15.6 C
București
luni, 9 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodSomalia: lungul drum al foametei

Somalia: lungul drum al foametei

Acest raport recomanda secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, sa porneasca o investigatie independenta in legatura cu „World Food Program – Somalia operations”, programul international in valoare de 485 de milioane de dolari, menit sa ajute cu hrana 2,5 milioane de somalezi saraci. Autorii raportului cer desfiintarea a ceea ce numesc un cartel al distribuitorilor din Somalia.

De asemenea, unele autoritati locale somaleze sunt suspectate de ONU ca ar colabora cu piratii care in ultima vreme au deturnat zeci de nave comerciale in largul Golfului Aden. Iar cativa oficiali ai Guvernului somalez sunt banuiti ca ar vinde vize pentru calatorii in Europa inclusiv piratilor sau insurgentilor din tara.
Acuzatii respinse de oficialii din Somalia si neconfirmate de reprezentantii World Food Program.

Afacerist suspectat de ONU, dar aparat de presedintele Somaliei

Presupusele deturnari ale ajutorului alimentar au dus la intarzieri si chiar suspendari, in anumite locuri, ale acestui program. Asta pentru ca, adauga raportul, „persoanele contractate de agentiile umanitare scot profit din vanzarea hranei direct catre fortele militare inamice”.

Sursa citata ofera un exemplu concret pentru ceea ce numeste confiscarea ajutorului alimentar. Este vorba despre unul dintre cei mai influenti afaceristi din Somalia, Abdulkadir Nur, casatorit cu o femeie responsabila de confirmarea transporturilor de hrana. Din aceasta pozitie, Nur ar fi deturnat camioanele pe care sotia sa trebuia sa le supravegheze si ar fi vandut hrana pentru profitul propriu.

Insa presedintele Somaliei, Sharif Sheik Ahmed, il apara pe Nur, descriindu-l lui Ban Ki-moon drept un om „constiincios si lucrator, care a facut ca multi somalezi sa mai fie si astazi in viata”.

Seful armatei somaleze, fost angajat al McDonald’s

Aceste informatii vin in conditiile in care fortele guvernamentale somaleze se pregatesc de o actiune militara majora care ar urma sa elibereze capitala Mogadishu de gruparile paramilitare islamiste, aflate in relatii cu cea mai cunoscuta retea terorista din lume, Al Qaeda.

Statele Unite vor sustine militar aceasta actiune, intr-un efort de a puna capat violentelor care au facut sute de mii de victime incepand cu 1991.

Dar batalia se anunta foarte grea, intrucat – arata raportul ONU – fortele de securitate somaleze raman dezorganizate si corupte, fiind alcatuite din militii independente, loiale oficialilor guvernamentali, si din militari care cauta sa profite din afacerile realizate pe timp de razboi. Mai mult, noul sef al armatei somaleze este un fost artilerist, in varsta de 60 de ani, care pana acum cateva luni lucra ca asistent de manager la o sucursala germana a restaurantului McDonald’s.

Cele mai citite

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...

Lasconi cere să se facă lumină pe cerul cu drone al României

Președinta USR le-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Marcel Ciolacu să explice prezența dronelor ruseşti care au intrat pe teritoriul României Într-o postare pe...

Fondul de rezervă, scut pentru Metrorex: 131,3 milioane de lei pentru a acoperi datorii

Metrorex SA se află în imposibilitatea de a plăti obligaţii restante, ceea ce conduce la penalităţi şi chiar la blocarea activităţii de către creditori Într-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă