BNR ne avertizează: casele, apartamentele și terenurile se vor scumpi în 2020. Banca Centrală a făcut un sondaj în rândul a 10 bănci, iar concluzia e că trebuie să ne așteptăm la prețuri mai mari. La finalul anului trecut, proprietățile rezidențiale s-au scumpit semnificativ.
Iar una dintre urmări este aceea că se vor scumpi și garsonierele de închiriat din Bacău, București, Constanța, Brașov, practic de oriunde din țară.
Conform BNR, așteptările pentru următoarea perioadă sunt de păstrare a standardelor de creditare pentru împrumuturile populației pentru achiziția de locuințe. Se vor relaxa puțin standardele în cazul creditelor de consum.
Cererea pentru credite pentru locuințe și terenuri a crescut în ultimul trimestru al anului trecut, în timp ce cererile pentru împrumuturi de consum acordate populației s-au redus.
La ce să ne așteptăm
Pentru primul trimestru din anul 2020, băncile din zona euro estimează o ușoară înăsprire a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri.
Pierderea medie în caz de nerambursare pentru creditele populației intrate în stare de nerambursare a scăzut de la 49% în trimestrul anterior la 47,7% în acest trimestru.
Pentru perioada următoare, băncile prognozează o creștere masivă a prețurilor imobiliarelor. Pentru primul trimestru din 2020, băncile autohtone previzionează păstrarea cererii pentru împrumuturile ipotecare, care a crescut la finele anului trecut.
Prețul solicitat în prezent pentru locuințele din România este de 1367 euro pe metru pătrat. În București, este de 1444 euro pe metru pătrat, în Timișoara, de 1292 pe metru pătrat, iar în Cluj-Napoca, de 1780 de euro pe metru pătrat.
Trend anunțat
La jumătatea lunii februarie a acesui an, și dezvolatorii imobiliari anunau că prețurile apartamentelor ar urmă să se majoreze cu până la 20 de procente.
De ce? Motivul e simplu: Cererea e mare. Oamenii își doresc locuințe, iar dezvoltatorii construiesc. Profită că de faptul că există cerere și cer, la rândul lor, mai mult.
În general, românii stau în chirie de nevoie. Românilor le place să știe că au casă lor chiar dacă asta presupune de cele mai multe ori să se împrumute pe viață, fapt demonstrat de nenumărate studii. Cei mai mulți își cumpără locuințe cu ajutorul creditelor bancare, pe 30 de ani.
Scumpiri și în 2019
Și în 2019, apartamentele s-au scumpit considerabil în unele orașe. În acest moment, cele mai scumpe locuințe sunt în Cluj-Napoca, în București și în Timișoara.
Concret, în Cluj-Napoca, prețul unui metru pătrat a crescut de la 1.450 de euro la 1.700 de euro. Iată, deci, o diferență substanțială.
În Capitală, prețul mediu a ajuns în doar câteva luni la peste 1.400 de euro, de la 1.382 de euro.
Și în Timișoara vorbim despre prețuri mai mari pe piața imobiliară. Aici, într-un complex nou, un metru pătrat costă acum 1.390 de euro. Iar la începutul anului trecut, costă 1.250 de euro.
Cele mai ieftine locuințe sunt la Iași. Aici, preţurile apartamentelor noi au crescut cu puțîn peste un procent. Metrul pătrat costă aproximativ o mie de euro.