2.6 C
Bucharest
Sunday, 26 November 2023
HomeLifestyleFoodFOTO. Un eșec frumos. Constănțenii nu au doborât recordul mondial la dansat...

FOTO. Un eșec frumos. Constănțenii nu au doborât recordul mondial la dansat sirtaki

Când investiția pe care Zorba Grecul, celebrul personaj din filmul realizat pe baza cărții lui Nikos Kazantzakis, eșuează, acesta are o replică celebră. Telefericul pe care îl construie împreună cu investitorul american, vă reamintesc, se prăbușește sub privirile îngrozite ale acestuia. Zorba se uită uimit, apoi, la câteva secunde, exclamă: ”Hei, boss, ai văzut vreodată o prăbușire mai măreață?”

După ploaie vine soarele

Exact același sentiment l-am simțit sâmbătă noapte, pe plaja Modern din Constanța, unde mii de persoane au încercat să doboare recordul mondial la dansat sirtaki. Totul a început cum nu se poate mai prost. Cu o oră înainte de începerea spectacolului (căci a fost și un spectacol), cea mai puternică ploaie din acest an s-a abătut asupra Constanței, transformând multe străzi în râuri. Organizatorii au anunțat la 18.00 anularea evenimentului, programat pentru 19.00. La puțin timp a ieșit însă soarele și s-a dat mobilizarea generală, pentru ora 21.00. S-a produs atunci un mic miracol. Mii de constănțeni au ieșit din case și au venit pe plaje Modern. Am văzut mame cu copii în brațe, tătari, turci, aromâni, studenți din Nigeria, cupluri de bătrâni pentru care dansul cu siguranță era o provocare, familii întregi, chiar și politicieni care se pierduseră în mulțime. Nici noi, ziariștii, nu am stat pe margine. La îndemnul unor colegi, am luat tricourile oficiale de la organizatori brățara de rigoare și ne-am alăturat șirurilor de dansatori. Pentru o persoană care are două picioare stângi și care nu dansează la niciun eveniment e lucru mare, credeți-mă.

Învinși de întuneric

Efortul de mobilizare, mai ales pe rețelele de socializare, a fost fantastic. ”Suntem aproape 5.000. Mai avem nevoie de 500 de persoane”, spunea prezentatorul evenimentului, de pe scenă. Era nevoie de 5.615 persoane pentru a bate recordul precedent din Volos, Grecia. Lumea a continuat să vină. După ora 21.00, părea că suntem destui. Arbitrul Guiness, o doamnă din Turcia, care plecase între timp de la eveniment, era așteptată să apară. Dansul a fost repetat de câteva ori. Pe scenă a urcat și Ovidiu Lipan, care a cântat pentru public. Toată lumea a intonat, într-un glas, imnul României, pentru că organizatorii, Comunitatea Elenă Elpis, au spus întotdeuna că ei sunt români, înainte de a fi greci. A mai trecut o oră. Oameni care erau acolo de la 16.00 au îndurat frigul și foamea. ”Am venit din Brașov. Mai stau, dar mi-e foarte foame”, a spus o tânără pe scenă.

La 22.30 a sosit și arbitrul. Ne-a dat o veste proastă. ”Guiness Book are anumite rigori. Din cauza întunericului, nu pot verifica dacă toată lumea dansează corect”, a spus ea. Recordul picase înainte să înceapă, practic. Oamenii nu au plecat acasă. Se strânseseră 6.314, potrivit numărătorii stricte realizate de organizatori. ei 6.314 au dansat împreună sirtaki, noapte, pe plaja din Constanța, fără să le pese că arbitrul din partea Guiness Book nu le va valida recordul. Au dansat pentru că toți am fost puțin greci, sâmbătă seara. Pentru că aici, în Dobrogea, toți suntem, tot timpul, puțin greci, tătari, turci, armeni, lipoveni. Poate că nu am intrat în Guiness Book, dar, așa cum spunea o participantă, Corina Martin, a intrat cu siguranță în Cartea Recordurilor a Constanței.

Anton Antoniadis, președintele comunității elene din Constanța, a anunțat că în cursul acestei veri se va încerca din nou doborârea recordului mondial la dansat sirtaki.

Coșmar logistic

Organizarea evenimentului a fost un adevărat coșmar logistic. Au venit oameni din întreaga țară, au fost printate zeci de mii de tricorui, a fost semnat un contract de aproape 20 de pagini cu cei de la Guiness Book. A existat chiar un dress code: tricorui albe și blugi albaștri, cu excepția celor care nu au un costum național. Totul a costat enorm. Circa 80.000 de euro, din estimări neoficiale.

 

Cele mai citite

Parlamentari din 16 țări se întâlnesc în Republica Moldova

Parlamentari din 16 țări europene se întâlnesc, în zilele de 27 și 28 noiembrie 2023, la Chișinău. Evenimentul organizat în capitala Republicii Moldova este reuniunea...

Britanicii, fermi în sprijinirea Ucrainei la Washington: O delegație de Parlamentari britanici de rang înalt se alătură Prietenilor Conservatori ai Ucrainei la Washington DC

Delegația ce se va afla la Washington începând de luni, 27 noiembrie, organizată de Conservatives Friends of Ukraine va încerca să consolideze unitatea occidentală...
00:00:45

VIDEO. Probleme de sănătate pentru Papa Francisc

Papa Francisc a apărut în capela reședinței sale, în loc de Piața Sfântul Petru, în timp ce un consilier a citit în numele său...
Ultima oră
Pe aceeași temă