17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodTara in care miliardarii au masinile "deghizate" in taxi

Tara in care miliardarii au masinile „deghizate” in taxi

» De frica sa nu fie jefuiti, oamenii foarte bogati din Brazilia circula in masini ieftine, de multe ori "camuflate" in taxiuri, si poarta haine modeste. In afara traficantilor de droguri, nimeni nu isi etaleaza averea in aceasta tara din America de Sud.

» Se spune ca in Brazilia ar trai aproximativ 200 de mii de cetateni originari din Romania, majoritatea evrei care s-au refugiat aici de frica nazistilor.

» Sammy Cohn, unul dintre ei, ar fi ajuns atat de bogat incat jumatate dintre hotelurile din Copacabana cu vedere la ocean au fost, la un moment dat, in proprietatea lui.

Din dorinta de a nu deveni o tinta perfecta pentru bandele conduse de traficantii de droguri din favele (ghetourile Braziliei), la Rio nimeni nu traieste cu bogatia la vedere. Oamenii cu bani prefera anonimatul, evitand sa apara in public la volanul unor masini de lux. Majoritatea sunt foarte discreti in ceea ce priveste proprietatile pe care le detin. In aceasta lume ciudata traiesc, de altfel, si multi brazilieni originari din Romania. Consulul general al Romaniei la Rio de Janeiro, Mihail Montanu, sustine ca aproximativ 90% din romanii stabiliti in Brazilia sunt evrei si s-au stabilit aici in timpul celui de-al doilea razboi mondial. "Oficial aici traiesc 5.000 de romani, dar neoficial probabil ca numarul lor ajunge la 200 de mii. Cei mai multi dintre ei sunt bine integrati in societatea braziliana si au o situatie materiala buna".

Unul dintre ei, Sammy Cohn, a ajuns cu ceva ani in urma printre cei mai bogati oameni din Rio de Janeiro. Dupa ce a parasit Romania in anii ‘40, pentru a scapa de represiunile regimului fascist, Sammy Cohn si-a gasit de lucru la o mina din zona Minas Gerais. Ulterior a cumparat mina, devenind proprietar. Intr-un moment in care pamantul nu facea prea multi reali (moneda oficiala a Braziliei), a investit in imobiliare. Pariul s-a dovedit castigator, Sammy Cohn ajungand in timp sa detina jumatate din numeroasele hoteluri de lux existente pe Avenida Atlantica, bulevardul care serpuieste de-a lungul plajei Copacabana. Astazi, in varsta de 93 de ani, miliardarul traieste retras intr-un apartament de lux dintr-un hotel cu vedere la Atlantic. Aceste informatii circula in mediile romanesti din Brazilia, dar nimeni nu stie exact unde poate fi gasit miliardarul Cohn.

Un oras cu frica in san
Copacabana, Ipanema, Leblon si Botafogo sunt cartiere bine pazite. Parcarile subterane au gratii inalte din fier, imposibil de escaladat, si paznici inarmati. Multi dintre ei sunt politisti care incearca sa castige un ban in plus in timpul liber. Salariul de bugetar, de aproximativ 18-20 de dolari pe zi, nu le-ar putea asigura un trai decent in Rio de Janeiro.
Pentru un european pare greu de crezut ca un oras superb, in care muntele pare ca se prabuseste in ocean, cu oameni calzi si primitori, traieste o amenintare perpetua. Primul avertisment il primesti imediat ce cobori din autocarul de Rio de Janeiro. In drum spre hotel, soferul de taxi te asigura ca violenta din Rio este o realitate si pandeste la tot pasul.

Pentru a ne convinge, ne arata geamurile fumurii ale masinii. Spune ca e o masura elementara de protectie impotriva bandelor de traficanti sau a consumatorilor de droguri, care adesea jefuiesc masinile oprite in trafic. "Daca nu vad cine este inauntru, traficantii sunt mai putini dispusi sa actioneze. Se gandesc ca poate cei din masina au, la randul lor, o arma si o pot folosi". Ne-a oferit sfaturile intr-o portugheza condimentata cu mici franturi de limba engleza pe ritmurile de bossanova care razbateau din casetofonul automobilui.
"Multi dintre oamenii cu bani isi achizitioneaza cate o masina obisnuita, Fiat, Ford, Opel, pe care o transforma in taxi, si circula, astfel, linistiti cu soferul propriu. Asa se inlatura orice tentatie", spune Rodrigo. Masinile de lux, atat de obisnuite la Bucuresti – Mercedes, BMW, Audi -, sunt ca si inexistente la Rio. si regulile de circulatie se supun celor de supravietuire. "Dupa lasarea serii soferii nu mai opresc la culoarea rosie a semaforului. Fiecare se asigura ca drumul e liber si trece mai departe. Riscul de a fi jefuit la semafor e foarte mare".

Siguranta se cumpara
Psihoza violentei este amplificata la receptia hotelului. "Daca mergeti la cumparaturi in centrul orasului, nu luati cu voi nici o geanta. Imbracati-va simplu si pierdeti-va in multime. Daca sunteti victimele unui jaf, nu ripostati. Aici tinerii abia asteapta sa foloseasca pistolul", ne avertizeaza Bruno, un receptionist.
In baruri intentia de a merge intr-o favela sau pe stadionul Maracana la un meci de fotbal starneste nedumerire. O curiozitate bolnava, ne-au spus cativa brazilieni. Cu toate acestea, pentru localnici fotbalul este religie. Televiziunile transmit meciuri aproape nonstop, in timp ce pustanii isi lustruiesc gleznele pe plaja de la Copacabana, visand la Ronaldo si Ronaldinho. Bucuria de a vedea un meci de fotbal este oferita aproape tuturor brazilienilor. Un bilet la o partida de prima liga jucata pe Maracana, o experienta unica, intre Botafogo si Vasco da Gama, are preturi accesibile, incepand cu 10 reali (15 lei noi).

Excesul din timpul Carnavalului
In perioada Carnavalului rafuielile intre bandele rivale, jafurile si atacurile armate se inmultesc. In lunile ianuarie si februarie 1.200 de persoane din Rio au avut parte de o moarte violenta. Capii bandelor de traficanti ezita sa participe la manifestatiile de pe sambadrom (locul de desfasurare al Carnavalului) si evita barurile in care se petrece pana in zori, pentru a nu deveni o tinta usoara pentru rivali.
"Brazilia se metamorfozeaza timp de cateva zile in perioada Carnavalului. Nimic nu seamana cu ceea ce se intampla in timpul anului. La final lucrurile revin la normal", spune consulul general al Romaniei, Mihail Montanu.
Este unul dintre rarele momente in care cei din favela si tinerii din cartiere de lux impart acelesi strazi, aceleasi zone de plaja. De altfel, fiecare brazilian are datoria de a participa la Carnaval. Nu conteaza in ce mod – cumparandu-si bilet pentru a vedea de la numai cativa metri carele alegorice, alaturandu-se tinerilor care danseaza frenetic ziua si nopatea in strada sau petrecand pana in zori in barurile unde canta trupe de samba sau bossanova.

Taximetristii vaneaza turistii straini pe care ii numesc "gringos" si ii taxeaza dublu fata de localnici. O cursa de la Copacabana in cartierul Lapa (renumit in Rio pentru barurile extravagante, cluburile de samba, dar si pentru petrecerile care dureaza intreaga noapte) te costa 25 de reali (aproximativ 37 de RON) daca faci comanda la receptia hotelului. La intoarcere taximetristul cere senin 50 de reali, dar se multumeste dupa negocieri tot cu 25. De altfel, tentativele brazilienilor de a-i pacali pe turisti sunt de cele mai multe ori naive si pot fi dejucate usor.
Violenta, nesiguranta, extinderea favelelor inspre zonele rezidentiale ale orasului sunt tot atatea motive pentru care o parte dintre turisti au inceput sa evite unul dintre cele mai frumoase si pline de viata orase ale lumii. Pe de alta parte, aceste realitati ii sporesc fascinatia.

EXPLICATIE
» Politia, oarba si prost platita
In Brazilia se inregistreaza anual 50 de mii de morti prin violenta. Acest lucru isi poate gasi o explicatie in faptul ca din traficul de droguri se obtin la Rio peste doua miliarde de dolari anual. Banii nu vin insa de la turistii straini, ci de la consumatorii din favela si de la tinerii de bani-gata care isi duc viata in zonele de lux ale orasului. Autoritatile nu sunt motivate finaciar sa combata in mod eficient violenta si coruptia si adesea cad la pace cu infractorii. Politistii nu pot fi convinsi cu un salariu lunar de 400 de dolari sa lupte eficient impotriva bandelor de traficanti. Multi traiesc in favele, au cate doua locuri de munca si pentru un pumn de dolari trec cu vederea aproape orice fel de infractiuni. In zilele Carnavalului numerosi politisti au participat la un amplu mars de protest care a culminat cu inaltarea pe plaja de la Copacabana a catorva sute de cruci. Cate una pentru fiecare politist mort in luptele cu traficantii de droguri care controleaza favelele. Societatea este profund scindata. Nu exista clasa de mijloc, iar 90% din populatie este saraca.

TRAGIC
» Sfaturi pentru turisti
Recent presa din Rio de Janeiro a acordat ample spatii unui caz tragic. Trei baieti din favela, probabil consumatori sau traficanti de droguri, au vrut sa fure o masina. Au amenintat cu arma o femeie al carei autoturism era oprit in trafic. Tanara a incercat sa isi ia copilul care se afla pe bancheta din spate, dar nu a reusit. Piciorul micutului a ramas agatat in centura de siguranta. Jefuitorii au demarat in viteza, iar copilul a fost tarat pe caldaram si ucis. Din pacate, jurnalele de stiri sunt pline de astfel de tragedii.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...
Ultima oră
Pe aceeași temă