35.9 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodValentin Ceausescu povesteste cum i-a spus tatalui sau ca situatia trebuie sa...

Valentin Ceausescu povesteste cum i-a spus tatalui sau ca situatia trebuie sa se schimbe

Valentin Ceausescu, singurul fiu ramas in viata al fostului dictator Nicolae Ceausescu, lasat astfel sa poarte povara trecutului familiei sale, a povestit ca i-a spus tatalui sau, la 21 decembrie 1989, ca situatia trebuie reformata imediat, relateaza The Irish Times, citat de Mediafax.

Valentin Ceausescu isi aminteste cum protestele din Romania au ajuns in capitala la 21 decembrie 1989, cand un discurs al tatalui sau din balconul Partidului Comunist a fost primit cu dezaprobare de multime, de obicei obedienta. „Voiam ca lucrurile sa fie reformate”, spune el despre intalnirea cu tatal sau din acea seara. „I-am spus ca lucrurile trebuie sa se schimbe chiar din ziua urmatoare, daca va mai exista ziua urmatoare”, a adaugat el.

Ceausescu apreciaza ca tatal sau a estimat gresit amenintarea la adresa regimului sau, considerand ca a fost ceva asemanator tentativei din 1968 orchestrata de sovietici pentru a-l face sa se supuna vointei Kremlinului. „Dar nu au fost numai rusii”, spune el. „Lucrurile erau complet diferite pana atunci. Tatal meu nu mai avea aceeasi autoritate sau incredere in randul oamenilor ca in 1968”.

Dupa arestarea parintilor sai, Valentin si prietena sa, care acum ii este sotie, au plecat din Bucuresti, mergand sa locuiasca la un prieten. El a fost arestat la 25 decembrie, ziua in care parintii sai au fost judecati sumar si executati. „In seara aceea am fost dus la un complex militar si am privit procesul si executia la televizor (…). Imi era rusine, rusine sa fiu roman (…). Nu e vorba despre cum iti tratezi liderii, nu are nici o legatura. Este greu de descris, dar am avut sentimentul acesta cand priveam, ca este un fel de lucru murdar (…) ca era rusinos sa privesti asta”, povesteste el.

La fel ca multi alti romani, Valentin Ceausescu crede ca un grup de comunisti care se opuneau tatalui sau sau cautau sa obtina castiguri personale a conspirat pentru a prelua puterea, sub acoperirea protestelor, folosind armata pentru a declansa haosul sangeros in tara, inainte de a se prezenta drept „Frontul Salvarii Nationale”.

„Nu a fost o revolutie sau un puci – as descrie (situatia) ca dezordine”, a afirmat Ceausescu. El este convins ca atat Kremlinul reformator al lui Mihail Gorbaciov, cat si alte Guverne din Europa de Est si de Vest au sprijinit planurile pentru inlaturarea tatalui sau.

Traind intr-o tara inca bantuita de regimul tatalui sau, de secretele revolutiei si de fantomele victimelor sale, Valentin Ceausescu apreciaza ca schimbarea pasnica ar fi fost posibila in Romania si ar fi creat o natiune mai putin marcata de coruptie, suspiciuni si recriminare. „Dar toti ceilalti au gandit altfel. Si de aceea am ajuns aici”, conchide el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă