19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleFumătorii au mai multe şanse de a renunţa cu ajutorul ţigărilor electronice

Fumătorii au mai multe şanse de a renunţa cu ajutorul ţigărilor electronice

O cercetare în care au fost implicaţi aproape 900 de fumători a descoperit că 18% dintre utilizatorii de ţigări electronice au renunţat la fumat după un an. Prin contrast, doar 9,9% dintre participanţii care au apelat la alte forme de substituţie nicotinică au reuşit să renunţe la fumat.

”Acesta este primul studiu clinic care a testat efectul ţigărilor electronice moderne asupra renunţării la fumat”, a declarat cercetător principal profesor Peter Hajek de la Queen Mary University din Londra. Potrivit acestuia, ”ţigările electronice au fost de aproape două ori mai eficiente” în comparaţie cu combinaţia de produse de substituţie nicotinică.

”Deşi un mare număr de fumători susţin că au reuşit să renunţe la fumat cu ajutorul ţigărilor electronice, profesioniştii din domeniul sănătăţii s-au arătat reticenţi în a recomanda utilizarea acestora din cauza inexistenţei unor dovezi clare rezultate în urma studiilor clinice randomizate controlate. Acest lucru probabil se va schimba acum”, a precizat Hajek.

Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, a fost conceput pentru a testa eficacitatea ţigărilor electronice reîncărcabile alături de o varietate de terapii standard menite să îi ajute pe fumători să renunţe la acest obicei, printre acestea numărându-se plasturii cu nicotină, guma de mestecat sau comprimatele îmbunătăţite cu această substanţă, inhalatoarele şi pulverizatoarele.

Un număr de 886 de fumători au participat la programul pentru renunţarea la fumat ”Stop Smoking Services” al serviciului public de sănătate britanic NHS, în Londra, Leicester şi East Sussex. Acestora li s-a distribuit în mod aleator fie un tratament de substituţie nicotinică, fie un set conţinând o ţigară electronică şi consumabile.

Toţi subiecţii au participat săptămânal la şedinţe individuale de terapie comportamentală.

Ţigările electronice au fost utilizate mai frecvent şi pentru o perioadă mai lungă, potrivit rezultatelor studiului clinic. În plus, persoanele care au folosit aceste dispozitive au resimţit mai puţin intens necesitatea de a fuma, după o săptămână şi după o lună de la momentul renunţării la acest obicei. Totodată, cei care au utilizat ţigările electronice au manifestat un nivel mai redus de iritabilitate, nelinişte şi diminuare a capacităţii de concentrare în prima săptămână, au subliniat cercetătorii.

”Această cercetare importantă demonstrează că trecerea la ţigara electronică poate fi una dintre cele mai eficiente metode de renunţare la fumat, în special împreună cu (şedinţe de) suport individual”, a notat Martin Dockrell din cadrul Public Health England.

În ciuda faptului că ţigările electronice sunt intens promovate drept instrumente eficiente pentru renunţarea la fumat, eficacitatea şi siguranţa acestora este intens controversată. O serie de studii au dovedit că aceste dispozitive conţin o gamă largă de substanţe cu potenţial toxic. Nicotina însăşi este o substanţă care dă dependenţă şi numeroase voci au afirmat că aceasta poate afecta dezvoltarea creierului în cazul tinerilor, precizează Press Association.

Mulţi experţi cad totuşi de acord că ţigările electronice sunt mult mai puţin dăunătoare în comparaţie cu produsele pe bază de tutun.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă