Pe Drumul Naลฃional DN2A, la jumฤtatea distanลฃei între Urziceni ลi Slobozia, pe drumul spre mare, se aflฤ un oraล deghizat în sat. Aici, în Cฤzฤneลti, nimic nu lasฤ impresia cฤ ai intrat într-o urbe veche de ลase ani. Nu existฤ canalizare, doar 1260 de locuitori din 4000 au apฤ curentฤ, gunoiul este dus la capul satului. În 2004, anul în care comuna Cฤzฤneลti a luat numele de oraล, lucrurile stฤteau ลi mai rฤu. Dar pentru cฤ mai marii judeลฃului auziserฤ cฤ Uniunea Europeanฤ dorea ca viitorul membru sฤ fie mai urbanizat, Cฤzฤneลti a devenit, rapid, prin referendum, al ลaselea oraล din judeลฃul Ialomiลฃa, odatฤ cu Amara ลi Fierbinลฃi. Ieri, însฤ, cetฤลฃenii au fost chemaลฃi din nou la vot, pentru revenirea la statutul de comunฤ.
Încฤlzire cu lemne, la bloc
Cum vii dinspre Slobozia, la intrarea în oraล, pe stânga, e un cartier de câteva aลa-zise blocuri. Au un singur etaj ลi hornuri, semn cฤ sunt încฤlzite cu sobe. Canalizarea existฤ, dar este înfundatฤ ลi apa menajerฤ se revarsฤ pe aleile dintre blocuri, printre sârmele cu rufe puse la uscat. Mirosul este asemฤnฤtor celui care se putea simลฃi de la fostul complex de porci de peste ลosea, închis însฤ la scurt timp dupฤ ‘90 ลi lฤsat în paraginฤ. Nici copiii care se joacฤ la câลฃiva paลi de bฤlลฃile pestilenลฃiale, nici oamenii care stau de vorbฤ în fata blocurilor nu par deranjaลฃi de duhoarea care le umple nฤrile.
„Asa e de ani de zile la noi”, explicฤ Nicolae Titan impasibilitatea locuitorilor. Întrebarea dacฤ se simte orฤลean îi aduce un zâmbet autoironic pe buze. „Glumiลฃi? N-am nici canalizare, apa de la robinet e cu ruginฤ ลi mฤ încฤlzesc cu lemne. Toate astea, deลi cicฤ stau la bloc”, spune bฤrbatul ลi se uitฤ la raลฃele de pe partea cealaltฤ a aleii dintre blocuri.
Orฤลeni cu WC-ul în spatele curลฃii
Nici cei mai tineri nu simt vreo mândrie cฤ localitatea lor poartฤ rang de oraล. Douฤ cabinete medicale, o farmacie ลi un grup ลcolar aveau de vremea când Cฤzฤneลti era comunฤ.
Dacฤ ar fi fost primar, Costel Petrache, de 24 de ani, care face naveta sฤptฤmânal la Bucureลti sฤ lucreze la chinezi în Doraly, nu ar fi fฤcut Cฤzฤneลtiul oraล nici în ruptul capului. „Pentru ce? Stฤm cu zoaiele pe alei, dar plฤtim impozit de un milion jumate pe apartamentul încฤlzit cu sobe cฤ, deh, suntem orฤลeni”, spune tânฤrul care locuieลte în „cartierul” de blocuri.
Nici mai sus, spre centrul satului, pฤrerile nu sunt diferite. Cei de la case sunt ลi mai supฤraลฃi pentru au de plฤtit ลi impozit pe terenuri, dublu de când Cฤzฤneลtiul e oraล.
„Nu vedeลฃi cฤ suntem sat? Unde aลฃi mai vฤzut dumneavoastrฤ oraล ca ฤsta? Drumuri proaste, canalizare, ioc, apฤ neagrฤ la robinet. În schimb, plฤtim taxe mai mari”, spune Vasilica Pioacฤ, de 60 de ani, ลi aratฤ spre gropile drumului ลi spre WC-ul din spatele curลฃii. Bฤtrana a mers la vot de dimineaลฃฤ ลi ales sฤ nu mai fie orฤลeancฤ.
Sฤtui de taxe ลi impozite aproape duble ลi dezamฤgiลฃi cฤ autoritฤลฃile nu s-au ลฃinut de promisiunile fฤcute când i-au scos la vot ca sฤ-ลi transforme comuna în oraล, locuitorii Cฤzฤneลtiului nu se mai vor orฤลeni.
Primarul: „Asta înseamnฤ progres, sฤ retrogradฤm în comunฤ?”
Primarul oraลului, PNG-istul Alexandru Gavrilฤ, în funcลฃie din 2008, are însฤ o cu totul percepลฃie despre meritele ลi metehnele urbei. Edilul susลฃine cฤ din toamnฤ Cฤzฤneลtiul va avea canalizare, staลฃie de colectare a gunoiului ลi parcuri frumoase. Recunoaลte cฤ, de când e oraล, Cฤzฤneลtiul n-a beneficiat de fondurile europene promise cetฤลฃenilor scoลi la vot în aprilie 2004, dar explicฤ faptul cฤ fondurile pentru rural s-au cam dus ลi acum e vremea accesฤrii celor destinate mediului urban.
„Aลa cฤ trecerea la comunฤ ar fi o crimฤ. Asta înseamnฤ progres, sฤ retrogradฤm în comunฤ? În loc sฤ avem mai multe oraลe, noi renunลฃฤm ลi la cele pe care le avem. E bฤtaie de joc asta”, spune Gavrilฤ ลi îi acuzฤ pe consilierii locali de la PD-L, iniลฃiatorii referendumului, cฤ vor sฤ ucidฤ urbea. Recunoaลte cฤ impozitele sunt mai mari acum – 82 de lei pe hectar de teren extravilan, faลฃฤ de 45 de lei, dacฤ localitatea ar fi rฤmas comunฤ, dar nu i se pare un motiv suficient pentru ca oraลul sฤ fie „retrogradat”. Primarul nu a fost la vot pentru cฤ sperฤ sฤ nu fie atins pragul minim de 50 la sutฤ plus unu ลi referendumul sฤ pice ลi spune cฤ vehemenลฃa sa în favoarea oraลului nu are nicio legฤturฤ cu faptul cฤ salariul îi va scฤdea de la 3000 de lei la 1700, dacฤ localitatea va deveni, din nou, comunฤ.
Iniลฃiatorii referendumului, consilierii PDL, susลฃin cฤ idea nu a fost a lor, ci a cetฤลฃenilor.
„E voinลฃa locuitorilor. Cฤzฤneลti a fost fฤcut oraล pentru cฤ cei de la PSD, atunci la putere, au vrut sฤ dฤm bine la Uniunea Europeanฤ, sฤ avem mai multe oraลe. Dar oamenii sunt nemulลฃumiลฃI cฤ nu li s-au îmbunฤtฤลฃit condiลฃiile de viaลฃฤ, dar le-au crescut impozitele”, spune consilierul local Octavian Drฤgoi, preลedinte al PDL Cฤzฤneลti. Ieri, în jurul prânzului, se prezentaserฤ la vot sub 100 de persoane din cele aproape 3.000 cu drept de vot.