pentru sanatate.

  • Somn de calitate

Succesul atingerii unor teluri nu consta in privarea organismului de somn. Asadar, dincolo de alimentatie, este la fel de important sa iti faci un program de somn sau sa iei mici pauze atunci cand te simti obosit. Daca somnul tau prezinta treziri regulate si bruste, nu ezita sa apelezi la un medic, pe ca acesta poate fi un factor al unui dezechilibru intern sau psihologic.

CONTRA viata sanatoasa

  • Excese alimentare

Excesele alimentare asociate cu un program haotic pot fi extrem de periculoase pentru sanatate. De exemplu, evita sa consumi mai multa mancaredecat este necesar din pofta, sa imbini mai multe tipuri de proteine si calorii la aceeasi masa, dar si sa-ti programezi ultima masa inainte de culcare.

  • Consum de substante interzise

Tot mai multi tineri devin impatimiti ai viciilor legale sau a celor interzise. Cu putina responsabitate, tarie de caracter si/sau ajutor de specialitate, te vei putea bucura de mai multa liniste renuntand la ele. De exemplu, fumatul afecteaza atat persoana ta, cat si pe cei dragi, din jurul tau. Chiar daca tigara electronica te poate vindeca de dependenta de nicotina, nu inseamna ca exista alternative sanatoase fumatului.

  • Suprasolicitare si stres

Pentru ca e in felul nostru de a fi sa ne punem propria persoana pe ultimul loc si sa ne expunem chiar si involuntar la situatiile stresante, sanatatea noastra poate avea de suferit. Invata si in acest caz sa spui “NU”, sa fii mai atent la nevoile si dorintele tale, sa nu-ti fortezi limitele mai mult decat este posibil si necesar. Si, nu uita sa inlaturi orice factor stresant din jurul tau. Traimviataasa cum ne-o asternem. Iar in mod cert, oricine isi doreste in viata mai mult echilibru si mai multe bucurii. Bifand toate aceste aspecte mentionate anterior si adaptandu-le stilului tau personal, vei putea descoperi cu usurinta secretul unei vieti sanatoase.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă