21.9 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăLifestyleFoodSentinta de condamnarea a lui Munaf ramane definitiva

Sentinta de condamnarea a lui Munaf ramane definitiva

Sentinta Curtii de Apel Bucuresti, din 10 aprilie 2008, privind condamnarea lui Mohamad Munaf pentru rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak a ramas definitiva, jurnalistul Ovidiu Ohanesian formuland in 22 iulie o cerere de investire, transmite Mediafax.

Solutia Curtii de Apel Bucuresti nu a fost atacata cu recurs la instanta suprema.

In aprilie 2008, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Munaf la zece ani de inchisoare si interzirea drepturilor pentru alti cinci ani dupa executarea pedepsei, fiind acuzat de fapte de terorism, dar a respins cererea de expulzare a acestuia de pe teritoriul statului roman dupa executarea pedepsei.

Curtea de Apel Bucuresti a mai decis ca Mohammad Munaf sa plateasca cate doua milioane de euro cu titlu de daune morale pentru fiecare dintre cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak si 100.000 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare catre stat.

Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti, in 28 martie 2005, in Irak. Munaf a fost luat ostatic alaturi de acestia timp de 55 de zile si a fost arestat de armata americana, dupa eliberarea lor, fiind banuit de complicitate.

In Romania, la scurt timp dupa eliberarea jurnalistilor romani, Ministerul Public afirma ca, din audierea preliminara a suspectilor retinuti la Bagdad, a rezultat ca intreaga operatiune de rapire a jurnalistilor a fost initiata, infiintata si coordonata de catre Omar Hayssam si Mohammad Munaf – ghidul reporterilor in Bagdad, arestat in continuare in Irak. Totodata, din declaratiile date – in calitate de martor – de catre persoanele retinute in Bagdad a rezultat ca rapirea ar fi fost planificata in Romania, preciza Ministerul Public.

In aprilie 2009, avocatul Amy L. Hanf solicita membrilor Comisiei ONU pentru Drepturile Omului sa ceara Romaniei sa raspunda urgent solicitarilor justitiei irakiene, afirmand ca ancheta de la Bagdad, desfasurata in paralel cu cea din Romania, nu putea avansa in lipsa colaborarii partii romane.

Avocatul sustinea ca Munaf se afla in continuare la Camp Cropper, insa nu a putut lua legatura direct cu acesta. De asemenea, aparatorul spunea ca, dupa casarea sentintei de condamnare la moarte, dosarul lui Munaf a fost retrimis Curtii Penale Centrale Irakiene pentru o noua investigatie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă